Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Bateria - wymiana w ramach rękojmi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 spavnosky

spavnosky
  • 50 postów

Napisano 16 maja 2018 - 23:24

W ostatnim czasie natrafiłem na taki filmik: www.youtube.com/watch?v=HghdRRHoBsA

Po obejrzeniu zacząłem się zastanawiać, telefon jaki mam iPhone SE jeszcze nie ma dwóch lat, kupiony w iSpocie czy można żądać w ramach rękojmi wymiany baterii albo nawet wymiany telefonu na nowy model? Czy ktoś z forumowiczów to przerabiał?
Dzięki i pozdrawiam :)

Użytkownik spavnosky edytował ten post 16 maja 2018 - 23:27

#2 winmaciek

winmaciek
  • 6 919 postów
Napisano 17 maja 2018 - 00:45

Zażądać sobie możesz, ale nie liczyłbym, że ktoś się tymi żądaniami przejmie ;) Bateria to element eksploatacyjny, zużywający się w czasie normalnej eksploatacji. Nie podlega rękojmi, chyba że jest naprawdę coś nie tak.
Jak wyjeżdzasz z salonu nowym samochodem, to jasne jest, że klocki hamulcowe czy opony to elementy eksploatacyjne, będą się zużywać i nie podlegają rękojmi, chyba że są zwyczajnie felerne w momencie zakupu.
Poza tym wymiana baterii w SE to tylko 130 PLN, serio?
  • MasterM lubi to

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#3 spavnosky

spavnosky
  • 50 postów

Napisano 17 maja 2018 - 06:45

Tutaj nie chodzi stricte o baterię i pieniądze tylko o to, ze telefon miał wadę w momencie jego kupna (słynna afera z spowalnianie telefonu) i właśnie chodzi o powołanie się na to. To, że wymiana tyle kosztuje to nie ma problemu:) oglądałeś ten film?

#4 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 17 maja 2018 - 07:21

W ostatnim czasie natrafiłem na taki filmik: www.youtube.com/watch?v=HghdRRHoBsA

Po obejrzeniu zacząłem się zastanawiać, telefon jaki mam iPhone SE jeszcze nie ma dwóch lat, kupiony w iSpocie czy można żądać w ramach rękojmi wymiany baterii .

Aby czegoś (skutecznie) żądać powinieneś dobrze się przygotować i m.in. określić na czym polega zauważona przez Ciebie wada. Jeżeli jedyną podstawą do jest to co napisałeś, czyli że telefon nie ma jeszcze dwóch lat - to wprawdzie uprawnia Cię to do złożenia reklamacji ale sprzedawca bez wysiłku ją odrzuci. 

Tutaj nie chodzi stricte o baterię i pieniądze tylko o to, ze telefon miał wadę w momencie jego kupna (słynna afera z spowalnianie telefonu) i właśnie chodzi o powołanie się na to. To, że wymiana tyle kosztuje to nie ma problemu:) oglądałeś ten film?

Tzw. "afera" ze spowalnianiem telefonu nie ma nic wspólnego z wadliwością baterii (a więc np. z rękojmią). Spowalnianie telefonów ujawnia nie wady baterii, ale fakt że są częściowo lub całkowicie zużyte.

Użytkownik bee3 edytował ten post 17 maja 2018 - 07:22

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#5 winmaciek

winmaciek
  • 6 919 postów
Napisano 17 maja 2018 - 11:02

Co do filmu to generalnie nic złego tam nie ma, ale autor dał przykład z d.py jeśli chodzi o baterie wyłączającą się na mrozie (po 7. minucie). iPhone, zgodnie z tym, co jest na stronie wcale nie musi działać na mrozie, czyli ponieżej 0°C. Na chłodzie, powyżej 0°C tak, ale nie poniżej.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych