Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

ktoś założył apple id na mojego maila?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 wysoki86

wysoki86
  • 229 postów

Napisano 07 kwietnia 2018 - 11:57

Na moja skrzynkę gmail dostałem maila z fakturą od Apple za zakup czegoś w jakiejś grze za 125 dolarów. Porównałem go z prawdziwymi mailami tego typu - wychodzi ze to oryginalny mail od Apple a nie coś co go udaje by np. wyłudzić moje hasło.
Wszedłem na stronę Apple ID i faktycznie takie konto na tego mojego maila jest założone. Nie mogę odzyskać jednak hasła bo albo muszę podać datę urodzenia (której oczywiście nie znam) albo mogę wysłać instrukcje na adres zaczynający się na g**** podczas gdy wszystkie moje adresy zaczynaja się na na p*****.
O co chodzi???

#2 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 07 kwietnia 2018 - 12:01

Mail to tylko login. Jeśli ktoś nie użył twojego imienia i nazwiska oraz twojej karty to nie ma problemu. Nic z tym za bardzo nie zrobisz bo jak udowodnisz Apple ze to twój mail. Niemniej jeśli ktoś wykorzystał twój adres to polecam zmienić hasło do poczty.

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#3 wysoki86

wysoki86
  • 229 postów

Napisano 07 kwietnia 2018 - 12:04

Udowodnię np tak ze mogę do nich napisać z tego maila?
I czy tego typu przypadki serio się zdarzają?

#4 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 07 kwietnia 2018 - 20:22

Możesz do nich napisać. Spoko tylko jaki to dla mich dowód? Chyba ze zadzwonisz i powiesz wysyłam i konsultant go dostanie. Niemniej wciąż nie sądzę by dla kogoś był to dowód.
Skoro kradną różne konta to dlaczego ktoś nie miałby wykorzystać twojego maila. Serio zmień hasło.

#5 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 10 kwietnia 2018 - 09:45

Wygląda jakby ktoś wskazał Twój adres e-mail jako kontaktowy. Ciekawe bo żeby taki kontaktowy e-mail aktywować to najpierw trzeba kliknąć w link w mailu od Apple.

#6 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 10 kwietnia 2018 - 13:29

Skoro ludzie tracą konta Allegro czy inne to dlaczego ktoś nie miałby ukraść konta Apple. Jakiś wirus nie wirus. Nie wiem. Tak czy inaczej warto przejrzeć inne konta albo chociaż te do których ma się podobne hasło. Po co potem płakać że coś jeszcze się stało. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych