Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Adobe Acrobat Reader DC - kilka niuansów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 sk4

sk4
  • 235 postów

Napisano 02 lutego 2018 - 11:46

Hej,

szukając w Google wychodzi na to, że wiele osób ma problem z efektywnym renderowaniem kolejnych stron dokumentów PDF. Generalnie, przełączenie slajdu powoduje, że przez krótką (ale bardzo zauważalną) chwilę tekst na nowym slajdzie jest nieostry i po chwili następuje jego wyostrzenie.

Wcześniej ten efekt trwał mikrosekundy, teraz trawa około 1 sekundy co powoduje strasznie kiepski efekt, zwłaszcza kiedy prezentujemy coś na rzutniku.

Wczoraj próbowałem znaleźć alternatywę do odczytu PDFa. Przetestowałem kilka popularnych czytników jak Skim, FoxIt itd. Niestety okazuje się, że większość z nich ma ten sam problem lub nie mają wsparcie do trybu prezentacji (nie mają opcji full screen z schowaniem wszystkich toolbarów).

Efektem tego był powrót do wysłużonego Acrobat Readera, który w nowej wersji działa bardzo dobrze i bardzo szybko. O dziwo jestem zadowolony, chociaż wkurza fakt że Preview już się dobrze nie nadaje jako ogólna przeglądarka dokumentów.

Wracając jednak do samego Acrobata, mam kilka pytań, może ktoś je rozwiązał:

- pracując na większej liczbie ekranów, chcę mieć prezentacje na jednym z nich w trybie full screen. To działa bez zarzutu. Minus tego jest jednak taki, że na moim głównym ekranie (Retina) znika wtedy cały Docker. Kliknięcie w pulpit (aktywacja focusa) na tym ekranie powoduje pojawienie się dockera. Wtedy jednak na ekranie z uruchomioną prezentacją pojawia się u góry systemowy menubar, który nie powinien tam być ze względu na tryb prezentacji. W menu jest co prawda opcja 'Hide menubar', która owszem działa, ale nie w trybie prezentacji :D

- czy udało się komuś schować panel z tabami? Pozostałe łatwo schować choćby poprzez włączenie trybu czytania (ctrl+cmd+h), ale z tym jednym panelem mam problem. Mogłaby być chociaż opcja automatycznego ukrywania go jeżeli mamy otwartą tylko jedną zakładkę :) Jedyny workaround jaki znalazłem to całkowite wyłączenie funkcji zakładek w Preferences->General->Open documents as new tabs the same window.

- czy udało się komuś zapisać ustawienia Readera tak, aby po ponownym uruchomieniu nie pokazywał panelu nawigacji (ręczne ukrycie poprzez F4)? Udało mi się schować ten panel po prawej stronie dzięki opcji Preferences->Documents->Remember current state of Tools Pane, ale innych ustawień nie chce zapamiętać :(

- w Finderze nie mam opcji Open With -> Acrobat Reader. Jak ją najlepiej dodać dla dokumentów PDF?

BS

- w Finderze nie mam opcji Open With -> Acrobat Reader. Jak ją najlepiej dodać dla dokumentów PDF?

No to sam sobie odpowiem. Sama się tam w końcu pojawiła po ustawieniu Acrobata na domyślny, a później zmianę na Preview i Acrobat wisi sobie na liście do wybory w przypadku gdy nie jest domyślny :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych