przy uzyciu mesha udało mi się uzyskać plamę nieregularną o płynnej granicy kolorów ale niestety wychodzi przy okazji taki niepożądany cień i nie wiem jak go zlikwidować
plamy.jpg
cień taki wychodzi też w przypadku gradientu z kryciem 0% i 100% - (ten prostokąt w lewym rogu).- tyle że tutaj granica kolorów jest tylko i wyłącznie prosta.
Spróbuj opracować obrazek w CMYKu, nie w RGB (trzeba to zmienić w ustawieniach doumentu).
Najlepiej jeśli poszczególne kolory będą miały zawsze jakąś stałą składową - czyli powiedzmy to jaśniejsze tło na czołgu będzie wchodziło w skład wszystkich plam, a ciemniejsze plamy będą miały np. więcej czerni i magenty lub więcej czerni, yelow i cyjanu, ale nigdy mniej którejś ze składowych barw "tła". To powinno wyeliminować te "cienie" przy łączeniach kolorów. Zobacz o co mi chodzi - to na górze to składowe tła, na plamach są składowe poszczególnych plam - żadna z wartości barw nie jest mniejsza niż tło:

Możesz też zrobić tylko ciemniejsze plamy mesh toolem i nałożyć je w trybie mieszania przezroczystości (Multiply - Mnożenie) na jednolite tło.
Jest wiele rozwiązań.
Ja i tak bym się nie bawił w Illustratorze z tym malowaniem tylko zrobił sobię warstwę bitmapową w Photoshopie. Albo same plamy wciągnąłbym jako psd do Illustratora i nałożył w trybie mnożenia na wektorowe tło. Albo nawet zrobiłbym to malowanie-maskowanie na ostro w wektorach, a potem tylko lekko rozblurował tę warstwe (po zamianie na bitmapę - nawet w samym Illustratorze, korzystając z filtra). A czarne kontury w wektorze całkiem na przednią warstwę.
Ale co kto lubi.
Edited by ciotka_paszczaka, 03 May 2018 - 22:19.