Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 7 pada przy 30% baterii

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 De3ny

De3ny
  • 63 postów

Napisano 05 kwietnia 2018 - 06:48

Witajcie,

jestem użytkownikiem iPhone 7 od 2 miesięcy, po raz kolejny telefon zostawiony na noc z około 30% baterii (czasem i więcej) rano jest wyładowany. Wcześniej bez ładowania działa około 1,5 dnia, wynik jest znacznie lepszy niż w przypadku wcześniej posiadanego modelu 5S. Mam wyłączone odświeżanie w tle i inne rzeczy, mogące zjadać baterię. Strasznie mnie to irytuje, bo budząc się nie mogę sprawdzić godziny, nie zadziała mi budzik. W przypadku 5S taka sytuacja nigdy nie miała miejsca. Zaktualizowałem do iOS 11.3 i ten problem nadal występuje. Czasami uda mi się zjechać do 1% i go rozładować samemu, ale od chwili kupna zrobiłem tak ze dwa razy, bo nigdy nie padał mi przez moje użytkowanie, ale prędzej sam z siebie, gdy miał te 30-40%. W baterii ostatni zapis stanowi Messenger 1,3 godziny na ekranie i 21 minut w tle - może on być przyczyną i należy go ręcznie wyłączać przed pójściem spać? 

Pozdrawiam

#2 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 05 kwietnia 2018 - 06:52

1. Po co rozładowujesz baterię "do oporu"?

2. Spróbuj wgrać soft na czysto, bez przywracania kopii.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#3 De3ny

De3ny
  • 63 postów

Napisano 05 kwietnia 2018 - 08:23

Rozładowuję raz w miesiącu do oporu i potem ładuje do pełnych 100%. A przeważnie doładowuję tylko telefon do 80-90%. Ten problem występował już od momentu kupna telefonu, początkowo myślałem że to jednorazowy incydent.

#4 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 05 kwietnia 2018 - 08:30

Takim rozładowaniem do oporu można zniszczyć baterię. Być może udało Ci się to.

#5 De3ny

De3ny
  • 63 postów

Napisano 05 kwietnia 2018 - 08:34

Problem tkwi od nowości, przed rozładowaniem do oporu telefon tak się zachowywał. Kiedyś przy zakupie zawsze rozładowywałem do oporu i ładowałem do 100% i każdy telefon działał prawidłowo, teraz właśnie tego nie zrobiłem, dopiero stało się to, jak telefon przy 30% w nocy, rano już był nie do użytku, to w pełni go naładowałem. 

#6 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 05 kwietnia 2018 - 08:37

Naładować do 100% możesz. Tyle, że rozładowywanie do oporu nie jest wskazane. Jeśli zachowywał się tak od nowości, to najpierw przeinstaluj soft o czym Ci pisałem, a jeśli nie będzie lepiej, to serwis.

#7 m-graficzny

m-graficzny
  • 477 postów

Napisano 05 kwietnia 2018 - 08:46

Normalnie cyrki... Idziesz spać to podpinasz i rano masz 100%. Po co takie zabawy...
A jeżeli telefon zjada Ci 30% jak leży i pachnie, to normalnym tokiem diagnostycznym jest:

1. Backup

2. Odtworzenie przez iTunes jako nówka.

3. Używasz tak 2-3 dni bez instalowania FB i innych magicznych aplikacji

4. Jeżeli problem nadal występuje - serwis i naprawa - jeżeli nie, instalujesz wszystko co potrzeba i - albo działa, albo sytuacja się powtarza i lokalizujesz co tak zjada baterię.

P.s. To nie te czasy, żeby tak się bawić z baterią. Bardzo niezdrowe jest, jak wspomniał kolega wyżej, ubijanie jej do zera. Tego nie powinno się robić specjalnie.

Użytkownik m-graficzny edytował ten post 05 kwietnia 2018 - 08:48

Fenix 6X Pro *** Apple Watch SS series 6 *** iPhone 11 Pro Max *** MacBook Pro Retina i7, 16GB, SSD 500GB *** IPad Air 16GB *** AirPods Pro

#8 Bolsu07

Bolsu07
  • 604 postów

Napisano 05 kwietnia 2018 - 09:17

też nie rozumiem.. skoro wiesz, że padnie rano to dlaczego nie naładujesz przez noc? i czemu go rozładowujesz do 0? katujesz baterie.. to nie te czasy "formatowania" baterii :) kupiłeś nowy czy używany?

• marooo lubi to

MacBook Pro 13 M1 | iMac 5K 27" 2017 | iPhone 12 Pro 128GB | ATV 3 gen | iPad Air Space Gray WIFI

#9 De3ny

De3ny
  • 63 postów

Napisano 05 kwietnia 2018 - 09:38

Kupiłem nowy, słyszałem że raz w miesiącu powinno się zresetować baterię po przez pełne rozładowanie i naładowanie. Nie katuję baterii, że specjalnie go rozładowuję, czekam aż się rozładuje jeśli już to robię. Zawsze jak wstaje rano, to uzupełniam brak, na noc telefon ma być w pobliżu, bym mógł mnie obudzić. Wcześniej przy 3GS, 4S i 5S nie miałem takiego problemu. 

#10 Regiss

Regiss
  • 2 975 postów
  • SkądRadom

Napisano 05 kwietnia 2018 - 10:05

No to sobie sam rozwalasz baterie. Najgorsze co jest dla baterii litowych to rozładowanie. Niczym innym tak nie zniszczysz. Jak masz 10-15% to od razu pod ładowarke. A ile Ci pokazuje w ustawieniach w baterii kondycja baterii i pojemność?

iPhone 15 Pro

#11 De3ny

De3ny
  • 63 postów

Napisano 05 kwietnia 2018 - 18:54

W kondycja baterii pokazuje mi 100% i gotowość na szczytowy pobór mocy. Zrobiłem odtworzenie po iTunes, nie dogrywałem żadnych aplikacji, zobaczę, czy to w czymś pomoże, ale wątpię. Chciałbym mieć te 10-15% ale nigdy tak nie miałem w tym modelu i to mnie martwi, bo we wcześniejszych modelach iPhone jak schodziło do 20% to od razu podłączałem do ładowarki. Czyli do pełna można ładować, a nie powinno się jedynie rozładowywać litowych baterii? 

#12 Regiss

Regiss
  • 2 975 postów
  • SkądRadom

Napisano 05 kwietnia 2018 - 19:30

To podłączaj na noc i rano zawsze będziesz miał 100%. Takie ładowanie przez całą noc nic nie szkodzi baterii. Telefon sam odłącza ładowanie jak jest pełny. Jak najbardziej do pełna ładuj i nigdy nie rozladowuj do zera.

iPhone 15 Pro

#13 MasterM

MasterM
  • 1 658 postów

Napisano 08 kwietnia 2018 - 08:34

Ja miałem duże spadki baterii przez noc na 7 Plusie. Miałem 80% o 22 a rano o 8 coś koło 20%. Zdarzało się kilka razy. Cortland wymienił iPhone’a. Na nowym nie ma takich problemów.
A jeszcze co do rozładowania baterii do oporu, to serwis macaupport twierdził, że nie ma to zbyt dużego znaczenia, bo nawet, gdy iPhone się wyłącza, to w baterii nadal pozostaje sporo energii.

Użytkownik MasterM edytował ten post 08 kwietnia 2018 - 08:36

#14 Regiss

Regiss
  • 2 975 postów
  • SkądRadom

Napisano 08 kwietnia 2018 - 08:40

Pewnie że zostaje, ale to nie znaczy że jest to dobre dla baterii. Czytałem wiele artykułów o bateriach litowo-jonowych, czy jonowo-polimerowych. I wszyscy zgodnie mówią, że najbardziej baterii szkodzi głębokie rozładowanie (niekoniecznie do zera) i wysokie temperatury.

iPhone 15 Pro

#15 MasterM

MasterM
  • 1 658 postów

Napisano 10 kwietnia 2018 - 19:00

Z wysokimi temperaturami to jak najbardziej się zgadzam. Z tym rozładowaniem, to nie wypowiem się. Ja sam nie rozładowuję do 0 ani iPhone’a ani iPada.

#16 KorbenDallas

KorbenDallas
  • 26 postów

Napisano 10 kwietnia 2018 - 20:12

Na stronie Apple masz parę wskazówek :

https://www.apple.co...ng-performance/

No i jest również kwestia kalibracji baterii, więcej info tu:

https://iphone-trick...rate-percentage

Aczkolwiek w Twoim przypadku, to pewnie w serwisie się skończy. Miałem podobny problem z baterią (przy 20-30% wyłączał się ; wyświetlał animację "podepnij mniej do kabla" i wtedy włączał się ponownie i miał dalej 20-30% -> serwis wymiana na refurbish-a).

#17 De3ny

De3ny
  • 63 postów

Napisano 28 kwietnia 2018 - 13:18

Odtworzenie oprogramowania nic nie dało, telefon często sam pada, wieczorem miałem około 60%, rano już jedynie 2% i podłączyłem do ładowania, naładowałem do pełna, telefonu nie używałem przez 3 godziny, chciałem sprawdzić godzinę i patrzę, że zostało niewiele powyżej 80%, sprawdzam w baterii i jest napisane użycie 3 godz. i 10 min, gdy nie był w ogóle używany. Oddawać to na gwarancję? Jaka jest szansa wymiany na nowy? Obawiam się, że po oddaniu, telefon wróci w stanie naruszonym, a ja dbam o swoje urządzenia. 

#18 winmaciek

winmaciek
  • 6 900 postów
Napisano 28 kwietnia 2018 - 15:39

Odtworzenie oprogramowania nic nie dało, telefon często sam pada, wieczorem miałem około 60%, rano już jedynie 2% i podłączyłem do ładowania, naładowałem do pełna, telefonu nie używałem przez 3 godziny, chciałem sprawdzić godzinę i patrzę, że zostało niewiele powyżej 80%, sprawdzam w baterii i jest napisane użycie 3 godz. i 10 min, gdy nie był w ogóle używany. Oddawać to na gwarancję? Jaka jest szansa wymiany na nowy? Obawiam się, że po oddaniu, telefon wróci w stanie naruszonym, a ja dbam o swoje urządzenia.

Co to znaczy „w stanie naruszonym”? Jak dajesz do autoryzowanego, to nie mogą go uszkodzić, jak chcesz mieć pewność, to przy oddawaniu możesz zrobić zdjęcia.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#19 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 30 kwietnia 2018 - 06:11

Bądźmy szczerzy. Rozładowywanie baterii ja niszczy ale przez tak krótki okres nie powinna ona uszkodzić się aż tak bardzo. To telefon wiec go używamy. Nie możemy popadać w skrajności. Chyba ze ktoś jeździ dużo autem i w nim non stop ładuje. Tak czy inaczej jeśli ustawienie jako nowy nic nie daje to pozostaje serwis. Dopóki będziesz unikał iSpot i ich „serwisu” wszystko będzie ok. Pytanie oczywiście czy cokolwiek wykryją ale co ci szkodzi. Mi kiedyś podmienili baterie w sumie za nic. No chyba ze to jakaś grubsza awaria.

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#20 marooo

marooo
  • 628 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 kwietnia 2018 - 17:35

Chyba ze ktoś jeździ dużo autem i w nim non stop ładuje.

Rozwiniesz o co z tym chodzi i co się wtedy dzieje?

#21 Regiss

Regiss
  • 2 975 postów
  • SkądRadom

Napisano 30 kwietnia 2018 - 18:16

Rozwiniesz o co z tym chodzi i co się wtedy dzieje?

Nawigacja, obciążenie telefonu, non stop pod ładowarka, ledwo nadąża ładować to co traci. Do tego słońce grzeje przez szybę. Najgorszy koszmar dla baterii :-)

iPhone 15 Pro

#22 De3ny

De3ny
  • 63 postów

Napisano 06 maja 2018 - 15:25

Przestałem używać Safari i przez ostatni tydzień nie zauważyłem drastycznych spadków baterii. Udało mi się rozładować telefon ze 100 do 20% przez 3 dni, przy jakimś 10 godzinnym użyciu telefonu, używając głównie Messengera, Aparatu, Muzyki. Podczas nieużywania aplikacji, starałem się je ubijać i telefon działał normalnie. Teraz nie ubijam żadnych aplikacji i wydaje się, że wszystko jest w porządku, jednak zamiast Safari, używam Chrome. Nie wiem teraz, czy to wina Safari, bo ewidentnie działa coś w tle, co drenuje baterię np. po nie ubiciu aplikacji i podładowaniu do 100% i nieużywaniu telefonu, zdarzyło się że bateria spadła do 80% po upływie 3 godzin i w systemie było odnotowane, że pracował 3 godziny w użyciu. W takim wypadku, wszystko byłoby raczej w porządku? Telefon kupowałem w electro, autoryzowanego sprzedawcy Apple.

#23 winmaciek

winmaciek
  • 6 900 postów
Napisano 06 maja 2018 - 16:18

Obstawiam fejsbuka. Jest znany z pracy w tle.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#24 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 06 maja 2018 - 17:13

FB mistrzem optymalizacji nie jest ale wszystko można wyczytać w sekcji baterii. Teraz w ciepłe i słoneczne dni dochodzi jeszcze kwestia jasności ekranu.
Czy wciąż jedziesz na 11.3 czy 11.3.1? Jeśli na tym pierwszym to polecam na nim zostać. 11.3.1 gorzej współpracuje z bateria. Tragedii może jakiejś wielkiej nie ma ale szału też nie. Chyba ze zaktualizowałeś. Wtedy po herbacie. T

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#25 De3ny

De3ny
  • 63 postów

Napisano 07 maja 2018 - 18:21

A FB też rzadziej używam, głównie Messenger. Odświeżanie w tle mam wyłączone i to dziwne, że coś drenuje baterię. Niby wydaje się, że wszystko jest ok, bateria trzyma znacznie lepiej jak w 5S. Zaktualizowałem do 11.3.1 i zauważyłem, że jak często używam 3D Touch i sprawdzam sobie baterię (wciskając mocniej ustawienia) to po kilku razach, przestaje wibrować silniczek, ale funkcja działa prawidłowo. Silniczek wibruje w innych miejscach jak np. zdjęcia (Początek działa zawsze dobrze), a przy rozwijalnych listach z ikon nie, pomaga restart urządzenia. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych