Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Zapis pliku jako CDR

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 babyuniverse

babyuniverse
  • 14 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 21 marca 2018 - 12:24

Witam serdecznie,

Jestem pocz膮tkuj膮ca i bawi臋 sie samodzielnie grafik膮.

Natrafi艂am na problem, kt贸ry uniemo偶liwia mi zapis projektu. A mianowicie - w jaki spos贸b mog臋 zapisa膰 plik jako CDR bez Corela? P贸ki co posiadam bardzo podstawowy Pixelmator, a w trakcie instalacji jest Photoshop CC. Z tego co czyta艂am to bez Corela mo偶e by膰 ci臋偶ko.

Za wszystkie wasze rady b臋d臋 ogromnie wdzi臋czna. 

Mi艂ego dnia, xx. 

#2 erszesc

erszesc
  • 16 post贸w

Napisano 21 marca 2018 - 12:43

Chyba tylko Corel potrafi poprawnie zapisa膰 .cdr

A przy p贸藕niejszym imporcie, to je偶eli nawet jaki艣 program otworzy plik .cdr, to prawdopodobnie otworzy jedynie jego bitmapowy podgl膮d, a nie w艂a艣ciwe wektorowe dane.

#3 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1聽896 post贸w

Napisano 21 marca 2018 - 13:18

Na szybko to mo偶esz zobaczy膰, czy 30 dniowe demo on line zapisuje - jak to jeden projekt do dasz rad臋. Jest us艂uga on-line - corel w przegl膮darce i te偶 mo偶na wypr贸bowa膰 za darmo:

https://www.coreldraw-online.com

Nie sprawdza艂em jakie s膮 ograniczenia, ale przynajmniej mo偶na bez inwestycji. 

Nawet jak s膮 ograniczenia demo to corel draw dost臋pny jest za 30 euro na miesi膮c (https://www.apponfly.com/en/corel-draw).

#4 DarioMario

DarioMario
  • 109 post贸w
  • Sk膮dToru艅-Starachowice

Napisano 21 marca 2018 - 14:00

Z tego co sie orietuje to tylko Corel posiada mozliwosc zapisu CDR  ;)  :)

#5 Miko艂aj Maciejko

Miko艂aj Maciejko

• 5聽105 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 21 marca 2018 - 15:00

A nie mo偶esz zapisywa膰 w innych popularnych formatach wektorowych (EPS, SVG)? Takie pliki powinny by膰 poprawnie odczytywane przez wszystkie istotne programy. CDR to format Corela i je艣li kto艣 wymaga konkretnie tego formatu, to potrzebujesz w艂a艣nie tego programu.

#6 babyuniverse

babyuniverse
  • 14 post贸w
  • Sk膮dSzczecin

Napisano 21 marca 2018 - 19:19

A nie mo偶esz zapisywa膰 w innych popularnych formatach wektorowych (EPS, SVG)? Takie pliki powinny by膰 poprawnie odczytywane przez wszystkie istotne programy. CDR to format Corela i je艣li kto艣 wymaga konkretnie tego formatu, to potrzebujesz w艂a艣nie tego programu.

W艂a艣nie to ma by膰 taki format, 偶eby mo偶na by艂o potem zrobi膰 z tego naklejk臋 na auto. Generalnie nie mam poj臋cia czy z formatu EPS i SVG tez mog臋, zapytam si臋. Dzi臋ki

#7 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1聽052 post贸w

Napisano 21 marca 2018 - 19:43

W艂a艣nie to ma by膰 taki format, 偶eby mo偶na by艂o potem zrobi膰 z tego naklejk臋 na auto. Generalnie nie mam poj臋cia czy z formatu EPS i SVG tez mog臋, zapytam si臋. Dzi臋ki

Naklejka na auto mo偶e by膰 wykonana albo na ploterze (wyci臋ta z folii samoprzylepnej - proste napisy, logo) albo wydrukowana na folii na specjalnej du偶oformatowej drukarce/maszynie (gdy w projekcie s膮 zdj臋cia czy grafika bitmapowa).

W pierwszym przypadku projekt musi by膰 wykonany wy艂膮cznie w technice wektorowej (Illustrator, Corel czy jakikolwiek program stosuj膮cy technik臋 opisu strony pozwalaj膮c膮 na prost膮 konwersj臋 do formatu rozumianego przez ploter - czytaj: co艣 co mog艂aby艣 wyci膮膰 no偶yczkami w teorii).

W drugim wypadku - takie rzeczy na og贸艂 przygotowuje si臋 w programie , kt贸ry potrafi po艂膮czy膰 stosowanie grafiki wektorowej (np. napisy, proste rysunki - b臋d膮 mia艂y ostre kraw臋dzie, niezale偶nie od skali powi臋kszenia) razem z grafik膮 bitmapow膮 (zdj臋cia, jakie艣 przej艣cia, cieniowanie itp). Wi臋c raczej odpada tylko sam Pixelmator czy Photoshop (mo偶na jak si臋 cz艂owiek uprze, ale szkoda pr膮du). To przygotowuje si臋 w Illustratorze, Corelu, do kt贸rego mo偶na zaimportowa膰 przygotowane wcze艣niej zdj臋cia i do艂o偶y膰 do nich np. napisy, logo - nawet pro艣ciej robi si臋 to w programie do DTP typu InDesign). Popularnymi formatami wyj艣ciowymi s膮: cdr (tylko Corel), eps lub pdf (Illustrator, Corel, InDesign, Quark, itp)

Jak nie masz o tym poj臋cia i przygotowa艂a艣 wszystko jako jaki艣 plik w Pixelmatorze to jakiekolwiek zapisywanie tego jako CDR nie ma sensu. Daj to co masz wykonawcy i b臋dziesz si臋 martwi膰 jak nic z tego sam nie zrobi. Zapewniam ci臋, 偶e ci o tym powie.  (je艣li to wszystko jest bitmapowe to zapisz to jako tif, albo psd, nie w formacie Pixelmatora, bo nikt tego nie odczyta, serio - nikt). 

U偶ytkownik ciotka_paszczaka edytowa艂 ten post 21 marca 2018 - 19:57

Nie czytam prywatnych wiadomo艣ci.

#8 Miko艂aj Maciejko

Miko艂aj Maciejko

• 5聽105 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 21 marca 2018 - 20:25

Najta艅szy sensowny program do grafiki wektorowej, jaki kojarz臋 na Maca to Affinity Designer. Do CDR nie zapisze, ale nie s膮dz臋, 偶eby format EPS stanowi艂 problem.

#9 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1聽052 post贸w

Napisano 21 marca 2018 - 20:28

Najta艅szy sensowny program do grafiki wektorowej, jaki kojarz臋 na Maca to Affinity Designer. Do CDR nie zapisze, ale nie s膮dz臋, 偶eby format EPS stanowi艂 problem.

Nie stanowi. U偶ywam w domu, bo nie sta膰 mnie/nie potrzebuj臋 Adobe w domu. Designer daj臋 rad臋 bez problemu (eps, pdf). 

No tak, nie wspomnia艂em wy偶ej, a sam u偶ywam. Sorry.  :D

U偶ytkownik ciotka_paszczaka edytowa艂 ten post 21 marca 2018 - 20:34

#10 Miko艂aj Maciejko

Miko艂aj Maciejko

• 5聽105 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 21 marca 2018 - 20:30

Mia艂em na my艣li, ze nie b臋dzie stanowi艂 problemu dla odbiorcy tego pliku. Ze AD obs艂uguje EPS to wiem ;-)

#11 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1聽052 post贸w

Napisano 21 marca 2018 - 20:37

Mia艂em na my艣li, ze nie b臋dzie stanowi艂 problemu dla odbiorcy tego pliku. Ze AD obs艂uguje EPS to wiem ;-)

A. Sorry. Tak nie powinno by膰 problemu. Eps-y z AD otwieraj膮 mi si臋 bez problemu w robocie w Illustratorze czy Corelu. Nie ma te偶 problemu z CMYK-iem (w najnowszej wersji przynajmniej)

U偶ytkownik ciotka_paszczaka edytowa艂 ten post 21 marca 2018 - 20:38

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych