Witam.
Czy jest możliwość odtworzenia ścieżki dolby atmos na mac mini? mam demo w formacie mkv atmos , ale puszczając w odtwarzaczu mam jedynie dolby bez atmos.
Edited by syberka, 13 April 2018 - 21:37.
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Posted 13 April 2018 - 21:35
Witam.
Czy jest możliwość odtworzenia ścieżki dolby atmos na mac mini? mam demo w formacie mkv atmos , ale puszczając w odtwarzaczu mam jedynie dolby bez atmos.
Edited by syberka, 13 April 2018 - 21:37.
Posted 13 April 2018 - 21:46
Posted 14 April 2018 - 07:32
Mam amplituner z Dolby Atmos. Tak sygnał po HDMI. Dziwne jest to ,że jak wypiąłem z maca kabel optyczny to na HDMI mam tylko PCM 2.0 brak jakiegokolwiek wielokanałowego dźwięku. Jak to zmienić ? Po optyku na 100% nie puści więcej niż 5.1 kanału.
Edited by syberka, 14 April 2018 - 08:35.
Posted 14 April 2018 - 08:44
Takie rzeczy tylko na PC niestety...MAC ma za dużo braków programowych...o przestarzałej rewizji HDMI nie wspominając
Ja do takich celów wykorzystuje gotowe i sprawdzone, dedykowane rozwiązania - Popcorn, Dune itp
Posted 14 April 2018 - 08:54
Posted 14 April 2018 - 09:47
VLC mam PCM 7.1, ale bardzo tnie obraz.
Czy zatem system osx nie puszcza dźwięku w Atmos?
michobo z praktyki ja też mam Nvidia shield tv do "takich" celów .Nie zmienia to jednak rozgoryczenia ,że sprzęt MAC jest niedopracowany.
Edited by syberka, 14 April 2018 - 11:17.
Posted 14 April 2018 - 12:28
Posted 14 April 2018 - 13:14
WojtekWojtek tylko gdzie to zmienić? W midi nie ma takiej opcji.
Posted 15 April 2018 - 05:02
MacBook Air 2020 iPhone 12 HomePod mini Apple TV 4k
Posted 15 April 2018 - 06:52
Strasznie mnie ciekawi, jak to rozwiązać - poczytałem, że vlc obsługuje atmos od wersji 3.0 - masz taką? ale i tak użytkownicy mają problemy - jednym działa, innym nie (albo mają na hdmi zdekodowany PCM). Wygląda na to, że wiele zależy od komunikacji na złączu HDMI (wbrew pozorom jest tam dwukiewunowy przepływ informacji i forma negocjacji połączenia). Jedne urządzenia się dogadują, inne nie. Tak, że przepraszam za zamieszanie - nie mam już pomysłów. Sam bym próbował różnych odtwarzaczy, ale jeśli kontrola jest w rękach OSX to mogiła.
Posted 17 April 2018 - 05:53
Mam dla was złą wiadomość - na macOS nie da się posłuchać formatów HD audio wielokanałowych - system ma zablokowaną możliwość wypuszczania bitreamu HD audio - wypuszcza TYLKO AC3/DTS, sprawdzone wielokrotnie przeze mnie. Zgłosiłem nawet kiedyś to jako bug systemu, Apple zgłoszenie przyjęło, odpisali że to wina starej wersji playera macgoo bluray player ( co nie było prawdą, bo nawet on nie mam takiej opcji )- system NIE POZWALA na wypuszczenie bitstremu z gęstymi formatami czyli DTS HD MA Dolby TrueHD no i Atmos, DTS X.
Jedyne, co mi sie udało osiągnąć to w kodi miałem LPCM z DTS HD MA i TrueHD ale to tyle, poprzez taki zabieg NIE dostanie się Atmosa/DTS X !
Taki urok Mac-ów.
Zona na Acera Swift 3, pierwsza córka ma Yogę 520, druga ma Yogę 530, ja mam MacBooka Pro 16" '19 (OC Hackintosh Razer Blade) oraz iphone XS, backupy i TM ASUSTOR Nimbustor
Posted 17 April 2018 - 17:55
Tak jak pisałem
A, i myśląc o dedykowanym playerze nie miałem na myśli Nividia SHield tylko rozwiązania w stylu Popcorn czy Dune....
Najmniej problematyczne a co najważniejsze - projektowane od razu pod kontem funkcjonowania w systemie kina domowego - plug'n'play
Zadnego instalowania czegokolwiek, wszystkie ustawienia dostępne w menu. Do wyboru do koloru
Sam korzystam z trzech i polecam.
No kompie robię tylko mux
Posted 17 April 2018 - 21:50
Można też rozważyć jako player mediów urządzenie NAS Qnap.
Jest Kodi, jest pilot fabryczny, działa 4K i wszystkie formaty audio HD - także Dolby Atmos.
No i jest też serwer NAS z całą funkcjonalnością.
Mac mini i7 - Mac mini i5 - MacBook Air 13" - Apple Watch 3 Nike (42 mm + 38 mm)
iPhone 7 Plus - iPhone 6S - iPhone SE - iPad Air - iPod 5 Video - iPod Shuffle - Qnap TS-453Be
Posted 18 April 2018 - 21:53
Co masz na myśli? Jakiś model? Oczywiście nie odbiegamy od tematu :-)
Choć powiem szczerze nawet dźwięk PCM jest co najmniej zadowalajacy, i odnoszę wrażenie bardziej PRECYZYZYJNY niż w Nvidia czy Dune
Edited by syberka, 18 April 2018 - 21:54.
Posted 19 April 2018 - 05:54
Instalujesz Windows 10 przez bootcamp:
- Zyskujesz możliwość wykupienia Dolby Access: https://betanews.com...s-windows-10/
- Przez aplikacje Netflix działa w 4K o ile mac jest w miarę nowy (Mac Mini dawno nie jest)
- Możesz przyciskami na klawiaturze sterować głośnością HDMI - macOS tego nie obsługuje
MacBook Air 13 + ThinkPad X260
Posted 19 April 2018 - 16:07
Co masz na myśli? Jakiś model?
Działa idealnie np. taki jak mój Qnap TS-453A.
Atmos, 4K, pilot fabryczny.
Mac mini i7 - Mac mini i5 - MacBook Air 13" - Apple Watch 3 Nike (42 mm + 38 mm)
iPhone 7 Plus - iPhone 6S - iPhone SE - iPad Air - iPod 5 Video - iPod Shuffle - Qnap TS-453Be
Posted 20 April 2018 - 20:08
Super tylko cena zaporowa
Posted 21 April 2018 - 10:30
Najtańszy Qnap z HDMI to TS-251A.
Kupisz już za około 1380 zł.
Pamiętaj, to nie tylko player dla mediów ale też w pełni funkcjonalny serwer NAS.
Posted 21 April 2018 - 12:39
Mede8er - 500zł
Posted 24 April 2018 - 15:46
Najtańszy Qnap z HDMI to TS-251A.
Kupisz już za około 1380 zł.
Pamiętaj, to nie tylko player dla mediów ale też w pełni funkcjonalny serwer NAS.
No niestety, ale Qnap nie może być playerem 4k z Atmosem - wszystkie Qnap-y mają HDMI w wersji 1.4, żaden nie ma hdmi 2.0 potrzebnego do wyplucia 4k HDR a bez tego masz tylko rozdziałkę i Atmosa, a gdzie metadane hdr dolby vision ?
Tu sie zgadzam z michobo - najtańszy player UHD z Chin ma HDMI 2.0, więc jak najbardziej lepiej sobie z tm poradzi niż Qnap.
BTW - nie wiem, czy wiesz ale nowe NAS-y Asustora mają HDMI 2.0, maja też Kodi na pokładzie więc.....
Instalujesz Windows 10 przez bootcamp:
- Zyskujesz możliwość wykupienia Dolby Access: https://betanews.com...s-windows-10/
- Przez aplikacje Netflix działa w 4K o ile mac jest w miarę nowy (Mac Mini dawno nie jest)
- Możesz przyciskami na klawiaturze sterować głośnością HDMI - macOS tego nie obsługuje
Jeszzce jeden bełkot Microsoftu - po co wykupywac "Dolby Access" jak maszynka z Windą wypluwa sama z siebie bitream HD audio, a więc automatyczmie Atmosa też ?.
Jak miałeś poprzednio siódemkę to musiałem coś wykupywać aby dostać na hdmi DTS HD MA lub Dolby Truehd po bitreamie ?
No własnie - wystarczy, że bitstream leci do ampli, który go zdekoduje no i mamy nawet Atmosa
Edited by YABBA235, 24 April 2018 - 15:46.
Zona na Acera Swift 3, pierwsza córka ma Yogę 520, druga ma Yogę 530, ja mam MacBooka Pro 16" '19 (OC Hackintosh Razer Blade) oraz iphone XS, backupy i TM ASUSTOR Nimbustor
Posted 24 April 2018 - 16:19
Można starannie przeczytać - płaci się tylko za przetwarzenie Atmos na słuchawki (czyli dekodowanie). Samo wyjście strumienia na amplituner jest free..
Posted 24 April 2018 - 16:36
No niestety, ale Qnap nie może być playerem 4k z Atmosem - wszystkie Qnap-y mają HDMI w wersji 1.4, żaden nie ma hdmi 2.0 potrzebnego do wyplucia 4k HDR a bez tego masz tylko rozdziałkę i Atmosa, a gdzie metadane hdr dolby vision ?
Otóż nie tym razem
Fotki na szybko.
Dolby Atmos:
i obraz 4K:
Posted 04 January 2021 - 22:23
Odświeżę temat. Czy Mac Mini poradzi sobie już z Dolby Atmos jeżeli podłącze go przez HDMI? Ponoć te nowe mają już HDMI 2.0, więc ścieżka 7.1.4 powinna pójść bez problemu razem z obrazem 4K ...
Posted 04 January 2021 - 22:38
Nie jestem przekonany. Strona Dolby twierdzi, że tylko MacBooki Pro i Air obsługują Atmos i tylko przy odtwarzaniu na wbudowanych głośnikach. https://developer.do...cos/os-support/
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Posted 04 January 2021 - 22:41
Nie jestem przekonany. Strona Dolby twierdzi, że tylko MacBooki Pro i Air obsługują Atmos i tylko przy odtwarzaniu na wbudowanych głośnikach. https://developer.dolby.com/platforms/apple/macos/os-support/
Kurka, jestem zawiedziony. Atmos z wbudowanych głośników, to nie Atmos niestety. Sprzęt pozwala spokojnie na użycie "takiej mocy", więc nie rozumiem, czemu tak to traktują.
Jutro jestem umówiony w sklepie na "macanie" nowego Mini z M1. Ciekaw jestem czy będzie opcja zwrotu, jeśli to nie zadziała ...
0 members, 1 guests, 0 anonymous users