Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Domowy serwer multimediów - Co wybrać?

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 cecef5961c

cecef5961c
  • 305 posts

Posted 20 March 2018 - 01:57

Hej

chcę postawić maca (PC?) jako domowy serwer. Oznacza to, że:

- komputer będzie pracować 24/7

- będzie znajdować się na nim biblioteka iTunes udostępniana w sieci lokalnej (biblioteka ok. 40-50 GB, cały czas rośnie) + kopie zapasowe z iPhone'a

- będą tam znajdowały się wszystkie zdjęcia, video/filmy obsługiwane przez Plex w sieci lokalnej jak i z dostępem zdalnym (zdjęcia w wysokiej rozdzielczości łącznie prawie 300 GB + filmy full HD z czasem może 4K)

- dokumenty (prezentacje, pliki tekstowe) będą udostępniane w sieci lokalnej

- komputer miałby służyć jako backup Time Machine drugiego maca

Jednym słowem ma to być sprzęt, na którym będą wszystkie moje dane. Pozostałe urządzenia tj MacBook i iPhone będą tylko "zdalnie" korzystać z udostępnionych treści

Czytając o takich rozwiązaniach w internecie często ludzie piszą, że do takich celów można wykorzystać starego Maca. Pytanie tylko jak starego? Niektórzy mają podobny setup postawiony na Macu Pro lub Macu Mini z 2008/2009/2010 roku. Te komputery będą miały niedługo 10 lat... Zatem czy powinno być coś nowszego? Jak potem z rozbudową pamięci HDD na przykład w takim Macu Mini? Tam nie zainstaluje dysku pokroju WD Red, a podłączanie przez USB w zew. obudowie chyba mija się z celem

Próbowałem korzystać z NAS od Synology (DS115j) z dyskiem 1TB WD Red, ale było trochę za wolno.

Alternatywą jest jeszcze zbudowanie budżetowego PC z windows 10, czego trochę się obawiam, że względu na kooperację maca z takim zestawem. Z drugiej strony jest możliwość rozbudowy i łatwej wymiany podzespołów. 

Co zatem wybrać?

#2 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1888 posts

Posted 20 March 2018 - 09:10

Szybszą sieć? Czy WiFi nie jest wąskim gardłem? Mocny procesor i pamięć takiego serwera liczą się przy wielu równoczesnych użytkownikach i dostępności szybkiej sieci lokalnej. Porównywałeś transfery z Synology po WiFi i Gigabit Ethernet? Jak masz dwa urządzenia to na pewno nie musisz mieć mocnego serwera, chyba, że ten będzie Ci przekodowywal 4k w locie. Dostęp przez Internet to kolejny problem, bo zwykle prędkość do świata jest wielokrotnie niższa niż pobierania. Jeśli nadal posiadasz Synology i chcesz działać przez WiFi to szukaj najszybszego punktu dostępowego (i wtedy ograniczeniem będą karty sieciowe Macbooka i Iphone).

#3 cecef5961c

cecef5961c
  • 305 posts

Posted 20 March 2018 - 13:28

Synology NAS był podłączony bezpośrednio do routera. Wtedy miałem jak i teraz mam światłowód 600 mb/s.

Najbardziej mnie denerwowała wolna praca Plex-a (nawet przy jednym użytkowniku) i brak możliwości zarządzania biblioteką iTunes z poziomu Synology.

A jak ma się używanie starego maka jako serwera?

#4 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1888 posts

Posted 20 March 2018 - 13:59

NAS był podłączony do rutera, ale rozumiem, że ruter do komputera to już po wi-fi - jakie pasmo, jaki standard? Ile wyciąga twój Mac Book na speedteście (up-down). Jak miałem przez jakiś czas 300Mb to po wi-fi uzyskiwałem mak 280, dwa metry od rutera obsługującego 5GHz w standardzie AC. 100Mbps mam w całym mieszkaniu.

Ponadto przy 600Mb (jeśli z Orange) masz wysyłanie max 60Mbps. Nawet taki prosty NAS wyciągnie koło 400Mbps ale przez Ethernet. Czyli przy udostępnianiu na zewnątrz wąskim gardłem jest Internet, a w domu - wi-fi. Niewątpliwie Mac da Ci możliwość zarządzania biblioteką, ale zdjęcia albo wideo nie będą otwierały się szybciej.

Ja używam jeszcze prostrzego NASa (WD) bo na cuda nie liczę. Jak ktoś ma lepsze pomysły - sam chętnie posłucham.

#5 cooper69

cooper69
  • 1035 posts
  • SkądGdańsk

Posted 20 March 2018 - 21:51

Mac Mini (połowa 2011) i5 2.5, 6GB RAM doskonale mi się sprawuje od lat jako serwer multimediów (filmy i seriale przez program Air Video Server HD) i plików.

Jak zainstalujesz na nim Kodi i podłączysz do TV to może nawet za odtwarzacz robić.

Pozdrawiam z 3City

#6 cecef5961c

cecef5961c
  • 305 posts

Posted 22 March 2018 - 15:52

Ok, zaryzykowałem i kupiłem MacBooka Pro 17" mid 2009, 2,8 Core 2 Duo, 8GB ramu i 500GB dysk z niedziałającym ekranem za fajną cenę. Ekran wymontowałem i został sam topcase z klawiaturą. Do tego mam 2 dyski zewnętrzne: 3TB na Time Machine, 2TB na pliki multimedialne. Do tego Plex, biblioteka domowa iTunes i na razie wszystko śmiga bez problemów. Jest znacznie szybciej niż na Synology. Nawet jak jestem poza domem to spokojnie mogę słuchać muzyki i oglądać filmy, co wcześniej było ciężkie. 

#7 anx239

anx239
  • 679 posts
  • SkądWrocław

Posted 22 March 2018 - 17:32

Ok, zaryzykowałem i kupiłem MacBooka Pro 17" mid 2009, 2,8 Core 2 Duo, 8GB ramu i 500GB dysk z niedziałającym ekranem za fajną cenę. Ekran wymontowałem i został sam topcase z klawiaturą. Do tego mam 2 dyski zewnętrzne: 3TB na Time Machine, 2TB na pliki multimedialne. Do tego Plex, biblioteka domowa iTunes i na razie wszystko śmiga bez problemów. Jest znacznie szybciej niż na Synology. Nawet jak jestem poza domem to spokojnie mogę słuchać muzyki i oglądać filmy, co wcześniej było ciężkie. 

Absolutnie nie "wchodziłbym" w takie rozwiązanie. Stary laptop (kto wie po jakich przejściach) w roli serwera kopii zapasowych? Dyski popodpinasz pewnie po USB 2.0 więc transfer max 25 MB/sek.

Wg. mnie do takich rzeczy tylko dedykowany serwer NAS + dyski w macierzy RAID1 (lub wyższej). Miałem przez ostatnie 10 lat wiele podejść do tego tematu, w sumie  z 4 NASy (tańsze z małą funkcjonalnością), serwery na Windows (zwykłe 7 i 10 i serwerowe 2012 i 2014). Ostatecznie mam Qnap TS453A - to jest to. Wszystko działa out of the box, są apki na komputer i na telefon.

Nie idź drogą starego maka...

Mac mini i7   -   Mac mini i5   -   MacBook Air 13"   -   Apple Watch 3 Nike (42 mm + 38 mm)

iPhone 7 Plus   -   iPhone 6S   -  iPhone SE   -   iPad Air   -   iPod 5 Video   -   iPod Shuffle   -   Qnap TS-453Be

#8 Janek42

Janek42
  • 1 posts

Posted 25 August 2018 - 10:11

Domowy serwer plików, zwłaszcza multimedialnych, to problem dla wielu z nas. Zakup taniego NAS (wolny procesor, RAM w granicach 512MB) nie bardzo ma sens ze względu na niskie osiągi, zwłaszcza przy transmisji Wi-Fi. Przez wiele lat eksperymentowałem z różnego rodzaju dyskami sieciowymi (WD, Logilink, itp.) oraz w końcu z serwerem plików NAS RN-10200 Netgear. Mam router gigabitowy Netgear oraz tej samej firmy 8 portowy switch. Wszystkie urządzenia stacjonarne (TV, Asus HDP-R1, Komputer AIO z Windows 10 oraz Mini Mac Late 2012) mam połączone kablem. W miarę szybką wymianę plików (archiwizowanie, kopiowanie i udostępnianie) mam jedynie z Mini Maca  (Intel Core i5/16 GB RAM/dysk systemowy SSD Intela - oryginalny - talerzowy służy jako archiwum do backupów). Natomiast transmisja poprzez NAS RN-10200 jest niestety wolna. Jedyną zaletą urządzenia jest to, że stanowi pokaźny magazyn dla danych (mam 2x4TB w RAID). Nowsze NAS typu choćby QNAP TS-251+  w cenie 1600 zł bez dysków na 4 rdzeniowym Celeronie z 4GB RAM i tak nie "przeskoczą" wydajnością Mini Maca na i5 z 16GB RAM i dyskiem SSD. Wybierając zakup nowego serwera plików (np. TS-251+) mamy możliwość jego pracy całodobowej (jest do tego przystosowany) i większe zużycie prądu w skali roku. Natomiast wykorzystanie Mini Maca, którego już mamy na stanie jest jakby prostsze i mniej kosztowne. Oczywiście, ja go wyłączam na noc, bo nie jest to urządzenie do pracy "na okrągło". Ale przecież pozostałe urządzenia też wyłączamy, kiedy nie są wykorzystywane. Pozdrawiam wszystkich. 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users