Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaki konkretny mac do grafiki?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Lucyna Pe

Lucyna Pe
  • 2 postów

Napisano 05 marca 2018 - 19:01

Cześć! Wiem że temat poruszany wielokrotnie ale ja nadal nie wiem.
Sprawa wygląda tak, potrzebuję sprzętu do pakietu Adobe tj. Photoshop, Illustrator, After Effects.
Wolałabym nie wydać miliona monet ale z tego co widzę to nieuniknione.
Myślałam że w grę wchodzi tylko i wyłącznie komputer stacjonarny ale widzę że można połączyć np. macboka pro z ekranem i też to jakoś gra. Nie znam się na tym więc mówcie jak do dziecka proszę. 
Będę wdzięczna za linki :)

#2 MiL

MiL
  • 1 489 postów
Napisano 06 marca 2018 - 11:13

Dlaczego akurat Mac?

• Amsztel lubi to

#3 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 06 marca 2018 - 11:24

Jeśli nie potrzebujesz na już to czekaj do kolejnej generacji - w 15" będzie 6 rdzeni i może 32 GB ram a to już dobry zestaw do pracy bo w MBPro ramu nie dołożysz. Obecne 13" mają tylko 2 rdzenie więc raczej słabo się nadają do cięższej pracy. Poczytaj sobie na forach adobe co obecnie najlepiej działa z Adobe CC bo raczej już starszych pakietów nie zainstalujesz (nie wszystko działa na nowszych systemach - kolejna wersja OS X nie będzie uruchamiała 32- bitowych aplikacji czyli starszych programów).

Fallout ...war, war never changes...

#4 Lucyna Pe

Lucyna Pe
  • 2 postów

Napisano 06 marca 2018 - 16:46

Dlaczego akurat Mac?

Kiedyś miałam i sobie chwaliłam :) 

Jeśli nie potrzebujesz na już to czekaj do kolejnej generacji - w 15" będzie 6 rdzeni i może 32 GB ram a to już dobry zestaw do pracy bo w MBPro ramu nie dołożysz. Obecne 13" mają tylko 2 rdzenie więc raczej słabo się nadają do cięższej pracy. Poczytaj sobie na forach adobe co obecnie najlepiej działa z Adobe CC bo raczej już starszych pakietów nie zainstalujesz (nie wszystko działa na nowszych systemach - kolejna wersja OS X nie będzie uruchamiała 32- bitowych aplikacji czyli starszych programów

Rzecz w tym że potrzebuję bo mój obecny komputer ledwo żyje. Tylko co lepiej? iMac, Mini, Macbook? W co teraz najlepiej zainwestować? 

#5 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 068 postów
Napisano 06 marca 2018 - 17:03

Kiedyś miałam i sobie chwaliłam :)

Rzecz w tym że potrzebuję bo mój obecny komputer ledwo żyje. Tylko co lepiej? iMac, Mini, Macbook? W co teraz najlepiej zainwestować? 

Jeżeli nie zależy Ci bardzo na mobilności, to największą wydajność w ramach określonego budżetu otrzymasz kupując iMaca. Wydajności i dużo RAM możesz potrzebować szczególnie do AE.

#6 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 06 marca 2018 - 17:54

Jeśli imać to tylko z SSD i 27” bo w nich sama ram dołożysz i applecare bo to 3 lata spokoju
Fallout ...war, war never changes...

#7 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 08 marca 2018 - 05:12

Kieruj się trzema parametrami

- CPU - minimum 4 rdzenie/8wątków - i7

- RAM - minimum 32GB

- GPU - z minimum 4GB RAM

I jeśli mam być szczery - polecam jednak bardziej PC do zabawy z Adobe.

Możesz użyć oczywiście słabszej maszyny ale to już będzie sado-maso - szczególnie przy Afterze

Do AE odradzam wszystkie obecne MacMini, Macbooki i większość iMac'ów ze względu na śmiesznie małą ilość pamięci RAM (max 16GB pamięci DDR3 w MacMini i MBP) i słabe procesory

Skoro budżet jest niewielki to siłą rzeczy MUSISZ iść w PC. Tam dostaniesz to samo kilkakrotnie taniej a na otarcie łez zawsze możesz sobie dokupić takiego MBA do lżejszych prac.

Ja sam pod Adobe przymierzam się do zakupu Intel Nuc Hades (premiera za miesiąc). Kubatura komputera przypomina książkę a wewnątrz i7 wsparte wydajną grafiką od AMD (odpowiednik GeForce1050), możliwość podpięcia do 6 monitorów i kilka innych ciekawych patentów

Samemu trzeba dołożyć RAM i dyski. Ja od razu idę w 32GB i 2 dyski SSD.

Mam poprzedni model - Skull Canyon - można go teraz kupić za ok 2300zł. Wpakowałem mu 32GB RAM i dwa dyski SSD - spisuje się w Adobe doskonale. Komputer wielkością przypomina kasetę VHS

Też możesz go spokojnie rozważyć mimo że grafika to tylko integra, to rendery idą całkiem sprawnie (porównywalnie z GT-950m) 

Na gotowo kupisz ten komputer w cenie ok 4000zł (z 32GB RAM i dyskiem SSD) np. w X-kom https://www.x-kom.pl...?q=skull_canyon

Użytkownik michobo edytował ten post 08 marca 2018 - 05:26

#8 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 09 marca 2018 - 07:50

Do AE odradzam wszystkie obecne MacMini, Macbooki i większość iMac'ów ze względu na śmiesznie małą ilość pamięci RAM (max 16GB pamięci DDR3 w MacMini i MBP) i słabe procesory

Kolego o ktorych to iMacach piszesz dokladnie z tymi rzekomo slabymi procesorami i max 16GB RAM? Pisales post o 5 rano i chyba cos Ci sie pochrzanilo.
instagram - czacha

#9 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 068 postów
Napisano 09 marca 2018 - 08:24

Kolego o ktorych to iMacach piszesz dokladnie z tymi rzekomo slabymi procesorami i max 16GB RAM? Pisales post o 5 rano i chyba cos Ci sie pochrzanilo.

Ale on napisał "max 16GB pamięci DDR3 w MacMini i MBP". Jak już mówimy o porannych godzinach i ich konsekwencjach, to wiesz... Kawa. ;-)

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 09 marca 2018 - 08:26

#10 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 09 marca 2018 - 08:36

Haha chyba zaczne pic kawe :P Mimo wszystko odradza iMacs ze wzgledu na co? Slabe procesory? ;)
instagram - czacha

#11 C2O5

C2O5
  • 200 postów

Napisano 09 marca 2018 - 08:56

Haha chyba zaczne pic kawe :P Mimo wszystko odradza iMacs ze wzgledu na co? Slabe procesory? ;)

Nie wiem... może cena do wydajności w porównaniu do PC? No ew. jeśli ma być mobilne i może być z Windowsem to Dell ma w XPS 32 ramu.

#12 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 09 marca 2018 - 12:46

Ktos juz ostatnio podliczal zlozenie PC o podobnych parametrach, wychodzi praktycznie to samo co iMac PRO czy iMac 5K. Oczywiscie mozna wybrac tansze zamienniki, ale jesli komus sie chce bawic to przeciez nikt nie zabrania ;) Zaleta iMac'a jak i kazdego innego Mac'a jest jego system - jesli ktos uwaza ze nie to faktycznie Mac nie ma sensu w jego przypadku.

instagram - czacha

#13 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 068 postów
Napisano 09 marca 2018 - 13:42

Zaleta iMac'a jak i kazdego innego Mac'a jest jego system - jesli ktos uwaza ze nie to faktycznie Mac nie ma sensu w jego przypadku.

Myślę, że dla osoby zajmującej się profesjonalnie jakąś dziedziną, system jest rzeczą drugorzędną. Najważniejsza jest dostępność, wydajność i stabilność narzędzi, których używa. A te praktycznie nigdy nie są częścią systemu. System dobiera się tak, żeby te istotne warunki były spełnione w przypadku tych narzędzi. Poza tym system służy do rzeczy tak podstawowych, jak kopiowanie plików, dostęp do internetu itp. Z tym każdy OS poradzi sobie równie dobrze. Narzędzia to podstawa, a akurat pakiet Adobe chodzi na Windows co najmniej równie dobrze.

Ale to tylko taka dygresja. :-)

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 09 marca 2018 - 13:44

• Amsztel lubi to

#14 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 09 marca 2018 - 13:52

Ktos juz ostatnio podliczal zlozenie PC o podobnych parametrach, wychodzi praktycznie to samo co iMac PRO czy iMac 5K. Oczywiscie mozna wybrac tansze zamienniki, ale jesli komus sie chce bawic to przeciez nikt nie zabrania ;) Zaleta iMac'a jak i kazdego innego Mac'a jest jego system - jesli ktos uwaza ze nie to faktycznie Mac nie ma sensu w jego przypadku.

To są bajki. O ile na początku, kiedy Apple prezentowało matryce 5K było podobnie, to dziś mamy spory wybór. A do PC można swobodnie wkładać procesory i grafiki najnowszej generacji, które są o wiele bardziej wydajne.
Co do porównania cen to pamiętaj, że to sam komputer do pracy, to dziś za mało. Jak zaczniesz doliczać, dyski, rozszerzenia na Thunderbolt, to niestety różnica rośnie w zastraszającym tempie. Bo PC ma sporą obudowę i wszystko wkładasz do środka.

Tak, słabe nawet w obecnym iMaku 5K i PRO w porównaniu z najnowszymi i5 8400, i7 8700K oraz i7 7820X, i9 7900X, i9 7940X. Im wyższe modele, tym różnice są większe.

Użytkownik Iro edytował ten post 10 marca 2018 - 09:04

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

#15 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 09 marca 2018 - 18:03

Myślę, że dla osoby zajmującej się profesjonalnie jakąś dziedziną, system jest rzeczą drugorzędną. Najważniejsza jest dostępność, wydajność i stabilność narzędzi, których używa. A te praktycznie nigdy nie są częścią systemu. System dobiera się tak, żeby te istotne warunki były spełnione w przypadku tych narzędzi. Poza tym system służy do rzeczy tak podstawowych, jak kopiowanie plików, dostęp do internetu itp. Z tym każdy OS poradzi sobie równie dobrze. Narzędzia to podstawa, a akurat pakiet Adobe chodzi na Windows co najmniej równie dobrze.

Ale to tylko taka dygresja. :-)

Jesli jestes robotem lub bezrefleksyjnie przezywasz zycie wtedy faktycznie system jak i sam komputer jest drugorzedny ;) Dla mnie, estety, nawet wyglad komputera ma niebagatelne znaczenie - co z tego ze jestem fotografem jesli przy kompie spedzam wiecej czasu niz z aparatem przy oku ;) Dlatego tez nie zgadzam sie z system nie ma znaczenia - system (czy po prostu komputer) ma nie przeszkadzac w pracy ale ma tez dawac odrobine satysfakcji... Dell czy inny skladak mi tego nie daja ;) Przeszedlem ta droge z hackintoshem.... to nie to samo. I byc moze to siedzi tylko w glowie, ale przeciez wszystko co postrzegamy jest kwestia subiektywnego odbioru i bierze sie z glowy ;) 

• Mirek 59 lubi to
instagram - czacha

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych