Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dysk zewnętrzny - problem z formatem Mac OS Extended (kronikowany)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 kubiks96

kubiks96
  • 2 postów

Napisano 16 lutego 2018 - 17:43

Cześć,

Korzystam z dysku zewnętrznego firmy Samsung (500GB). Używany był zawsze na systemie Windows, natomiast z racji tego, że kończy mi się miejsce na Macu, postanowiłem zgrać część plików za pośrednictwem tego właśnie dysku. Po podłączeniu dostałem informację, że dysk należy sformatować. Sformatowałem go więc na format Mac OS Extended (kronikowany). Udało mi się zgrać pliki i wszystko wydawało się w porządku. Następnie chciałem te pliki zgrać na komputer z Windowsem, ale komputer nie wczytuje tego dysku. (wiem, że chodzi o formaty, ale to nieistotne).

Stwierdzilem, że tego dysku uzywać będę tylko do Maca. Teraz, gdy chcę odtworzyć te pliki z dysku na Macu, bądź zgrać nowe jest problem. Dane z dysku wczytuje baaaardzo długo. Zanim wczyta foldery mija około 5 minut, nie mówiąc już o zawartości. Nie mam jak zgrać plików, ponieważ kopiuje je z prędkością światła.. po godzinie skopiowało 875 KB !!! Nie wiem w czym leży problem... Dane na dysku są bardzo dla mnie ważne i nie uśmiecha mi się ich tracić. Ktoś może coś podpowiedzieć, w jaki sposób mogę zgrać te pliki czy to na maca, czy windowsa i spokojnie sformatować dysk?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych