Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Pro 13" czy 15"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jarson

Jarson
  • 139 postów

Napisano 07 lutego 2018 - 17:04

Hej

W związku ze zmianą pracy, muszę niestety pozbyć się mojego iMaka i zamienić go na Macbooka.

Air nie wchodzi w grę, bo komputer służy mi głównie do web devu (używanie wielu aplikacji na raz, odpalanie serwerów, kompilacja plików itp).

Obecnie mam iMaca 2013 27" 3.1Ghz z dyskiem SSD i raczej na niego nie narzekam - mam odpalonych sporo rzeczy i zawsze sprzęt działa z przyzwoitą prędkością.

Muszę mieć jednak sprzęt mobilny. Tak więc pytanie brzmi: co lepiej wybrać, Macbooka 13" z 3.1Ghz i5 i zintegrowaną grafiką, czy 15" z 2.6Ghz i7 i Radeonem?

Tutaj link do 13"

https://ispot.pl/mac...b-16gb,id-81131

A tutaj 15":

https://ispot.pl/mac...ore-i7,id-79283

Generalnie nie gram szczególnie dużo na kompie, ale raczej miłoby było móc odpalić jakąś grę od czasu do czasu więc grafika byłaby mile widziana.

Co do procesora, jestem bardziej skłonny wybrać i5 bo podobny mam w iMacu, ale może i7 nie odstawałby tak dużo z mniejszym taktowaniem?

Generalnie, która z tych maszyn byłaby szybsza w codziennej pracy i wykorzystywaniu wielu aplikacji na raz?

Dzięki

#2 C2O5

C2O5
  • 200 postów

Napisano 07 lutego 2018 - 17:25

Hmm w 13" nie ma grafiki a procesor ma 2 rdzenie, nie 4 jak w 15". Nie wiem, w co chcesz pograć bo może nawet 15" będzie działała słabo :P

#3 Emej

Emej
  • 1 161 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 lutego 2018 - 17:27

Skoro grafika jest mile widziana, to zdecydowanie 15". W ogóle 15" to inna klasa wydajnościowa sprzętu niż 13" (czterordzeniowe procesory).

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#4 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 888 postów

Napisano 07 lutego 2018 - 19:42

Ponadto oba mają turbo boost do 3.5. Mimo to 15 cali będzie szybsze.

A co z masą? 15 jest istotnie większa. W mojej pracy to mac book by się sprawdził?

#5 Jarson

Jarson
  • 139 postów

Napisano 07 lutego 2018 - 20:22

No właśnie jakoś bardziej wizualnie mi się podoba 13 - a mniejszy ekran mi nie robi różnicy bo i tak podpinałbym zewnętrzny monitor.
Jednak na 1 miejscu jest wydajność i jestem chyba w stanie przełknąć nieco większy rozmiar jeśli ogólnie komputer będzie szybszy.

To w takim razie za co płacimy w przypadku 13” z linku powyżej? Starszy model procesora, mniejszy ekran, gorsza grafika w porównaniu z 15 z linku wyżej, a cena ta sama.

Póki co, chyba skłaniam się w kierunku 15”, chyba na dłużej ten komputer mi starczy.

#6 Emej

Emej
  • 1 161 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 lutego 2018 - 21:10

Wynika to z tego, że podlinkowany przez Ciebie MBP 15" to podstawowy model zeszłoroczny, a 13" to model tegoroczny z dołożonym RAM do 16GB. Normalnie ten model 15" kosztuje 12k. Najlepiej sprawdź sobie katalog produktów na stronie apple.pl, żeby się ogólnie rozeznać w rynku. Poza tym odradzam zakup w iSpocie ze względu na żenujący poziom obsługi w tym sklepie (no chyba że znajdziesz tam jakąś super promocje tam). Najlepszy stosunek wydajności do ceny ma model MBP 15" podstawowy z rozszerzoną grafiką do Radeon Pro 560 (zamiast 555). Niestety ta konfiguracja jest na zamówienie, więc ciężko ją dorwać w jakieś fajnej promocji.

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#7 Jarson

Jarson
  • 139 postów

Napisano 07 lutego 2018 - 22:51

To ma sens :)

Dzięki za radę, znalazłem tegoroczny model MBP i masz pan fakt, w iSpocie kosztuje on 12k. Na ceneo da się jednak go wyrwać za nieco ponad dychę więc chyba jestem już przekonany że biorę pietnastkę. Grafiki rozszerzać raczej nie będę bo gram głównie na konsoli więc ten Radeon co tam jest powinien mi styknąć na bieżące potrzeby.

Takie pytanie bonusowe: jaka byłaby zauważalna różnica między i5 (dwurdzeniowy) 3.2Ghz a i7 (4 core) 2.8Ghz przy w miarę intensywnym użytkowaniu kilku aplikacji na raz?

#8 cashis

cashis
  • 87 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 08 lutego 2018 - 14:17

Czy ja wiem czy nie kupujesz na wyrost? Ja używam do web devu MBP13 2017  w podstawowej konfie i mi wystarcza, a pracuje npm, laravel, vuejs itp, a przesiadłem się z windowsa i7 4 rdzenie i 16gb ramu. Szczególnie że mówisz że masz konsole, to nie wiem czy jest wywalać pare tysi na grafike. Dodam, że czas pracy baterii na 13 jest mega zadowalający no i mobilność, mój stary lapek to był kloc, teraz to śmigam z torbą jak piórko :D 

Użytkownik cashis edytował ten post 08 lutego 2018 - 14:18

#9 Jarson

Jarson
  • 139 postów

Napisano 08 lutego 2018 - 20:36

Kurde, to teraz dałeś mi do myślenia. Z jakiego edytora korzystasz? Ja głównie pracuję w WebStormie i generalnie to kombajn i pochłaniacz ramu i cykam się że tego ramu zacznie brakować.

#10 cashis

cashis
  • 87 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 08 lutego 2018 - 20:47

Kurde, to teraz dałeś mi do myślenia. Z jakiego edytora korzystasz? Ja głównie pracuję w WebStormie i generalnie to kombajn i pochłaniacz ramu i cykam się że tego ramu zacznie brakować.

Mam cały pakiet JetBrains, czasem otwarte po kilka projektów i daje rade (głównie Storm, w którym jest JS i PHP). Wiadomo, nie wytrzyma 5 lat z taką wydajnością natomiast nie kosztuje 12 klocków tylko 5.5, ja kupiłem żeby spróbować i jestem mile zaskoczony, jesli miałbym wydać więcej kasy to dołożyłbym do wersji 16/256 ale reszta jest petarda :) Btw, kupiłem GTA VC i III na steamie zeby od czasu do czasu pomordować to VC nie działa (bo nie, a nie że nie daje rady mbp, soft zepsuty), a III morduje wiatraki, CS to samo to nie jest sprzet do grania.

Użytkownik cashis edytował ten post 08 lutego 2018 - 20:49

#11 Jarson

Jarson
  • 139 postów

Napisano 08 lutego 2018 - 21:13

Mam cały pakiet JetBrains, czasem otwarte po kilka projektów i daje rade (głównie Storm, w którym jest JS i PHP). Wiadomo, nie wytrzyma 5 lat z taką wydajnością natomiast nie kosztuje 12 klocków tylko 5.5, ja kupiłem żeby spróbować i jestem mile zaskoczony, jesli miałbym wydać więcej kasy to dołożyłbym do wersji 16/256 ale reszta jest petarda :) Btw, kupiłem GTA VC i III na steamie zeby od czasu do czasu pomordować to VC nie działa (bo nie, a nie że nie daje rady mbp, soft zepsuty), a III morduje wiatraki, CS to samo to nie jest sprzet do grania.

Gdzie znalazłeś go za 5.5? Allegro czy w jakimś sklepie?

#12 cashis

cashis
  • 87 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 08 lutego 2018 - 21:51

Gdzie znalazłeś go za 5.5? Allegro czy w jakimś sklepie?

Podstawowa wersja czyli 8/128 w MediaMarkt/Satrun jeszcze tydzień temu była po 5.5 ja wziąłem sobie na raty przed świętami za 6k. Raty 0%, nawet jak ma się gotówkę to prawdziwe 0% szkoda nie brać, zawsze to gotówka przy tobie :D

Użytkownik cashis edytował ten post 08 lutego 2018 - 22:05

#13 C2O5

C2O5
  • 200 postów

Napisano 08 lutego 2018 - 23:19

Jest w MM i Saturnie za 5599zł... ale żeby to był komp do pracy... chyba, że bardzo lekkiej.

#14 cashis

cashis
  • 87 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 09 lutego 2018 - 07:16

Jest w MM i Saturnie za 5599zł... ale żeby to był komp do pracy... chyba, że bardzo lekkiej.

Nie wszyscy obrabiają grafikę 3d :D web developerka raczej nie potrzebuje nie wiadomo jakiego sprzętu :)

#15 C2O5

C2O5
  • 200 postów

Napisano 09 lutego 2018 - 11:45

Nie wszyscy obrabiają grafikę 3d :D web developerka raczej nie potrzebuje nie wiadomo jakiego sprzętu :)

Do grafiki 3D to chyba żaden MacBook się nie nadaje i chyba zdecydowana większość jak nie wszyscy na 3D siedzą na windzie ;)

No 8GB ramu... to teraz mój MacBook pokazuje, że zużywa bo ma odpalone dużo stron w safari i maila XD Dysk 128GB to dla mnie masakra. Mam 256GB i żałuje, że nie dołożyłem do 512.

#16 cashis

cashis
  • 87 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 09 lutego 2018 - 21:37

Do grafiki 3D to chyba żaden MacBook się nie nadaje i chyba zdecydowana większość jak nie wszyscy na 3D siedzą na windzie ;)

No 8GB ramu... to teraz mój MacBook pokazuje, że zużywa bo ma odpalone dużo stron w safari i maila XD Dysk 128GB to dla mnie masakra. Mam 256GB i żałuje, że nie dołożyłem do 512.

Takie gadanie jest bez sensu, osx wykorzystuje ram maksymalnie jak sie da, mi przy odpalonej jednej karcie chroma zbiera 5gb, to nie windows. Dysk to juz kwestia subiektywna, mi 128 gb starcza aż nadto, jeszcze mam ponad 70 gb miejsca.

#17 C2O5

C2O5
  • 200 postów

Napisano 09 lutego 2018 - 22:52

Takie gadanie jest bez sensu, osx wykorzystuje ram maksymalnie jak sie da, mi przy odpalonej jednej karcie chroma zbiera 5gb, to nie windows. Dysk to juz kwestia subiektywna, mi 128 gb starcza aż nadto, jeszcze mam ponad 70 gb miejsca.

Czyli wszystko się zgadza. Ja miałem otwartych kilkanaście kart, film na YT. Zabierał 8gb. Tobie przy jednej zabiera 5. Więc jak odpalisz sobie jeszcze 2-3 programy to zostaje na nie 3GB ramu. Tylko przy jednej karcie w chrome. To raczej marnie to wygląda ;)

#18 cashis

cashis
  • 87 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 10 lutego 2018 - 15:34

Poczytaj jak wygląda przydzielanie pamięci w OSX, przy odpalonych kilku projektach programistycznych, chromie z xx kartami, photoshopie, jakimś spotify + 2 monitory nie mam braków pamięci. Więc nie widze powodów dopłacać na razie do 16gb ramu. Można kupować na wyrost wywalić 20k i nie wykorzystać tego a jak sie zepsuje po 2 latach to płacz bo 20k wydane, za 2 lata jak mi sie zepsuje to po prostu kupie nowy i nie bedzie mi szkoda wydać znowu 5-6k :)

Użytkownik cashis edytował ten post 10 lutego 2018 - 15:35

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych