Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Iphone blokuje VPN

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 Bartkoo

Bartkoo
  • 6 posts

Posted 23 March 2018 - 20:17

Witam

Mój problem wygląda następująco:

Udostępniam net z Iphone 5s (sieć plus) na laptopa z win 7. Wszystko działa elegancko poza jednym. Nie da się połączyć z vpn serwera w mojej firmie. Pytałem w Plusie i wszystkie porty są odblokowane, dodatkowo wykupiłem zewnętrzny IP. Pomoc Apple też poległa odsyłając mnie do zewnętrznych aplikacji ale nie mam bladego pojęcia jakich bo te dostępne w sklepie maja tylko dostęp do jakiś vpn w kilku krajach. Problem jest ewidentnie powiązany w urządzeniem bo jak przekładam sim do innego aparatu (samsung) działa wszystko i łączy się w vpn bez kłopotów. Bardzo proszę o pomoc :)

Pozdrawiam

#2 kalvin

kalvin
  • 789 posts
  • SkądDE

Posted 23 March 2018 - 21:48

Może typ połączenia trzeba zmienić, jest kilka opcji ... próbowałeś ? 

  MacBook Air 2020    iPhone 12    HomePod mini    Apple TV 4k   

#3 MarcinJS

MarcinJS
  • 520 posts

Posted 24 March 2018 - 09:36

Masz OpenVPN w sklepie. Generujesz sobie profil na routerze wpisując swoje IP i ten profil wygrywasz przez iTunes do openvpn. To naprawdę proste. Musisz mieć tylko publiczny adres IP na routerze.

#4 Bartkoo

Bartkoo
  • 6 posts

Posted 25 March 2018 - 12:44

Korzystam z danych pochodzących z sieci komórkowej. Potrzebuję z tego korzystać jak jestem poza dostępem do normalnej sieci. Mam wykupiony publiczny adres IP (mam podany) u operatora. Jesteś w stanie jakoś bardziej mnie poinstruować? Mam dane serwera z jakim muszę się połączyć z vpn. Zassałem już open vpn ale nie bardzo mam pojęcie co dalej... :(

#5 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1888 posts

Posted 25 March 2018 - 15:20

Ja rozumiem, że telefon jest tu tylko modemem - zastępuje WiFi dla kompa. To nie na telefonie powinien być ustawiony VPN, ale na komputerze, który korzysta z danych komórkowych. Natomiast dlaczego nie działa to nie wiem.

Ja właśnie używam danych z iPhone by łączyć się z moją siecią jak jestem u klienta, który ma VPNy poblokowane dla gościnnego WiFi i działa mi dobrze (t-mobile). Open VPN używam na telefonie jak chcę, by telefon miał polskie IP jak jestem za granicą. Też działa.

To, że karta pozwala na VPN przy innym telefonie oraz że ip5s daje ogólnie dostęp do sieci, ale nie można nawiązać połączenia jest dość dziwne.
Edit,
Poczytałem trochę i widzę, że Apple zablokowało połączenia PPTP także przez udostępnianie już od iOS 10. Technologia ta nie jest bezpieczna. Jeśli to połączenie PPTP to trzeba zmienić no na L2TP.
Nie jest to bug ale celowe działanie i dotyczy nie tylko Ciebie. Sprawdź jaki jest rodzaj połączenia. Jeśli PPTP to punkt dla mnie.

#6 Bartkoo

Bartkoo
  • 6 posts

Posted 25 March 2018 - 15:31

Na kompie mam skonfigurowany vpn z którym muszę się połączyć zanim zaloguje się na zdalnym pulpicie. Działa to bez kłopotów przy każdym wifi (nawet hotelowym), czy korzystaniu z telefonu/modemu jeżeli nie jest to Iphone. Robiłem próbę z 6s i też lipa. Dzwoniłem i do Plusa i do wsparcia Apple. Samo udostępnienie internetu z telefonu działa bez kłopotów i jest problem jedynie z vpn. Jak mogę skonfigurować Open vpn na telefonie? Może to jakoś pomoże...

Poczytałem trochę i widzę, że Apple zablokowało połączenia PPTP także przez udostępnianie już od iOS 10. Technologia ta nie jest bezpieczna. Jeśli to połączenie PPTP to trzeba zmienić no na L2TP.
Nie jest to bug ale celowe działanie i dotyczy nie tylko Ciebie. Sprawdź jaki jest rodzaj połączenia. Jeśli PPTP to punkt dla mnie.

Niestety. Było na automacie a jak zmieniłem na L2TP nie połączyłem się w ogóle (net domowy na którym śmiga vpn bez kłopotów)

#7 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1888 posts

Posted 25 March 2018 - 16:09

Ale sposób połączenia zależy od ustawień firewalla. Trzeba pogadać z jego adminem.

#8 Bartkoo

Bartkoo
  • 6 posts

Posted 25 March 2018 - 16:18

Cóż, jako typowy laik nie miałem o tym pojęcia. Jutro będę w firmie to pogadam z naszym komputerowym guru ;)

#9 Bartkoo

Bartkoo
  • 6 posts

Posted 26 March 2018 - 17:36

Ale sposób połączenia zależy od ustawień firewalla. Trzeba pogadać z jego adminem.

Niestety. Po zmianie też nie działa :(

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users