Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaki gimbal do Iphone 7 do 500zł?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 tutusik

tutusik
  • 30 postów

Napisano 24 kwietnia 2018 - 13:37

Witam,

Jaki polecacie gimbal do iphone 7?
Zastanawiałem się nad smooth Q 3 osiowym za 399zł lub dji osmo 2 ale kosztuje on 650zł ( w przedsprzedaży )

Myślicie, że smooth Q będzie wystarczający? 
Będę głównie nagrywał jakieś wypady, wakacje i psy (mamy akcesoria dla psów w sklepie)

Zastanawiałem się również nad freefly movi ale on kosztuje aż 299usd + shipping cost chyba więc przekracza dużo mój budżet. Może w przyszłości zakupię.

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 067 postów
Napisano 24 kwietnia 2018 - 15:00

Żaden. IP7 ma wbudowaną optyczną stabilizację obrazu, która koliduje (rywalizuje) ze stabilizacją, którą daje gimbal. Nie da się tego wyłączyć. W efekcie obraz się trzęsie i jest to bardzo widoczne. Sam byłem bardzo mocno napalony na DJI Osmo Mobile, już prawie składałem zamówienie, na szczęście w porę zrobiłem reaserch.

PS. Osmo Mobile 2 jest dostępny nie tylko w przedsprzedaży, ale w normalnej sprzedaży w Apple Store. Ale nie radzę kupować.

#3 tutusik

tutusik
  • 30 postów

Napisano 25 kwietnia 2018 - 08:51

Oglądam te filmiki z smooth to dobrze wyglądają nawet :D

Youtuberzy też polecają więc ciekawi mnie twoja opinia. A coś polecasz od siebie? Chętnie poczytam :)

#4 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 067 postów
Napisano 25 kwietnia 2018 - 08:55

Polecam np. forum DJI. Chocby ten watek, ale jest tego wiecej.

https://forum.dji.co...read&tid=130713

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 25 kwietnia 2018 - 08:57

#5 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 25 kwietnia 2018 - 10:21

No to mnie zmartwiłeś, bo miałem w planach jego zakup. Dziwne tylko, że na filmach na YT tego nie widać.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#6 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 067 postów
Napisano 25 kwietnia 2018 - 10:32

Cześć z filmów na YT jest wykonywana w warunkach, w których stabilizator nie jest w ogóle potrzebny. Jest wiele filmów pokazujących to zjawisko. Cześć znajdziesz w podlinkowany przeze mnie wątku. Tez mnie to boli, ale dopóki OIS w iPhone’ach jest na stałe włączony, prawdopodobnie niewiele da się z tym zrobić. Częściowo zapewne można to skompensować software’owo i potem w postprodukcji ale nie do końca o to chodzi.

#7 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 25 kwietnia 2018 - 10:54

Nie, mi chodzi o to, aby w programie jedynie poskładać filmiki i dołożyć podkład muzyczny.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#8 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 067 postów
Napisano 25 kwietnia 2018 - 11:30

Dodatkowo dochodzi problem masy. Większość gimbali dobrze radzi sobie z mniejszymi iPhone'ami ale już z Plusami działają na granicy możliwości. Daje się je zbalansować bardzo na styk. Niektórzy przyczepiają sobie jakieś przeciwwagi, żeby poprawić równowagę. Najlepiej pod tym względem wypada chyba Zhiyun Smooth 3. Ale nawet on może mieć kłopoty, jezeli ktoś planuje używać dodatkowych obiektywów (chodzi za mną temat obiektywu anamorficznego od Moment albo Moondog Labs).

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 25 kwietnia 2018 - 11:34

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych