Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zarządzanie kilkoma urządzeniami i współdzielenie kalendarza.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gregrin

Gregrin
  • 19 postów

Napisano 26 kwietnia 2018 - 18:52

Witam,

w malej firmie szef postanowił ze wszystkie iPhony będą podpięte pod jego appleID z wyłączeniem wszystkich funkcji (mail, kalendarz, kontakty itd).

Wszystko fajnie bo wszystkie urządzenia widzi ze swojego iphona ale problem pojawił się przy probie udostępniania pojedynczych kalendarzy na konkretne iPhony. Aktualnie jest to zrobione tak ze jest to udostępnione w aplikacji kalendarz google... Jest to strasznie mało efektywne bo nowe pozycje potrafią pojawić się nawet po 1,5dnia od dodania...

Jest na to jakieś rozwiązanie ??

#2 leoni

leoni
  • 77 postów

Napisano 27 kwietnia 2018 - 13:06

Zmienić szefa na kogoś myślącego.
  • winmaciek lubi to

#3 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 105 postów
Napisano 27 kwietnia 2018 - 13:10

Przykra sprawa. Warto byłoby jednak podjąć próbę rzeczowego wytłumaczenia szefowi, o co chodzi z tymi Apple ID i dlaczego jego pomysł nie jest najlepszy i warto go jeszcze raz przemyśleć.

#4 leoni

leoni
  • 77 postów

Napisano 27 kwietnia 2018 - 16:38

Z ciekawości - czy każdy z Was może podglądać lokalizację GPS pozostałych czy macie wszystko powyłączane? :P

#5 Gregrin

Gregrin
  • 19 postów

Napisano 01 maja 2018 - 22:23

Chyba wszystko powyłączane ale wracając do tematu to mam dziwna sytuacje.

Widać ze coś jest nie tak bo na jednym iphonie SE jest zalogowane osobne konto aple ID (jako główne) i po włączeniu na nim kalendarza nie umiem zaprosić tego konta do korzystania z kalendarza (podobnie jak innego testowego konta które założyłem do testów i nie zalogowałem go na żadnym urządzeniu).

Dodaje jego apple ID, klikam gotowe i na iphone synchronizuje przez sekundę i nie ma żadnego dopisku przy kalendarzu a robiąc to na stronie widzę ze zaprosiłem osobę (jej mail czyli apple ID) ale jest na szaro bo nie potwierdziła ale u niej nigdzie nie pojawia się zaproszenie.

Co ciekawe te urządzenie może zaprosić mnie (dostaje zaproszenie na maila bo przełączyłem to sobie gdzieś na stronie. Nie jestem pewien czy gdy nie miałem tego przełączonego pojawiło by się jakieś powiadomienie o dołączeniu do kalendarza)...

Jakie muszą być spełnione warunki aby moc zaprosić do współdzielenia kalendarza ??

#6 leoni

leoni
  • 77 postów

Napisano 08 maja 2018 - 08:58

Może to słaba opcja, ale proponuję zamiast usług Apple korzystać np. z Google lub Microsoft (kalendarz, zadania, kontakty). Wtedy każdy będzie mógł mieć swoje konto i nie będzie problemów. Aplikacja do obsługi wspomnianych - MS Outlook. 

#7 Gregrin

Gregrin
  • 19 postów

Napisano 11 maja 2018 - 18:16

Pisałem ze aktualnie jest to robione przy pomocy kalendarza googla ale po dodaniu pozycji w kalendarzu potrafi odświeżyć na innym iphonie w aplikacji kalendarza googla nawet po jednym dniu... Jak miało by to inaczej działać ??

#8 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 postów

Napisano 12 maja 2018 - 10:15

iOS nie odświeża "w tle" kalendarzy Google. Problem istnieje od kilku lat i nic nie wskazuje na to żeby były rozwiązany.

Dodasz wydarzenie do kalendarza Google, na androidach i ma macbookach dostaniesz z automatu odświeżenie a na iOS nie.

Na iOS musisz ręcznie otworzyć kalendarz, wtedy on sobie aktualizuje wydarzenia.

Ani zakup innych aplikacji np. Fantastical, ani natywna aplikacja Google, ani ta z iOS nie odświeżają wydarzeń w tle.

Żadne magiczne próby zmian ustawień systemowych też nie pomagają.

Kalendarz Google działa pod iOS w ograniczony sposób i nic się z tym nie da zrobić.

#9 leoni

leoni
  • 77 postów

Napisano 16 maja 2018 - 14:30

Na MS Outlook mi wszystko śmiga.

Użytkownik leoni edytował ten post 16 maja 2018 - 14:31

#10 Gregrin

Gregrin
  • 19 postów

Napisano 24 maja 2018 - 20:34

iOS nie odświeża "w tle" kalendarzy Google. Problem istnieje od kilku lat i nic nie wskazuje na to żeby były rozwiązany.

Na iOS musisz ręcznie otworzyć kalendarz, wtedy on sobie aktualizuje wydarzenia.

Zapoznałem się w końcu dokładnie z sytuacja (bo te nazwy w postaci adresów email są strasznie mylące) i jest normalnie udostępniony kalendarz z mac OS jako publiczny i dodany do aplikacji kalendarza google i w tej aplikacji jest te straszne opóźnienie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych