Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Air Mid 2012 i monitor Ultrawide lub dwa monitory

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 kendzierz

kendzierz
  • 2 postów

Napisano 25 stycznia 2018 - 22:27

Przejrzałem masę postów na temat monitorów zewnętrznych dla komputerów Apple, ale nie udało mi się znaleźć konkretnego dla mnie rozwiązania. Otóż pracuję na MBA Mid 2012 i podłączyłem zewnętrzny monitor za pomocą przejściówki do DVI. Efekt jest tragiczny, praca z tekstem wywołuje ból oczu, ale już zdążyłem wyczytać, że przy stosowaniu przejściówek nie mogę spodziewać się dobrych efektów, zatem idziemy dalej.

Dlatego rozglądam się za nowym monitorem, ale tutaj kolejna komplikacja. Jestem przyzwyczajony do pracy na dwóch monitorach i staram się wrócić do tego setupu, ale tutaj spotykam same problemy. Wiem, że mój MBA nie obsługuje dwóch zewnętrznych monitorów, ale nawet zmiana komputera (jeśli chcę zachować przekątną ekran 13,3") chyba nic nie daje, bo z tego, co rozpoznałem umożliwia to dopiero MBP 15". 

Rozwiązania, które analizowałem/analizuję:

W międzyczasie usłyszałem o technologii Daisy Chain, która w teorii powinna rozwiązać mój problem, pozwalając na podłączenie więcej, niż jednego monitora zewnętrznego. Tak można też wnioskować na podstawie strony: https://support.apple.com/en-us/HT204154#11 - gdzie możemy przeczytać:

Use one or more Thunderbolt Displays with your Mac

Many Mac computers from 2011 and newer support at least one Thunderbolt Display. Below, find your specific model and how many Thunderbolt Displays it supports.

(...)

These Thunderbolt-capable Mac computers can support up to two connected Apple Thunderbolt Displays:

MacBook Pro (2011 and later)

MacBook Air (Mid 2012) and later - tu mowa konkretnie o moim modelu.

W teorii wszystko super, ale jeszcze nigdzie nie znalazłem praktycznego rozwiązania, które potwierdza takie działanie - czy może spotkaliście się z czymś takim?

Rozważałem również jeden monitor ultrawide, który zastąpiłyby ten setup. Nie wiem jednak, czy mój MBA obsłuży taki monitor - nawet w specyfikacji najnowszego MBA mamy: Obsługiwane rozdzielczości: 1440 na 900 (natywna), 1280 na 800, 1152 na 720 i 1024 na 640 pikseli przy współczynniku kształtu obrazu 16:10; 1024 na 768 i 800 na 600 pikseli przy współczynniku kształtu obrazu 4:3.

Nie widzę tu nic na temat proporcji 21:9 - czy to znaczy, że komputer nie będzie pracował z takim ekranem prawidłowo? Dodatkowo ostatnio natknąłem się na informacje, że właściciele Macbooków, które działały z takimi monitorami, przestały współpracować po aktualizacji systemu do Sierry - nie wiem, czy zmieniło się to w dalszych aktualizacjach systemu. Dlatego jeśli macie sprawdzony monitor, który będzie współpracował w sposób zadowalający z moim MBA, to bardzo proszę o polecenie konkretnego rozwiązania. Wiem, że obecne monitory ultrawide mają wyższe rozdzielczości, niż mój MBA, ale może będzie to mimo wszystko działać dobrze i wyższa rozdzielczość monitora przyda się, gdy zmienię w przyszłości komputer?

Chciałem zaznaczyć, że nie mam w stosunku do tych monitorów wielkich wymagań - nie robię na nich grafiki, nie montuje wideo, nie oglądam filmów, nie gram - wyłącznie praca w programach biurowych, przeglądarka i mail, dużo tekstu, dużo arkuszy, dużo czytania i pisania. Natomiast chcę, aby obraz był wystarczająco ostry i płynny przy przewijaniu, aby oczy nie cierpiały :) Bardzo proszę Was o pomoc i wskazanie jakiegoś rozwiązania - a jeśli żadna konfiguracja z moim MBA nie rozwiąże problemu, to ewentualnie z którym 13" Macbookiem będzie to działać.

#2 kendzierz

kendzierz
  • 2 postów

Napisano 26 stycznia 2018 - 14:33

Poprawka, wcześnie podane przeze mnie rozdzielczości dotyczą ekranu macbooka, a dla zewnętrznego monitora, zgodnie ze specyfikacją: Simultaneously supports full native resolution on the built-in display and up to 2560 by 1600 pixels on an external display, both at millions of colors. Czyli mamy max 2560 x 1600. Monitory o proporcjach 21:9 o niższej rozdzielczości (bez 4K) mają 2560x1080 - pytanie, czy będzie można ustawić taką rozdzielczość w MBA (gdzieś spotkałem się z koniecznością wymuszania rozdzielczości przez program SwitchResX).

I ewentualnie jeśli mówimy o  3440 x 1440. Tylko czy taki monitor pracować z MBA na niższej rozdzielczości, wszystko będzie płynne, ostre, odświeżanie nie będzie obniżone?

#3 cobytuwpisać-945fbb9a76

cobytuwpisać-945fbb9a76
  • 454 postów

Napisano 29 stycznia 2018 - 18:42

ciężko zrozumieć o co Ci chodzi ale może po kolei:

- Twój Air to już zabytek i nawet w dniu premiery był słabiutki

- podłączanie do niego zewnętrznego monitora doprowadzi do tego, że wiatraki w komputerze rozkręcisz do maksymalnych obrotów

- podłączenie monitora 4K i wymuszanie na nim niższych rozdzielczości jest trochę niepoważne, jaki byłby cel?

jaki miałeś ten poprzedni monitor?

w jakiej rozdzielczości pracował?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych