Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Tańszy iMac z Niemiec.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 C3D2

C3D2
  • 23 postów

Napisano 31 stycznia 2018 - 18:55

Jest do kupienia iMac, nowy i sprowadzony z Niemiec. Tańszy kilka stówek niż ten sam model w większości sklepów. Jakie mogą wyniknąć komplikacje i czy warto?

#2 Merde

Merde
  • 59 postów

Napisano 01 lutego 2018 - 14:44

Niemiecka klawiatura?

#3 C2O5

C2O5
  • 200 postów

Napisano 01 lutego 2018 - 17:10

Tańszy bo bez faktury? :P 

#4 C3D2

C3D2
  • 23 postów

Napisano 01 lutego 2018 - 22:31

Nie wiem jaka jest klawiatura. Bedzie faktura.

#5 Merde

Merde
  • 59 postów

Napisano 02 lutego 2018 - 11:53

Nie wiem jaka jest klawiatura. Bedzie faktura.

To się dowiedz przed zakupem. Bezwzrokowcom może to nie robić zbytniej różnicy (sam mam jakąś skandynawską klawiaturę w swoim staruszku), ale chyba większość ludzi woli nie zgadywać co się kryje pod danym klawiszem ;-)

#6 rzymcio9

rzymcio9
  • 95 postów

Napisano 02 lutego 2018 - 11:59

Ogólnie klawiatura dość mocno się różni, sam takową posiadam, o ile same litery są w tych samych miejscach to @#^&*()_+-=[]{];':"<>? znajdziesz w innych miejscach, znaki ( ) na przykład są przesunięte w prawo.

Piszę bezwzrokowo, różnicy nie czuję, na początku był problem, ale to dlatego, że byłem przyzwyczajony do całkowicie innej klawiatury, inny skok, rozstaw itp., po adaptacji samego typu klawiatury nie czuję żadnej różnicy.

MacBook Pro 13 Touch Bar 2016 i5 8GB 512 SSD

iPhone X 64GB Black

#7 Darkfutur

Darkfutur
  • 550 postów

Napisano 04 lutego 2018 - 01:25

podobno w niemczech teraz klawiatura jest tez arabska. Nie wiem ile w tym prawdy ale pisali na fb ze  na kazdym przycisku jest normalny alfabet i arabski.

#8 pedros

pedros
  • 1 392 postów
  • SkądWAW, PL

Napisano 04 lutego 2018 - 11:16

podobno w niemczech teraz klawiatura jest tez arabska. Nie wiem ile w tym prawdy ale pisali na fb ze  na kazdym przycisku jest normalny alfabet i arabski.

To skoro nie wiesz, to po co takie rzeczy piszesz? Kupując Maca w Niemczech, dostajesz w standardzie niemiecką klawiaturę QWERTZ. Oczywiście, możesz sobie wybrać inną, albo w cenie, albo za dopłatą (bodajże 30 EUR).

#9 Darkfutur

Darkfutur
  • 550 postów

Napisano 04 lutego 2018 - 13:07

Wiem  bo czytalem na wiarygodnym profilu że standartowa jest teraz arabska a za dopłatą tak jak własnie piszesz 30e niemiecka. To są kpiny, ale dobrze im tak. Juz nic nie maja do powiedzenia w swoim kraju, allah tam rządzi.

#10 GAMA007

GAMA007
  • 1 394 postów

Napisano 04 lutego 2018 - 13:42

Wiem  bo czytalem na wiarygodnym profilu że standartowa jest teraz arabska a za dopłatą tak jak własnie piszesz 30e niemiecka. To są kpiny, ale dobrze im tak. Juz nic nie maja do powiedzenia w swoim kraju, allah tam rządzi.

Witam,

ciekawe rzeczy piszesz..... byłem wczoraj w Saturnie.. / Zachodnia część Niemiec / przy każdym iMacu byla klawiatura QWERTZ... arabskich nie było nigdzie....

Pozdrawiam

GAMA007

ps: czytać a zobaczyć i przekonać się to duża różnica:)

#11 pedros

pedros
  • 1 392 postów
  • SkądWAW, PL

Napisano 04 lutego 2018 - 14:59

Bzdury wypisujesz. Dopłata 30 EUR jest za klawiaturę z blokiem numerycznym, niezależnie od obłożenia klawiszy. W standardzie jest QWERTZ. Wejdź sobie na apple.de i sprawdź, zamiast powtarzać jakieś dyrdymały z "wiarygodnego profilu"…

#12 Emej

Emej
  • 1 161 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 lutego 2018 - 15:05

Przecież to troll.

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#13 C3D2

C3D2
  • 23 postów

Napisano 08 lutego 2018 - 00:04

Dyskusja o arabskiej klawiaturze? Spokojnie :)

Po prostu zastanawiam się czy to możliwe, żeby nowy iMac z 2017 roku był o prawie 20% tańszy niż w najtańszych polskich sklepach internetowych i czy nie kryje się za tym jakiś haczyk. Niemiecka klawiatura nie wydaje się wielką wadą.

#14 Mordeliuss

Mordeliuss
  • 66 postów
  • SkądRadom

Napisano 08 lutego 2018 - 15:12

Moim zdaniem jest, nie gdy używasz liter ale znaków. Kiedyś żywałem Siemensa z taka klawiatura i była to kompletna porażka.

#15 Merde

Merde
  • 59 postów

Napisano 08 lutego 2018 - 15:23

Moim zdaniem jest, nie gdy używasz liter ale znaków. Kiedyś żywałem Siemensa z taka klawiatura i była to kompletna porażka.

Mam w laptopie jakiś skandynawski wynalazek - nie przeszkadza (a nie jestem 100% bezwzrokowcem).

Tu jednak mówimy o iMaku. Jeśli bardzo będzie wkurzać - klawiaturę można wymienić. Albo w opcji budżetowej - okleić.

#16 kalvin

kalvin
  • 789 postów
  • SkądDE

Napisano 08 lutego 2018 - 22:40

Od dawna używam niemieckiej klawiatury ale również piszę na niej w języku polskim. Bez problemów ogarniam wszystko. Ja również mam sprzęt kupiony w Niemczech miedzyinnymi dlatego że jest taniej oraz jest pełna bezproblemowa gwarancja na 24 miesiące. Pomimo ze Apple daje gwarancje 12 miesięcy prawo wymusza kolejne 12 miesięcy. Co ważne tutaj w Niemczech nie stwarzają żadnych problemów z naprawami po 12 miesiącach gwarancji producenta. Przynajmniej ja się nie spotkałem a kilka razy już skorzystałem.

  MacBook Air 2020    iPhone 12    HomePod mini    Apple TV 4k   

#17 C3D2

C3D2
  • 23 postów

Napisano 09 lutego 2018 - 00:26

Czyli Waszym zdaniem klawiatura to jedyny problem i raczej się tu nic więcej nieprzewidzianego nie wydarzy?

#18 kalvin

kalvin
  • 789 postów
  • SkądDE

Napisano 09 lutego 2018 - 08:27

W sklepie internetowym chcesz kupić ? Czy prywatnie ?

  MacBook Air 2020    iPhone 12    HomePod mini    Apple TV 4k   

#19 C3D2

C3D2
  • 23 postów

Napisano 09 lutego 2018 - 18:52

Z internetu.

Z pewnych względów nie kupie jednak tego komputera więc temat uważam za skończony.

Dzięki za odpowiedzi.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych