Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Pro 13 czy brac z touch bar i czy czekac na nowy model

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Inka

Inka
  • 142 postów

Napisano 10 maja 2018 - 22:27

Hej, mam teraz juz starszawego Macbooka Pro i po prostu czas na nowszy model. Jak sprawdza sie touch bar i czy warto wybrac te wersje i za nia doplacic jako przyszlosciowa, rozwojowa? I drugie pytanie, czy to prawda ze w czerwcu wyjda nowe laptopy wiec a) cena obecnych zostanie obnizona wiec przeplace B) moze wejdzie jakas ciekawsza opcja czy watpicie? Dodam, ze laptopa uzywam, bo jest fajny, mily przyjemny, ale jestem uzytkownikiem typu facebook, ewentualnie netflix (chociaz do tego wole tv), wiec nie mam wymagan gier, grafiki itd. Ot, lubie laptopa i chce to samo tylko nowsze :P

#2 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 11 maja 2018 - 01:08

W zasadzie opcja z touch barem a bez, to wybór pomiędzy najsłabszym MacBookiem Pro (tym bez TB), a każdym innym ktory ma TB i ma lepsze parametry. Pytanie natomiast czy potrzebujesz tych parametrow? Oczywiscie szybszy procek, wiecej RAMu itd to mniejsza szansa na to, ze za 3-4 lata filmy na Netflixie czy YT zaczna sie ciac, bo podstawowy model bez touch bara nie uciagnie nowej technologii ;)

To czy wyjda nowe MBP w czerwcu to jak wrozenie z fusów, bo oficjalnie Apple to nie potwierdzi, ale wszelkie inne znaki runiczne na niebie i ziemi wskazuja ze tak ;) 

https://buyersguide....ina_MacBook_Pro

Stare jako tako nie potanieja, Apple po prostu wycofa je ze sprzedazy i wprowadzi nowe. No chyba ze bedziesz kupowala z innego zrodla, wtedy na bank powinny byc tansze po jakims czasie.

instagram - czacha

#3 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 11 maja 2018 - 05:44

Poczytaj o problemach z klawiaturą w modelach 2016/17 :)

Do takich celów wybrałbym netbooka PC.... np. HP z serii ENVY

http://www8.hp.com/p...s/overview.html

#4 Inka

Inka
  • 142 postów

Napisano 11 maja 2018 - 09:12

jestem fanka macbooka i po prostu nie chce sie przesiadac :) dzieki za cenne rady, w takim razie po prostu poczekam na nowe modele, bo kupic jeden potencjalnie przed premiera, podczas gdy moge jeszcze poczekac to slabo :) a czy warto doplacic do nadrozszego modelu, czy wystarczy mi ten z ciut slabszym procesorem? :)

#5 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 104 postów
Napisano 11 maja 2018 - 09:34

czy warto doplacic do nadrozszego modelu, czy wystarczy mi ten z ciut slabszym procesorem? :)

Do Facebooka i Netflixa? MacBook 12" będzie aż nadto, a w dodatku jest poręczny, lekki i cichy.

#6 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 896 postów

Napisano 11 maja 2018 - 09:43

jestem fanka macbooka i po prostu nie chce sie przesiadac :) dzieki za cenne rady, w takim razie po prostu poczekam na nowe modele, bo kupic jeden potencjalnie przed premiera, podczas gdy moge jeszcze poczekac to slabo :) a czy warto doplacic do nadrozszego modelu, czy wystarczy mi ten z ciut slabszym procesorem? :)

Jakiego MacBooka masz teraz (procesor, pamięć dysk) i czy on Ci wystarcza? Zwykle dobrą strategią było kupowanie podstawowego procesora, ale rozszerzonej pamięci. Ponieważ jednak nie wiadomo, co będzie w nowej generacji, może się okazać, że różnica między procesorami będzie większa niż obecnie. 

Jak masz np. MBP 13 z lat 2012-13 to nowy MBP będzie miał procesor powiedzmy 30% szybszy - to nie jest szokująca różnica. Ale jak masz model z 4GB pamięci to już powinna być znacząca różnica bo nowe mają przynajmniej 8GB.

Zastanów się też, czy do Twoich zadań nie będzie lepszy leciutki Mak Book 12"

#7 winmaciek

winmaciek
  • 6 939 postów
Napisano 11 maja 2018 - 14:07

Ja też bym się w tym przypadku skłaniał ku MacBookowi bez „Pro”.
Z opisu wynika, że spokojnie by Ci wystarczył. Najważniejsze w tym przypadku, że ma Retinę.
A może zamiast komputera lepszy byłby iPad Pro? Bo jeśli zastosowanie fejsbukowo/netflikoswe, to może on zupełnie wystaczyć, a jest lżejszy i nawet w wersji 13-calowej tańszy od MacBooka.
Tak czy siak, obecnie lepiej jest poczekać na nowe modele.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#8 Inka

Inka
  • 142 postów

Napisano 13 maja 2018 - 22:29

Dziekuje, przywiazalam sie do "Pro", mam teraz z 2014 roku i jestem zadowolona, ot po prostu przewiduje koniec jego zywota, szczegolnie, ze nie zawsze byl traktowany dobrze. I Ipada mam, ale jednak potrzebuje laptopa :) I to 13 cali, dla mnie to wielkosc idealna. Bardziej martwi mnie kwestia portow, USB itd.

Edit: Btw, wszystkie Ipady, ktore mialam oddalam o dziwo mamie, nienawidze ich szczerze. Jestem oldskulowa totalnie. Musze miec klawiature (tylko w telefonie akceptuje, ale cierpie) ;))

Użytkownik Inka edytował ten post 13 maja 2018 - 22:30

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych