Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[iTunes]Audiobook'i w zakładce Książki Audio

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 17 February 2008 - 14:32

Ostatnio wiele takich tematów. Jak przenieść Audiobooka itd. Oto sposób.

UWAGA!

Tutorial jest zrobiony w systemie operacyjnym Mac OS X, ale działa również w systemie Microsoft Windows.

Krok 1

Jeśli masz Mac OS X nie musisz wykonywać tego kroku. Tylko dla Windows.

Użytkownicy Windows muszą najpierw wejść w Paniel Sterowania, wejść w Aplet ,,Opcje Folderów" a następnie odznaczyć opcję ,,Ukryj rozszerzenia znanych typów plików".

Krok 2

Następny krok polega na odpowiednim skonfigurowaniu iTunes.

a) Wchodzimy w iTunes --> Preferences (OS X) lub Edycja --> Preferencje

Posted Image

B) Następnie wchodzimy w zakładkę ,,Zaawansowane"

Posted Image

c) Potem wybieramy zakładkę ,,Importowanie"

Posted Image

Wybieramy ustawnienia jak na obrazku.

Posted Image

Krok 3

a) Jeśli Audiobook jest na płycie CD wkładamy ją do napędu optycznego i Importujemy w iTunes.
B) Jeśli Audiobook był już na dysku twardym dodajemy go do iTunes. Następnie znajdujemy go w iTunes, zaznaczamy go i konwertujemy do formatu AAC.

Jak to zrobić? Tak:

Posted Image

Po konwersji Audiobook będzie się znajdywał w

(dla Windows)

Moje Dokumenty --> Moja Muzyka --> iTunes --> iTunes Music--> _Nazwisko Autora_ (np. Ernest Hemingway)-->Tytuł książki (np. Komu bije dzwon)

(dla Mac OS X)

Folder Domowy --> Muzyka --> iTunes --> iTunes Music --> _Nazwisko Autora_ (np. James Jones) --> Tutuł książki (np. Stąd do wieczności)

UWAGA!

Utworu nie będzie w tych folderach, jeśli uprzednio nie oznaczyliśmy go odpowiednio tagami. Jeśli tego nie zrobiliśmy, będzie on w folderze iTunes Muzic --> Unknow Artist --> Unknow Album.

Krok 4

W nazwie pliku (xxxx.m4a)

Posted Image

Zmieniamy .m4a na .m4b

Posted Image

Komputer zapyta się czy na pewno to zrobić. Klikamy, że tak, chcemy :) (albo Use .m4b w OS X)

Dodajemy oba pliki ponownie do iTunes. A gdzie one będą? W zakładce Książki Audio! Pliki, które cały czas są w muzyce usuwamy z biblioteki iTunes.

Posted Image

Programy do scalania książek Audio:

Mac OS X - Garageband (z pakietem iLife), Audacity (darmowy)
Windows - Audacity (darmowy)

Jednocześnie proszę moderatora o przyklejenie tego tematu.
  • edi15ta@gazeta.pl and Jakub Nowaczyk like this

#2 bartosz

bartosz

• 1644 posts

Posted 17 February 2008 - 15:32

mozna chyba troche prosciej ;)
blog.fotogenia.info Blog Archive Audiobook Maker pe-el

#3 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 17 February 2008 - 15:48

Czytałem :) Ale zauważ, że tutek jest kierowany również do użytkowników Win.

#4 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 17 February 2008 - 18:58

a mozna prosic o mniej panoramiczne zdjecie? :> to czego brakuje to jak polaczyc pliki przed konwersja, zeby miec cala ksiazke w jednym kawalku. i mam takie pytanie - czy korzystaliscie z ustawienia "optymalizacja dla mowy" w ustawieniach kompresji? dziala to jakos rozsadnie / warto tego uzywac? ps hehe aplet "ukryj rozszerzenia...". ladna nazwa.

#5 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 17 February 2008 - 20:18

W jakimś PCciarskim piśmie przeczytałem, że te ikonki w Panelu tak się nazywają :)

#6 dzaku

dzaku
  • 665 posts

Posted 17 February 2008 - 21:11

Ostatnio wiele takich tematów. Jak przenieść Audiobooka itd. Oto sposób.

No to ja dorzucę jeszcze mac way, który ma przewagę nad powyższym taką, że utworzona książka ma rozdziały. No i wystarczy kilka kliknięć, nawet jednoklawiszową myszką:)

1. Ściągamy program Audiobook Maker

Orginalna wersja PPC jest dostępna pod adresem:
audiobookmaker.sourceforge.net

Poprawiona wersja UB (również polska) jest pod adresem:
dzaku.apps: Audiobook Maker (pl)

2. Odpalamy Audiobook Makera i klikamy na Dodaj:
Posted Image

3. Wybieramy pliki audio z książką:
Posted Image

4. Klikamy na stwórz audioksiążkę:
Posted Image

5. Wybieramy kompresję (aac z rozdziałami tworzy audiobooka) oraz wpisujemy dane: autora i tutuł książki:
Posted Image

6. Czekamy aż plik się skompresuje:
Posted Image

7. Na biurku pojawia się plik audioksiążki:
Posted Image
  • admkryn and edi15ta@gazeta.pl like this

#7 mmn

mmn
  • 11 posts

Posted 18 February 2008 - 20:54

Jak zrobić, aby na pasku po lewej stronie w bibliotekach pojawiły się książki audio oraz gry. Mam tylko muzyka, podcasty, radio, filmy oraz TV.

#8 oloko

oloko
  • 164 posts
  • SkądLwówek Śl.

Posted 18 February 2008 - 20:59

Jak zrobić, aby na pasku po lewej stronie w bibliotekach pojawiły się książki audio oraz gry. Mam tylko muzyka, podcasty, radio, filmy oraz TV.

Preference -> General -> Show
tam zaznaczyc/odznaczyć co się chce

#9 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 19 February 2008 - 13:00

z tym, ze niektore pojawia sie dopiero jezeli w bibliotece bedzie jakis obiekt tego typu.

#10 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1376 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 19 February 2008 - 18:02

Dzięki admkryn! Bardzo mi to pomogło! A ja się wcześniej zastanawiałem dlaczego to nie działa... Masz ode mnie plusika! ;)

#11 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 19 February 2008 - 18:26

Nie ma sprawy. Obowiązek harcerza :D

#12 janiosolo

janiosolo
  • 4 posts
  • SkądWawa

Posted 13 July 2008 - 23:49

pomocy! Mimo zmiany plików z m4a w m4b iTunes cały czas trzyma mi je w katalogu Music. Poszczególne działy w katalogu z nazwą książki nie są co prawda zcalone w jedna całośc ale to nie powinno mieć chyba znaczenia?

#13 fullwypas

fullwypas
  • 23 posts

Posted 17 March 2009 - 23:51

Jak scalić pliki MP3 | TechVivo

macie tu tutka jak zcalic kilka mp3 w jeden i jak odrazu przekonwertowac na .m4b :P

tylko pamietajcie : po odpaleniu wejdz w View - Preferences tam zaznacz okienko o "raw mode"
i przejdz do natepnej karty gdzie znajdz iTunesEncoder.exe dołaczony do zestawu w .zip

Milego sluchania

#14 zeok

zeok
  • 51 posts

Posted 28 March 2009 - 03:30

LUDZIE!!! po co sobie komplikowac zycie??!! zgrywamy normalnie pliki do bazy iTunes (mp3), poczym zaznaczamy wszystkie interesujace nas kawali -> klikamy prawym -> informacje -> zakladke 'opcje' -> rozwijamy "rodzaj multimediow" -> zaznaczamy "ksiazka audio. koniec iTunes sam przenosi tam gdzie powinny sie znajdowac ksiazki! osobiscie mam ich teraz od groma, bo slucham w samochodzie, w korkach; poza tym mam malego swira i wszystkie ksiazki (jak i mp3) maja okladke, rok, autora, wykonawce itd. mysle ze moj sposob jest najprostszy, a na pewno najszybszy! pozdrawiam.

#15 eR

eR
  • 971 posts
  • SkądEuropa

Posted 17 July 2009 - 07:19

Mam pytanie odnosnie zakladki Muzyka, w ktorej widnieje opcja Ksiazki Audio ale... niestety kopiuje wszystkie ksiazki audio nawet te przesluchane. Czy jest jakas opcja by kopiowal do iPhone'a tylko te ktore chce, a nie wszystko ?

#16 highbrass

highbrass
  • 79 posts

Posted 19 October 2013 - 20:27

W najnowszej wersji iTunes nie ma z boku zakładki audiobooki, mimo iż przy synchronizacji się pojawia. Podobnie jest w preferencjach nie ma możliwości zaznaczenia opcji widoku. Wiecie dlaczego tak się dzieje?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users