Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

CZY PO NUMERZE SERYJNYM MOŻNA WYCZYTAĆ NA JAKI RYNEK DEDYKOWANY JEST SPRZĘT?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 zielonymajster

zielonymajster
  • 3 postów

Napisano 07 maja 2018 - 15:51

Cześć wszystkim ;)

Czy jest możliwość sprawdzenia po numerze seryjnym MBP na jaki rynek / kontynent jest przeznaczony, lub skąd pochodzi?

Mam możliwość zakupu nowego MBP 2017 zafoliowany w pudełku w dobrej cenie. 

Sprawdziłem serial number, sprzęt nie był jeszcze aktywowany do standardowej rocznej gwarancji.

Pytam ponieważ miałem kiedyś problem z nowym iPhonem 5s (zakupionym od prywatnego sprzedawcy, nie w salonie Apple) w którym po 3 miesiącach od aktywacji gwarancji padł slot karty SIM. 

W Apple Store pani uprzejmie poinformowała że mimo aktywnej gwarancji nie mogą mi naprawić sprzętu, gdyż był on zakupiony w Singapurze (AZJA), za naprawę musiałem zapłacić.

Dodam że wszystko działo się w UK.

CZY PO NUMERZE SERYJNYM / NR MODELU MOŻNA WYCZYTAĆ NA JAKI RYNEK DEDYKOWANY JEST DANY SPRZĘT?

Nie chcę mieć w przyszłości problemów z wyegzekwowaniem gwarancji, ewentualnie wykupieniem apple care

#2 arcoss

arcoss
  • 97 postów

Napisano 07 maja 2018 - 17:22

(...)

W Apple Store pani uprzejmie poinformowała że mimo aktywnej gwarancji nie mogą mi naprawić sprzętu, gdyż był on zakupiony w Singapurze (AZJA), za naprawę musiałem zapłacić.

(...)

Do dzisiaj żyłem w przekonaniu, że gwarancja Apple'a obejmuje cały świat...

 Mac Mini 2020 i7/16GB/256GB * DELL U3415W *  MacBook Air M1 16GB/512GB *  iPhone 12 Pro *  iPad Pro 11' (2020) *  iWatch 6 SteelSeries *  AirPods Pro *  Apple TV 4K *  2x HomePod Mini

#3 pedros

pedros
  • 1 392 postów
  • SkądWAW, PL

Napisano 07 maja 2018 - 17:31

Sprawdziłem serial number, sprzęt nie był jeszcze aktywowany do standardowej rocznej gwarancji.

Rozczaruję Cię. Już leci… Od daty sprzedazy…

Użytkownik pedros edytował ten post 07 maja 2018 - 17:34

#4 zielonymajster

zielonymajster
  • 3 postów

Napisano 07 maja 2018 - 18:35

Rozczaruję Cię. Już leci… Od daty sprzedazy…

checkcoverage.apple.com daje info aby aktywować produkt (w tym przypadku MBP 2017 - specyfikacja się zgadza) 

Chodzi mi o to czy można sprawdzić, czy MBR nie jest przeznaczony na np rynek Australijski. A w razie problemow ze sprzętem, nie uznają mi gwarancji w PL/UK ze względu na NIE EUROPEJSKĄ destynację produktu.

#5 Regiss

Regiss
  • 2 975 postów
  • SkądRadom

Napisano 07 maja 2018 - 20:20

Zobacz jakie są napisy na pudełku z tyłu. Te ze specyfikacja są zazwyczaj w języku z jakiego kraju pochodzi. Coś to może przybliży.

iPhone 15 Pro

#6 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 11 maja 2018 - 22:06

Czy jest możliwość sprawdzenia po numerze seryjnym MBP na jaki rynek / kontynent jest przeznaczony, lub skąd pochodzi?

Tak. M.in. każdy ASA ma taką możliwość.

Standardowo gwarancja liczona jest od daty sprzedaży (a nie aktywacji) . Jeżeli komputer przeleży w pudełku nieaktywowany parę miesięcy to jego gwarancja już biegnie, a w skrajnie niekorzystnym przypadku może okazać się z chwilą aktywacji, że ... już upłynęła.

Chodzi mi o to czy można sprawdzić, czy MBR nie jest przeznaczony na np rynek Australijski. A w razie problemow ze sprzętem, nie uznają mi gwarancji w PL/UK ze względu na NIE EUROPEJSKĄ destynację produktu.

Nie ma znaczenia na jaki rynek produkt jest przeznaczony - jeżeli gwarancja jest w systemie, naprawią Ci bezpłatnie w Polsce nawet australijskiego MB. Jeżeli system pokazuje, ze gwarancji już nie ma, a Ty twierdzisz że powinno być inaczej to potrzebujesz mocnych argumentów (faktura sprzedaży od Apple albo autoryzowanego resellera z kraju pochodzenia komputera), żeby wykazać swoją rację.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#7 cobytuwpisać-945fbb9a76

cobytuwpisać-945fbb9a76
  • 454 postów

Napisano 12 maja 2018 - 00:02

numer seryjny nie pokaże na jaki rynek był dany sprzęt Apple, za to w serwisie za pomocą swojego oprogramowania mogą to sprawdzić, sam nr seryjny nie wystarczy

może taka informacja jest zakodowana w UUID? kto wie...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych