Witajcie,
Uszkodziłem sobie laptopa, szukam rady, co może być uszkodzone.
W MacBooku Pro 13 Unibody Mid 2010 [1] mojej siostry przestało działać podświetlanie matrycy. Komputer po podłączeniu do zewnętrznego monitora wyświetlał obraz. W ciemnym pokoju po podświetleniu latarką od strony jabłka widać było obraz na matrycy.
Miałem dokładnie taki sam MacBook Mid 2010 [2] w pełni sprawny więc podmieniłem wyświetlacz (całą górną pokrywę z wyświetlaczem i kablami) by zdiagnozować problem: czy coś w pokrywie czy może na płycie głównej.
Po podłączeniu do sprawnego MacBooka [2] wyświetlacza od Macbooka [1], kilka sekund od włączenia poszedł dymek z okolicy gniazda taśmy matrycy (jakby spod tego gniazda). Od tego momentu w Macbooku [2] też przestało działać podświetlanie matrycy. Sama matryca wyświetla obraz. Podświetlanie klawiatury działa. Komputer po podłączeniu do zewnętrznego monitora wyświetla obraz.
Po całym incydencie na wtyczce od taśmy MacBooka [1] pojawił się uszczerbek jak na zdjęciu. Domyślem się ze coś było z tą wtyczką przed całym zdarzeniem, a po się jeszcze bardziej uszkodziło.
Teraz pytanie do doświadczonych osób. Co może być uszkodzone w MacBoku [2]? Co sprawdzać w pierwszej kolejności? Czy przelutowanie samego gniazda taśmy matrycy na płycie głównej może pomóc? Czy raczej coś innego się uszkodziło na płycie głównej?
Za łączam zdjęcia wtyczki taśmy i płyty głównej (okolice gniazda). Może ktoś coś wyparzy uszkodzonego.
macbook 1.JPG 395.36KB
1 downloads
macbook 2 a.JPG 347.03KB
0 downloads
macbook 2 b.JPG 467.12KB
1 downloads
macbook 2 c.JPG 64.82KB
2 downloads
macbook 2 d.JPG 76.02KB
1 downloads
Z góry dziękuję za rady.