Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 6 odrzucanie połączeń przychodzących w samochodzie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 airacobra

airacobra
  • 155 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 marca 2018 - 14:40

Cześć,

Może ktoś mi pomoże, bo już nie mam żadnych pomysłów.

Telefon: iPhone 6 [aktualnie iOS 11.2.6].

Samochód Mazda 3 2015 r.

Problem jest taki, że przy połączeniu telefonu z samochodem poprzez BT - nie ma możliwości odbioru połączeń przychodzących.
Połączenia przychodzące są jakby odrzucane przez telefon.
Dzwoniący albo słyszą sygnał zajętości [a ja w tym czasie wcale nie rozmawiam] albo słyszą dźwięk jakby rozmowa była odrzucona.

Nie mogę sobie poradzić z tym problemem od ładnych paru miesięcy.

Co ciekawe to nie było od zawsze. Stało się nagle, parę miesięcy temu, teraz już może i rok będzie i nie mogę tego ogarnąć.

Być może było to po jakiejś aktualizacji iOS, ale już dokładnie nie pamiętam po której.
Nagle przestało być możliwe odebranie w samochodzie połączeń przychodzących.
Reszta działa. Kontakty się synchronizują, dzwonić można, nie ma tylko możliwości odbioru rozmowy jak telefon jest po BT połączony z samochodem.

Resetowałem już ustawienia BT w samochodzie, resetowałem ustawienia BT w telefonie, resetowałem ustawienia całego iPhone'a.

Nic to nie daje, nadal problem pozostaje nierozwiązany. Grzebałem po forach i nie mogę znaleźć rozwiązania.

Może ktoś tutaj mi pomoże, może ktoś miał podobnie i ogarnął temat?

#2 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 12 marca 2018 - 14:48

Może musisz zaktualizować firmware radia w ASO pytałeś?
Fallout ...war, war never changes...

#3 airacobra

airacobra
  • 155 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 marca 2018 - 14:55

Może musisz zaktualizować firmware radia w ASO pytałeś?

Tego nie robiłem. Zakładałem, że robią to z automatu przy przeglądach, ale może nie robili... Pytanie, czy to może rozwiązać problem?

#4 stap

stap
  • 53 postów

Napisano 12 marca 2018 - 15:05

Ja mam podobny problem, z tym że ja mogę odbierać rozmowy przez BT przy połączeniu z zestawemgłośnomówiącym w samochodzie. Niestety nie mogę zainicjować rozmowy. Urządzenia się parują, ale rozmowy nie można wywołać. Posiadam iphona 7. Dzwoniłem na wsparcie do Apple i uprzejmie odpowiedzieli że na tym pracują i będzie poprawione w następnej aktualizacji. Jak dzwoniłem to oprogramowanie miałem 11.2.5 po nowej aktualizacji do 11.2.6 dalej problem pozostał. Czytałem na forum że trzeba często dzwonić na wsparcie do Appla i naciskać ich. Pozdrawiam

#5 RomaszT

RomaszT
  • 91 postów

Napisano 12 marca 2018 - 16:00

Witaj,

Sprawdź czy po aktualizacji nie masz przypadkiem włączonej funkcji "Nie przeszkadzać podczas jazdy". Możesz mieć ustawione aktywowanie jej po połączeniu z bluetooth albo automatycznie. Ustaw na ręcznie i zobacz, czy pomogło. Nie wiem co prawda od jak dawna ta funkcja w iOS jest, ale u mnie był podobny problem w Fordzie po aktualizacji do 11 jeśli dobrze pamiętam.

Screen ustawień ode mnie w załącznikach.

Załączone pliki

#6 winmaciek

winmaciek
  • 6 900 postów
Napisano 12 marca 2018 - 17:02

Tak, to weszło w iOS 11. Może to być przyczyną.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#7 airacobra

airacobra
  • 155 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 marca 2018 - 17:28

Witaj,

Sprawdź czy po aktualizacji nie masz przypadkiem włączonej funkcji "Nie przeszkadzać podczas jazdy". Możesz mieć ustawione aktywowanie jej po połączeniu z bluetooth albo automatycznie. Ustaw na ręcznie i zobacz, czy pomogło. Nie wiem co prawda od jak dawna ta funkcja w iOS jest, ale u mnie był podobny problem w Fordzie po aktualizacji do 11 jeśli dobrze pamiętam.

Screen ustawień ode mnie w załącznikach.

Niestety to nie to. :( Mam ustawione na "ręcznie".

#8 airacobra

airacobra
  • 155 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 marca 2018 - 00:58

Udało się! czuję się w obowiązku podać, co pomogło, bo głowę zawróciłem to raz, a w zasadzie dwa, bo po pierwsze może komuś pomoże. Próbowałem wszystkiego... resetów iPhone'a, różnych kombinacji rozłączania BT najpierw w samochodzie potem w tel i na odwrót. Różnych ustawień wszystko na nic.

Jedyne czego nie zrobiłem, a co zrobiłem teraz to "przywróć ustawienia fabryczne" w systemie samochodu [Mazdy].

Oczywiście po tej operacji wszystko jest do ustawienia w samochodzie od nowa, od radia zaczynając, ale... BT w samochodzie przestał odrzucać połączenia przychodzące.

Nie wiem co się tam po drodze stało i działo, ale najważniejsze, że już działa tak jak kiedyś działało! Hurra!

• iSEe lubi to

#9 stap

stap
  • 53 postów

Napisano 31 marca 2018 - 13:34

Ponownie wracam do tematu ! Weszła nowa aktualizacja 11.3 w której napisano że rozwiązano problem z synchronizacją kontaktów z samochodem przy polączeniu przez bluetooth.Niestety jak nie było tak dalej nie ma. W moim przypadku mogę odbierać rozmowy przychodzące, lecz nie mogę wybrać kontaktu. Telefon paruje się bez problemu z urządzeniem. Dzwoniłem na wsparcie do Apple i powiedziano ż będzie to poprawione przy wersji 11.3 i co ? nic się nie zmieniło.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych