Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dziwny problem Macbook Pro Retina 15

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 macmac_

macmac_
  • 4 postów

Napisano 23 lutego 2018 - 12:39

Witam mam następujący problem z MacBook Pro Retina mid 2014 2,2 GHz Intel Core i7

Objawy:

Mabook przechodzi w losowych (chyba o tym poniżej) momentach w stan uśpienia.
Wydawało mi się po licznych testach że jest to kwestia nagrzewania się baterii, w momencie kiedy wentylatory pracują na domyślnych obrotach sterowane przez system laptop przechodzi w stan uśpienia dość szybko, natomiast jeśli wymuszę max obroty wentylatorów to chodzi bez problemu do momentu do momentu dużego obciążenia i tutaj jednak pojawia się wyjątek:

Renderując w film w After effects mając jednocześnie pootwierane masę programów film 4k na YT i inne nic się nie stało, natomiast czasami po włączeniu kilku kart przeglądarki szczególnie firefox komputer się usypia.

Co ciekawe jeśli jest podłączony do zasilania wytrzymuje dłużej niż na baterii.

Zauważyłem również że czasami ma problem z wyłączeniem się tzn, zamykam pokrywę laptopa a on nadal działa może tak chodzić bardzo długo - nie hibernuje się.

Nie mam pojęcia co to może być, w momencie przechodzenia w stan uśpienia komputer czasami jest ciepły czasami nie.

Co udało mi się zrobić do tej pory:

• Reset SCM
  • Reset PRAM
  • Wymiana baterii na nową

#2 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 23 lutego 2018 - 16:14

Nie chcę prorokować, miałem podobny problem z tym, że MBP się po prostu wyłączał, winny okazał się procesor. Wymiana na nowy i problemu nie ma. MBP, 2014.

#3 macmac_

macmac_
  • 4 postów

Napisano 26 lutego 2018 - 10:23

Nie chcę prorokować, miałem podobny problem z tym, że MBP się po prostu wyłączał, winny okazał się procesor. Wymiana na nowy i problemu nie ma. MBP, 2014.

Właśnie doszedłem do wniosku że MBP się wyłącza bo po naciśnięciu przycisku pojawia się jabłko i startuje od zera, procesor się u Ciebie grzał czy coś innego?

#4 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 26 lutego 2018 - 11:33

macmac_ - rozumiem, że to model bez grafiki dedykowanej?

Edit:

Z drugiej strony to małe ma znaczenie bo prawdopodobnie przyczyną jest błąd konstrukcyjny płyty (tak przy integrze jak i dedyku), objawiający się niekontrolowanymi restartami lub wyłączeniami płyty bez określonych przyczyn. Problem z czasem nasila się.  jeśli tak to u Ciebie wygląda, to niestety czeka Ciebie wizyta w serwisie i naprawa (poprawienie?) owego błędu. Na pocieszenie:  naprawa jest skuteczna (a przynajmniej od roku nie mamy sygnału, że coś  złego się dzieje). Tak to jest, e pewne tematy wychodzą dopiero po kilku latach użytkowania...

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#5 macmac_

macmac_
  • 4 postów

Napisano 02 marca 2018 - 13:43

macmac_ - rozumiem, że to model bez grafiki dedykowanej?

Edit:

Z drugiej strony to małe ma znaczenie bo prawdopodobnie przyczyną jest błąd konstrukcyjny płyty (tak przy integrze jak i dedyku), objawiający się niekontrolowanymi restartami lub wyłączeniami płyty bez określonych przyczyn. Problem z czasem nasila się.  jeśli tak to u Ciebie wygląda, to niestety czeka Ciebie wizyta w serwisie i naprawa (poprawienie?) owego błędu. Na pocieszenie:  naprawa jest skuteczna (a przynajmniej od roku nie mamy sygnału, że coś  złego się dzieje). Tak to jest, e pewne tematy wychodzą dopiero po kilku latach użytkowania...

Tak grafika jest zintegrowana, bodajże jakiś intel.
Możesz mi przybliżyć na czym polega naprawa i jaki jest mniej więcej jej koszt?

#6 macmac_

macmac_
  • 4 postów

Napisano 06 czerwca 2018 - 06:51

Dla potomnych ;)

Po 8 miesiącach walki z tym problemem rozwiązałem i szczerze mówiąc jestem w delikatnym szoku, mianowicie za problem odpowiadała jedna z aktualizacji OSX w której apple wprowadził niższe zużycie prądu przez procesor co w niektórych przypadkach (w moim) mid 2014 powodowało z czasem niestabilne działanie procesora, z tego co czytałem nawet w serwisach apple przy tego typu problemach stwierdzali że wszystko jest ok i odsyłali z kwitkiem. Znalazłem jednak w sieci firmę która sprzedaje "łatkę" rozwiązującą ten problem koszt na chwile obecną 10$ i problem rozwiązany. Jestem trochę zawiedziony, jak to się wszystko ma do ciągłych oskarżeń apple o postarzanie produktów...

#7 NoneZ

NoneZ
  • 249 postów
Napisano 07 czerwca 2018 - 21:49

@macmac_ - opisz bliżej to rozwiązanie z "łatką" - mam podobne objawy z moim MBP

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych