Hej
chcę postawić maca (PC?) jako domowy serwer. Oznacza to, że:
- komputer będzie pracować 24/7
- będzie znajdować się na nim biblioteka iTunes udostępniana w sieci lokalnej (biblioteka ok. 40-50 GB, cały czas rośnie) + kopie zapasowe z iPhone'a
- będą tam znajdowały się wszystkie zdjęcia, video/filmy obsługiwane przez Plex w sieci lokalnej jak i z dostępem zdalnym (zdjęcia w wysokiej rozdzielczości łącznie prawie 300 GB + filmy full HD z czasem może 4K)
- dokumenty (prezentacje, pliki tekstowe) będą udostępniane w sieci lokalnej
- komputer miałby służyć jako backup Time Machine drugiego maca
Jednym słowem ma to być sprzęt, na którym będą wszystkie moje dane. Pozostałe urządzenia tj MacBook i iPhone będą tylko "zdalnie" korzystać z udostępnionych treści
Czytając o takich rozwiązaniach w internecie często ludzie piszą, że do takich celów można wykorzystać starego Maca. Pytanie tylko jak starego? Niektórzy mają podobny setup postawiony na Macu Pro lub Macu Mini z 2008/2009/2010 roku. Te komputery będą miały niedługo 10 lat... Zatem czy powinno być coś nowszego? Jak potem z rozbudową pamięci HDD na przykład w takim Macu Mini? Tam nie zainstaluje dysku pokroju WD Red, a podłączanie przez USB w zew. obudowie chyba mija się z celem
Próbowałem korzystać z NAS od Synology (DS115j) z dyskiem 1TB WD Red, ale było trochę za wolno.
Alternatywą jest jeszcze zbudowanie budżetowego PC z windows 10, czego trochę się obawiam, że względu na kooperację maca z takim zestawem. Z drugiej strony jest możliwość rozbudowy i łatwej wymiany podzespołów.
Co zatem wybrać?