Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iOS 11 - tapeta w iPhone X sama zmienia położenie

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 leoni

leoni
  • 77 posts

Posted 01 April 2018 - 16:15

Nie tak dawno na myapple był news z tapetami do pobrania m.in. dla iPhone X - z czarnym paskiem na górze i zaokrąglenych rogach (imitująca brak wycięcia w ekranie).

Niestety zauważyłem debilną funkcję iOS 11 - po każdym uruchomieniu telefonu tapeta jest resetowania, tzn. ustawiana w taki sposób, by jej powierzchnia wyjeżdżała poza ekran. Skutek oczywiście jest taki, że tapety z czarnym paskiem na gorze po każdym uruchomieniu telefonu są blednie ustawione. Zdaje się, że cześć deweloperów to zauważyła i ich aplikacje (np. UnNotch) dodają nie tylko pasek na gorze ale wokół całej tapety. Po to, by debilny iOS ustawiając to po swojemu ustawił tak naprawdę oczekiwany efekt (tapeta tam gdzie ma być, a poza ekranem od dołu i po bokach czarne paski.

I teraz pytanie - jeśli ktoś to zauważył i wie o co chodzi, czy macie sprawdzona aplikacje do dostosowania tapety? Wspomniana UnNotch jest ok, ale... ma watermark i nie da do go usunąć, tzn. nie ma go w wersji pro, której nie da się kupić (jakis bug).
Może być płatna, byle działa jak należy (jak UnNotch).

Edited by leoni, 01 April 2018 - 16:16.

#2 Zireael

Zireael
  • 905 posts
  • SkądPomorze Zachodnie :)

Posted 01 April 2018 - 20:00

Masz może jakiś filmik, który by to obrazował? Bo też mam X, i tapeta pozostaje bez zmian nawet po restarcie... Albo masz włączoną opcję, która "przesuwa" tapetę po odchyleniu telefonu na bok?

MacBook Pro 13 (2018)   |    Magic Mouse 2   |    iPhone 13 Pro Max   |    Watch Series 7 (41 mm)   |    iPad Pro 11 WiFi (2018)   |    AirPods 1

#3 leoni

leoni
  • 77 posts

Posted 01 April 2018 - 20:04

Wrzucę po świętach przykładowe tapety oraz co się dzieje z ekranem w przypadku tej „złej”.

#4 leoni

leoni
  • 77 posts

Posted 03 April 2018 - 06:33

Wydawać by się mogło, że odpowiednia tapeta do iPhone X powinna wyglądać tak: (obraz 1).

Ma ona wyłącznie czarny pasek od góry. Jednak po ponownym uruchomieniu tapeta jest rozciągnięcia, w efekcie wygląda to jak na obrazku nr 2.

Producenci appek chyba o tym wiedzą, bo niektóre z nich przerabiają tapety w taki sposób jak na obrazku 3. Wtedy po ponownym uruchomieniu wszystko jest jak należy (obraz 4).

Szukam aplikacji, może być płatna, która tak jak unnotch umożliwia dowolne ustawienie swojej tapety z tymi debilnymi ramkmami i zapisanie jej bez logo...

1.

7f4e7be3d5943.jpg

2.

954a72f34b320.png

3.

944b0476f91f5.jpg

4.

e5e84cc0c065a.png

#5 leoni

leoni
  • 77 posts

Posted 03 April 2018 - 12:56

Może ktoś przetestowac u siebie z tymi tapetami?

Widzicie przykładowe tapety? Mają czarną ramkę dookoła... Tylko tak to będzie działać

https://ios.gadgetha...-notch-0181026/

#6 DIEDRA

DIEDRA
  • 43 posts

Posted 05 April 2018 - 17:40

Widzę tam taki zapisek:

This next part is very important: Make sure to select "Still" instead of "Perspective" on the wallpaper picker screen — otherwise, the effect would be misaligned. Once you've done that, don't touch anything else or move the wallpaper around.

Masz ustawione w ten sposób? Nie wiem, czy apka ma jakiś odpowiednik tej funkcji, jeśli nie, spróbowałabym wrzucić swoją tapetę, korzystając z pliku PSD ze strony z Twojego linka.

#7 leoni

leoni
  • 77 posts

Posted 05 April 2018 - 19:57

Tak, mam. Ostatecznie najszybsza opcja to użycie aplikacji UnNotch i zrobienie dwóch tapet (jedna z przesunięciem) i w Paint'cie kopiuj wklej kawałka przysłoniętego logo.

Plik psd zrobiłem w GIMPie, ale zejęło mi to dłuzej niż pierwsza opcja :-)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users