Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

System z każdym ponownym uruchomieniem wraca do sesji przed jednego dnia


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 mrtomuss

mrtomuss
  • 9 postów

Napisano 17 lutego 2018 - 10:38

Cześć wszystkim.

 

W moim systemie zaistniał dość kłopotliwy problem. Rzadko uruchamiam komputer ponownie, jednak niedawno dostrzegłem że działa odrobine mniej płynnie i postanowiłem to zrobić. Po uruchomieniu pokazały się otwarte karty w safari i programy które były uruchomione w chwili zamykania systemu. Dokładnie tak jak powinno się stać. Jednak kiedy następnego dnia kompletnie pozmieniałem otwarte programy oraz zawartą w nich treść, a karty w safari się zmieniły, sytem po ponownym uruchomieniu  wrócił do sesji sprzed jednego dnia. Podobne fazy występują też w kalkulatorze w belce powiadomień. Kiedy skasuje wynik , wykonam obliczenia i wynik się zmienia, to po schowaniu paska i ponownym jego wysunięciu wynik wraca do stanu sprzed wyzerowania go. Z kalkulatorem mam tak już od kilku miesięcy, a aktualizacje sytemu nic w tej kwestii nie wnosiły. Teraz za każdym razem kiedy otwieram Preferencje systemowe, to nie ukazuje mi się okno główne, a to które zostawiłem otwarte w chwili zamykania systemu poprzedniego dnia.

 

Zrobiłem test polegający na wyłączeniu wszystkich programów. Zostawiłem czysty ekran i uruchomiłem system ponownie. Po uruchomieniu znowu wrócił do starej sesji.

 

Czy jest jakaś metoda aby to naprawić, bez stawiania systemu na nowo?

 

Komputer jakiego używam to macbook pro 13" 2015, a system to najnowszy high sierra.

 

Pozdrawiam.



#2 tuteraz

tuteraz
  • 34 postów
  • SkądBest, Netherlands

Napisano 17 lutego 2018 - 17:52

Spróbuj wyczyścić pamięć VRAM. Pamięć VRAM przechowuje informacje ustawień, błędów systemu oraz innych rzeczy, związanych z jądrem systemu oraz danymi programów. Możliwe, że sesja została tam zapisana i system jej nie usunął (chociaż to dziwne), i po restarcie odczytuje ją ponownie. Tu masz instrukcję: 

 

https://support.appl.../pl-pl/HT204063


| M. Kaczmarek | Apple MacBook Pro 2017 13" A1708


#3 mrtomuss

mrtomuss
  • 9 postów

Napisano 17 lutego 2018 - 19:25

Spróbuj wyczyścić pamięć VRAM. Pamięć VRAM przechowuje informacje ustawień, błędów systemu oraz innych rzeczy, związanych z jądrem systemu oraz danymi programów. Możliwe, że sesja została tam zapisana i system jej nie usunął (chociaż to dziwne), i po restarcie odczytuje ją ponownie. Tu masz instrukcję: 

 

https://support.apple.com/pl-pl/HT204063

Niestety ta czynność nie przynosi poprawy. To pierwsza rzecz jaką zrobiłem jak pojawił się ten problem. Teraz spróbowałem ponownie i nic.



#4 ciotka_paszczaka

ciotka_paszczaka
  • 1 052 postów

Napisano 17 lutego 2018 - 20:06

Niestety ta czynność nie przynosi poprawy. To pierwsza rzecz jaką zrobiłem jak pojawił się ten problem. Teraz spróbowałem ponownie i nic.

 

Próbowałeś tego? Pewnie można jakoś w Terminalu, nie chce mi się szukać. Onyx jest za darmo

 

B30WYPY.jpg

 

Nie mam pojęcia czy to pomoże, ale nie zaszkodzi sprawdzić.


Użytkownik ciotka_paszczaka edytował ten post 17 lutego 2018 - 20:07

Nie czytam prywatnych wiadomości.


#5 mrtomuss

mrtomuss
  • 9 postów

Napisano 18 lutego 2018 - 12:09

Próbowałeś tego? Pewnie można jakoś w Terminalu, nie chce mi się szukać. Onyx jest za darmo

 

B30WYPY.jpg

 

Nie mam pojęcia czy to pomoże, ale nie zaszkodzi sprawdzić.

 

Niestety ten sposób też nie pomógł. Chyba jednak postawię system od nowa.



#6 mrtomuss

mrtomuss
  • 9 postów

Napisano 18 lutego 2018 - 16:09

Rozwiązałem problem. Okazało się, że przyczyną były pozmieniane ustawienia udostępniania plików i ich uprawnień dla poszczególnych kont. Ostatnio chciałem udostępnić kilka katalogów między kontami użytkowników i nieźle się namieszało.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych