Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czas pracy na baterii MB TouchBar 2017 15"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 MotyF

MotyF
  • 39 postów

Napisano 11 maja 2018 - 19:59

Mój nowy Mac to jakiś żart.

I7 2,8GHz , 16GB Ram, AMD Pro 560. Ekran ciemny jak cholera, wszystkie programy wyłączone a bateria ma działać... 5 godzin.

Wiem, że 10h to mrzonki, ale 50% na zupełnie nieużywanym komputerze?

Plik: https://imgur.com/a/wPoyI2z

PS. Na maku nie mogę tu dodać załącznika?

Użytkownik MotyF edytował ten post 11 maja 2018 - 19:59

#2 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 888 postów

Napisano 11 maja 2018 - 20:36

Czy problemem jest ile pokazuje, czy ile rzeczywiscie działa? Może chwilę wcześniej coś robił -jak rozumiem prognoza czasu na baterii opiera się na pewnej przeszłości, nie zmienia się natychmiast. Komputer nie jest całkiem nowy, ale wszystko wyglada ok. Ja zrobiłem teraz test - po odłączeniu zasilacza na naładowanej baterii i bez czynnych programów zobaczyłem 4:14, ale w pracy biurowej mogę przeżyć cały dzień (praca typu maila, Pages, Safari).

P.S. Jak kończyłem pisać tę odpowiedź było już 4:44

Użytkownik WojtekWojtek edytował ten post 11 maja 2018 - 20:37

#3 MotyF

MotyF
  • 39 postów

Napisano 12 maja 2018 - 17:53

Zostawiłem komputer na 30 minut, wszystko wyłączone, brak aplikacji w tle. Zużycie na poziomie 8W. I mogę na nim działać 5 godzin plus kilkanaście minut, które już minęły. Oglądanie filmów - 2 godziny, używanie internetu - 4h. To chyba żart.

https://imgur.com/a/DSSkJpX

#4 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 13 maja 2018 - 07:37

Cena tego komputera to największy żart. No, chyba że przyjmiemy wartość MacOS 7000zł

#5 filip71

filip71
  • 168 postów
  • SkądWiśniowa Góra

Napisano 13 maja 2018 - 10:34

Na moim (mam taki jak w pierwszym poście tylko procek lepszy) z reguły także pokazuje 5-6h jako planowany czas pracy na baterii a przy pracy na niewymagających programach dochodzę do 8h - czasami do 9h.

To nie jest nic dla mnie nienormalnego. Miałem 15-tkę early 2013 w najmocniejszej konfiguracji i było tak samo tylko komp bardziej się grzał.

Mój 13” 2015 dochodził przy niewymagającej pracy do 10h ale jak włączałem coś bardziej wymagającego to ten czas stawał się teorią.

Wg moich doświadczeń taka jest cecha tego sprzętu - jak widać wcześniej wcale nie był lepiej.

Użytkownik filip71 edytował ten post 13 maja 2018 - 10:35

#6 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 888 postów

Napisano 13 maja 2018 - 12:58

To miałem na myśli pisząc swoją odpowiedź. Prognoza jest zachowawcza a pobierana moc szybko się zmienia i święty nie przewidzi ile jest jeszcze czasu, jak po kilku godzinach czytania neta ktoś zacznie kompresować wideo. Narzekać warto jeśli przy biurowej pracy bateria rzeczywiści pada w 4 godziny. Bateria ma pojemność 75 Wh co oznacza, że aby uzyskać 10 godzin, trzeba zużywać mniej niż 7,5 W. Żeby to osiągnąć przy spokojnej pracy trzeba spełnić dwa warunki - jasność poniżej połowy skali (i bez podświetlenia klawiszy) oraz nie używanie karty graficznej. To drugie wymaga używania Safari jako przeglądarki i zamykania programów, której jej używają, bo niektóre trzymają ja aktywną nawet jak są w tle.

Z drugiej strony, MBP 15 dobrze obciążony powinien dać radę opróżnić baterię w czasie dobrze poniżej 2h a może i w godzinę.

#7 filip71

filip71
  • 168 postów
  • SkądWiśniowa Góra

Napisano 13 maja 2018 - 19:11

Z drugiej strony, MBP 15 dobrze obciążony powinien dać radę opróżnić baterię w czasie dobrze poniżej 2h a może i w godzinę.

Przy pracy w Lightroom-ie na baterii ta opróżnia się w 2-2,5h.

#8 vithar

vithar
  • 38 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 maja 2018 - 20:06

Ewidentnie widać na tym screenie że komputer chodzi na dodatkowej karcie graf. i to ona zużywa drugie tyle energii.

To jest komputer do pracy, więc jak go zarzucisz to chyba nie dziwne :) Wyłącz rzeczy które korzystają z karty dedykowanej i będzie pewnie lepiej

W dellu żony o bardzo podobnych parametrach można uzyskać wyniki rzędu 3,5h więc chyba nie jest najgorzej. Tam jest chyba gorsze zarządzanie przełaczaniem pomiędzy grafiką wysokiej wydajności.

Z tego co wiem, ta sama wersja bez dedykowanej wytrzymuje z 10h

 MacBook Pro Retina 15'' 2017 R555 • iMac 27" •  iPhone 7 • Watch

#9 Mikus1987

Mikus1987
  • 204 postów

Napisano 15 maja 2018 - 12:58

Co to za aplikacja do baterii? 

Ja uzywam coconout i nie jest tak dobrze opisana. 

Zostawiłem komputer na 30 minut, wszystko wyłączone, brak aplikacji w tle. Zużycie na poziomie 8W. I mogę na nim działać 5 godzin plus kilkanaście minut, które już minęły. Oglądanie filmów - 2 godziny, używanie internetu - 4h. To chyba żart.

https://imgur.com/a/DSSkJpX

#10 filip71

filip71
  • 168 postów
  • SkądWiśniowa Góra

Napisano 15 maja 2018 - 19:53

Właśnie teraz siedzę od godziny i pracuję na swoim MB (dla przypomnienia: 15" 2017 - /i7/2.9Ghz/16RAM/512SSD/Radeon560) i Fruit Juice pokazuje planowany czas na baterii 9:15h czyli w sumie ponad 10h. Czas pokaże czy da radę go osiągnąć.

Na kompie jest ok. 45% jasności ekranu (automat) a uruchomione są: Safari, Word, Acrobat Reader, Mail i Tidal gra w tle.

Użytkownik filip71 edytował ten post 15 maja 2018 - 19:53

#11 Mikus1987

Mikus1987
  • 204 postów

Napisano 15 maja 2018 - 20:59

No niby tak, ale iFruit też działa Ci w tle, on pewnie jak każda inna aplikacja też zabiera energię. Ciężko jest ustalić ile rzeczy w tle ma działać, aby określić czy jest aktualnie tryb bardziej biurowy, czy bardziej wymagający. Czasem takie małe aplikacje w tle, potrafią zeżerać ogromne ilości baterii, zarówno w macu jak i iphonie...

#12 filip71

filip71
  • 168 postów
  • SkądWiśniowa Góra

Napisano 17 maja 2018 - 12:13

No niby tak, ale iFruit też działa Ci w tle, on pewnie jak każda inna aplikacja też zabiera energię. Ciężko jest ustalić ile rzeczy w tle ma działać, aby określić czy jest aktualnie tryb bardziej biurowy, czy bardziej wymagający. Czasem takie małe aplikacje w tle, potrafią zeżerać ogromne ilości baterii, zarówno w macu jak i iphonie...

No i....

Fruit Juice nie zlicza aplikacji i ich pobór mocy - bo po co.

Analizuje dane z baterii, stopień naładowania, aktualne zużycie oraz wpływ pracy użytkownika na pobór prądu z baterii i na tej podstawie szacuje przyszły czas na baterii.

Fruit Juice im więcej ma powyższych danych tym szacunki są bardziej realistyczne.

Jak to działa u mnie?

Nie idealnie ale dzięki szacunkom wiem kiedy wzrasta lub maleje pobór mocy  - po włączeniu danej aplikacji po kilku minutach szacunkowy czas widocznie obniża się więc znaczy, że jest ona prądożerna bo np. włączyła mocniejszą grafikę.

Z drugiej strony Fruit Juice przydałaby się lista programów i prądożerność.

Kontynuując pracę na 1 ładowaniu (post nr 10) obecnie po ok. 6h pracy i 1 nocy w uśpieniu mam jeszcze 38% na baterii i szacunkowy czas pracy na baterii 2:21. Programy uruchomione podobne jednakże jasność ekranu automat podniósł do 50%.

Użytkownik filip71 edytował ten post 17 maja 2018 - 13:20

#13 Mikus1987

Mikus1987
  • 204 postów

Napisano 17 maja 2018 - 12:51

ok, a jak sprawdzacie czas pracy na baterii? ja sprawdzałem to w monitorze aktywności w zakładce energia tam też jest systemowe szacownaie czasu działania, jest jeden problme. Czas pracy na baterii, który tam jest uwzględnia też czas spoczynku... czyli komp leży dobę bez używania, spada kilk % i w czasie pracy na baterii też się to zalicza. A ja chciałbym info na temat faktycznej pracy na macu, kiedy jest wybudzony. i ile trwała praca w tym czasie. Coś jak w iphone w opcjach baterii, pokazuje czas gotowości i czas pracy(kiedy jest wybudzony telefon) coś takiego chciałbym w macu... nie ma takiej funkcji. 

#14 Mikus1987

Mikus1987
  • 204 postów

Napisano 17 maja 2018 - 20:11

A dodatkowo, zauważyłem że od 2 dni "zacina" mi się wskazanie systemowe %baterii. 

tzn. Ostatnio podłączyłem kompa do ładowania, ładował się ok 3 godzin. po odłączeniu otworzyłem klapę, i widzę że nadal 40% baterii. Czyli tak jakby nic nie doładował. Dotykam zasilacza, jest ciepły więc mówię-coś nie tak, podłączyłem kabel na otwartej pokrywie, i laptopo w ogóle nie wykrywał, że podpiąłem kabel. Żadnej reakcji, ciągle zasilanie z baterii itd. Więc wszedłem w właściwości systemu i zasilanie, a tam poziom naładowania 100% i nagle wskazania baterii pokazały 100%. pomyślałem, że coś się jednorazowo zawiesiło i spoko. Teraz od 2 dni widzę, że wskazania baterii nie maleją wraz z zżywaniem kompa. Tzn. otwieram pokrywę, mam np 48% robię coś 20-30 minut i nadal jest 48%, otwieram moniotor aktywności, i tam jest poprawne wskazanie czyli np obecnie 37% i od razu zmienia się wartość na górze na belce. CZyli jakby, wskazanie odświeża się tylko, jak ja włączę np. monitor aktywności, w zakładce energia... dziwne... czy ktoś się spotkał z takim problemem? irytujące jest to, że nie wiem ile mam baterii...

Znalazłem rozwiązanie tego dziwnego problemu, więc od razu opiszę. Wskaźnik baterii przestał działać na bieżąco, kiedy zamieniłem jego docelowe miejsce poprzez wciśnięcie "cmmd" i przesunięcie go kursorem w inną pozycję niż systemowa. po kolejny zresetowaniu kompa, nagle ujrzałem, jak ikonka baterii wraca na swoje nigdyś danwe miejsce, po odpaleniu ssystemu, i od razu zaczęła działać prawidłowo:) (przynajmniej tak misię teraz wydaje). sprawdźcie proszę u siebie czy też macie tak, po zamianie miejsca z domyślnego systemowego miejsca. Dosyć to dziwne, no ale prawdziwe:) teraz piszę tę odpowiedź i widzę jak już z 27% zeszło na 26 teraz na 25 więc działa, przed restartem, puściłem film na yt na 30 minut i bateria (wskazanie) anie drgnęło dopuki nie otworzyłem monitora aktywności:) 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych