Witam serdecznie,
jestem "szczesliwym" posiadaczem karty Sony Ericsson GC85 EDGE/GPRS i uslugi Business Everywhere w Orange (PowerBook 15"). Mimo uslinych prob prawidlowego skonfigurowania modemu i polacznia, za zadnym razem nie udalo mi sie zrobic tego tak,zeby dzialalo bez problemow.
1. Oprogramowanie Mobile High Speed for Mac - Sony Ericsson Edition ([url]www.novamedia.de/sonyericsson/[/url]). Polaczenie konfiguruje sie samo, bez problemow przechodzi autoryzacje, internet w sensie downloading dziala poprawnie, klopoty zaczynaja sie, gdy chce cos wyslac np. kilku KB mail'a nie wspominajac juz o mail'u z jakims zalacznikiem. Za kazdym razem modem rozlacza sie i nic nie pomaga procz wyciagniecia modemu, odpalenia aplikacji ponownie i tak w kolko...
2. script Sony Ericsson GC GPRS-EDGE
ustawienia PPP:
account name: internet, password: internet, tel.number: [url]www.idea.pl[/url] lub internet
PPP Options: zaznaczone "Send PPP echo packets" i "Use verbose logging"
TCP/IP
Using PPP
DNS Servers:
194.9.223.79
194.204.159.1
Modem
Sony Ericsson GC GPRS-EDGE
Zaznaczone dwa kwardaciki + Tone + Off
Przy tych ustawieniach wszystko po polaczeniu pieknie dziala, ale nim sie polacze musze czasem wykonac 20-30 prob za kazdym razem wyciagajac modem z komputera.
3. script Sony Ericsson GC82 CID4 + QOS lub Sony Ericsson GC82 CID2
ustawienia PPP:
account name: internet, password: internet, tel.number: [url]www.idea.pl[/url] lub internet
PPP Options: zaznaczone "Send PPP echo packets" i "Use verbose logging"
TCP/IP
Using PPP
DNS Servers:
194.9.223.79
194.204.159.1
Modem
Sony Ericsson GC82 CID4 + QOS lub Sony Ericsson GC82 CID2
Zaznaczone dwa kwardaciki + Tone + Off
Laczy sie dobrze, ale efekt jest ten sam, co w przypadku Mobile High Speed - rozlacza przy wysylaniu danych.
Bylem dzis w Orange, sprawdzalem inny egzemplarz GC85 i za kazdym razem bylo to samo (raz, czy dwa razy na wiele prob zaskoczylo, ale to chyba w drodze wyjatku). Na GC89 za pomoca Moblie High Speed udalo mi sie wyslac mail'a ale tylko raz. Gdy rozlaczylem i polaczylem jeszcze raz, bylo dokladnie do samo co w przypadku GC85.
Oczywiscie proby robilem po Restercie, po calkowitym wylaczeniu komputera, przy wlaczaniu razem z modeme lub bez. Ogolnie wszelkie mozliwosci chyba wyczerpalem. W PPP Options wielokrotnie zmienialem ustawienia, ale te przedstawione wyzej jako jedyne daja jakis efekt.
Czy komus udalo sie skonfigurowac Mac'a, GC85 i usluge Orange tak, zeby wszystko dzialalo poprawnie? Jesli tak, blagam o pomoc, bo juz mi pomyslow brakuje.
Pozdrawiam
Piotrek

Sony Ericsson GC85 EDGE/GPRS Orange - pomocy
Rozpoczęty przez
jeglin
, 14 mar 2006 20:47
10 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 14 marca 2006 - 20:47
Gość_brodek_*
Napisano 14 marca 2006 - 21:17
wpisz numer telefonu *99# powinno pomoc
Napisano 14 marca 2006 - 21:27
code Niekoniecznie, mi nie udało się zmusić mojego PB i GC85 do poprawnego działania z Orange mimo tego, że GC75 załapał. Dlatego surfuję z Merlinem U530...
Sprawdź firmware modemu, na stronach Orange pojawiła się jego nowa wersja, rozwiązująca m.in. słynny problem 'błędu 31' przy próbie nawiązania ponownego połączenia.
http://www.be.orange.pl/?id=firmware
http://www.be.orange...r_R4D9_P311.zip
Tak czy siak, firmware warto mieć jak najnowszy. Update oczywiście jedynie z pokładu PC...
Sprawdź firmware modemu, na stronach Orange pojawiła się jego nowa wersja, rozwiązująca m.in. słynny problem 'błędu 31' przy próbie nawiązania ponownego połączenia.
http://www.be.orange.pl/?id=firmware
http://www.be.orange...r_R4D9_P311.zip
Tak czy siak, firmware warto mieć jak najnowszy. Update oczywiście jedynie z pokładu PC...
Napisano 14 marca 2006 - 21:28
code... ustawienie nr 2 robilem wg Twojej instrukcji i po malych modyfikacjach, o ktorych napisalem wyzej dziala, ale mam problemy z nawiazaniem polaczenia, wybieram Connect... czekam, czekam, wpisuje PIN, czekam, rozpoczyna sie autoryzacja i chwile po tym pojawia sie Disconnected. Polaczyc sie udaje mi sie raz na kilka-kilkanascie prob.
[ Dodano: 14-03-06, 21:29 ]
Update firmware robilem dzis na PeCecie na stronie sony-ericsson, wiec to raczej nie to...
[ Dodano: 14-03-06, 21:32 ]
Ps. Dziwi mnie tylko, ze rozlacza mnie czasem przy wysylaniu glupiego maila 6 KB a cala pierwsza wiadomosc napisalem i wstawilem na formu bedac polaczonym przez EDGE na jednym z ustawien. Oczywiscie wysylanie plikow na ftp itp. bajery tez konczy sie zerwaniem polaczenia, wiec to nie wina Mail'a.
[ Dodano: 14-03-06, 21:29 ]
Update firmware robilem dzis na PeCecie na stronie sony-ericsson, wiec to raczej nie to...

[ Dodano: 14-03-06, 21:32 ]
Ps. Dziwi mnie tylko, ze rozlacza mnie czasem przy wysylaniu glupiego maila 6 KB a cala pierwsza wiadomosc napisalem i wstawilem na formu bedac polaczonym przez EDGE na jednym z ustawien. Oczywiscie wysylanie plikow na ftp itp. bajery tez konczy sie zerwaniem polaczenia, wiec to nie wina Mail'a.

Napisano 14 marca 2006 - 21:34
No tak doczytałem teraz że download działa bezproblemowo.
Czyli coś po stronie driverów.
Napisz jeszcze jaki system posiadasz.
Napisano 14 marca 2006 - 21:41
10.4.5 - dzis robiony update
dzis tez robilem upgrade firmware modemu i sprawdzalem jego dzialanie na PeCecie - wszystko jest ok
numer tel. *99# i *99***9# powoduje, ze w ogole nie moge nawiazac polaczenia
Na scriptcie GC82 CID4 dziala od pierwszego strzalu przy ustawieniach PPP: 3xinternet tyle, ze niestety rozlacza przy wysylaniu danych.
Napisano 14 marca 2006 - 22:02
Spróbuj ODznaczyć wszystkie pola w PPP:Options - Send Echo packets jest niepożądane.
Napisano 14 marca 2006 - 22:19
Odznaczenie Send Echo nic nie dalo. Sprawdzilem na script'cie S-E GC82 i S-E GC GPRS-EDGE. Na tym drugim nadal mam problemy z nawiazaniem polaczenia, na pierwszym przy wysylaniu danych zrywa polaczenie.
[ Dodano: 15-03-06, 23:07 ]
Niestety mimo usilnych prob nad ktorymi spedzilem kolejny bozy dzien, nie udalo mi sie osiagnac tego, czego chcialem - prawidlowej wspolpracy PowerBook'a, modemu Sony-Ericsson GC85 i uslugi Business Everywhere EDGE Orange.
Szanowni koledzi Mac'owcy, jaki kupic telefon z BT i modemem EDGE, zeby dogadal sie bez wiekszych problemow z Mac'iem. Obecnie mam Nokie 6600, ktora na script'ach modemowych Nokia GPRS laczy sie bardzo dobrze, utrzymuje polaczenie tylko dziala WOLNO, bo to tylko GPRS. Bede wdzieczny za wszelkie propozycje (prosze rozniez o informacje o instalacji/uruchomieniu takowego zestawu). Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam. Zdesperowany Mac User z GC85...
[ Dodano: 15-03-06, 23:07 ]
Niestety mimo usilnych prob nad ktorymi spedzilem kolejny bozy dzien, nie udalo mi sie osiagnac tego, czego chcialem - prawidlowej wspolpracy PowerBook'a, modemu Sony-Ericsson GC85 i uslugi Business Everywhere EDGE Orange.
Szanowni koledzi Mac'owcy, jaki kupic telefon z BT i modemem EDGE, zeby dogadal sie bez wiekszych problemow z Mac'iem. Obecnie mam Nokie 6600, ktora na script'ach modemowych Nokia GPRS laczy sie bardzo dobrze, utrzymuje polaczenie tylko dziala WOLNO, bo to tylko GPRS. Bede wdzieczny za wszelkie propozycje (prosze rozniez o informacje o instalacji/uruchomieniu takowego zestawu). Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam. Zdesperowany Mac User z GC85...

Napisano 25 sierpnia 2006 - 14:45
Według producenta karta Sony-Ericsson GC85 współpracuje jedynie z komputerami na procesorach Intela.
Napisano 18 lutego 2008 - 09:53
Sony Ericsson GC85
Witam, poszukuje sterownika do modemu wewnętrznego SE GC85.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych