Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Katalogowanie i zapisywanie zdjęć

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jacek Wróblewski

Jacek Wróblewski
  • 2 postów

Napisano 19 stycznia 2018 - 08:14

Witam. Jestem nowym użytkownikiem ios, nie mogę znaleźć odp na mój problem. Mianowicie chodzi mi o katalogi zdjęć i ich zapisywanie np z messengera, stron www. Wszystkie zdjęcia , te wykonane aparatem ,zapisane z messengera lecą do jednego wora co robi straszny bałagan. OK można utworzyć katalogi ale trzeba ręcznie tam przenosić zdjęcia. Czy idzie zrobić tak by foto z messengera, stron www,mms po zapisaniu automatycznie trafiały do danego folderu a zrobione aparatem do innego ?jak to ma miejsce na androidzie.
Nie mogę znaleźć żadnej apki która to umożliwia ...

#2 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 19 stycznia 2018 - 10:41

Jeśli chodzi o zapisywanie rzeczy w aplikacji Zdjęcia to nie ma takiej opcji. Tam nie ma folderów tylko albumy, różnica jest fundamentalna.

Może zapisuj sobie rzeczy które nie są zdjęciami robionymi aparatem do aplikacji typu Documents? Możesz sobie z tym potem robić co chcesz.

#3 Jacek Wróblewski

Jacek Wróblewski
  • 2 postów

Napisano 19 stycznia 2018 - 12:07

Tak by m odpowiadało,wszystko inne niż zrobione zdjęcia (pobrane z fb,messengera,mms,www)do innej apki/folderu.jak to zrobić by się tam Zapisywało?

#4 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 19 stycznia 2018 - 19:31

Zainstaluj appkę pokroju Documents (jest tego obfitość w app store, wybierz coś dla siebie).

Appka (przykładowo Documents) pojawia się w share sheet kiedy dotkniesz przycisku akcji w jakiejś aplikacji (powinna wyglądać jak strzałka w górę wychodząca z prostokąta). Wybierasz ją i daną rzecz przekazujesz do obsługi tej appce. W tym wypadku obsługa polega na zapisie pliku.

https://developer.ap...-and-actions/ 

#5 winmaciek

winmaciek
  • 6 890 postów
Napisano 19 stycznia 2018 - 22:44

Zasadniczo można też do wbudowanych Plików.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#6 Agraf

Agraf
  • 2 postów

Napisano 19 listopada 2020 - 21:07

Witam,

Nie chciałem pisać nowego tematu więc odkopię ten. Czy mógłby mi ktoś jasno opisać jak zrobić to o czym mowa jest wyżej tzn. aby filmy/zdjęcia np. z whatsapp nie były automatycznie w katalogu "zdjecia" razem ze zdjęciami zrobionymi przeze mnie? Niestety w "share sheet" nie widzę zainstalowanej aplikacji do dokumentów lub też wbudowanej "pliki".

#7 Tim_bo85

Tim_bo85
  • 65 postów

Napisano 27 listopada 2020 - 16:34

Podbijam temat bo mam pytanie a już trochę czasu minęło od posiadania iPhone: Obecnie używam Androida i tam w galerii mam kilka folderów z tapetami. Wiem że po przeniesieniu na iPhone automatycznie wszystko wrzuci mi się do zdjęć iCloud a tego nie chcę. Jakie jest najlepsze rozwiązanie żeby mieć dostęp do tych tapet ale żeby nie były widoczne w rolce aparatu i zdjęciach iCloud? Czy wrzucenie tego np. do Dropboxa czy dysku Google? Czy z poziomu aplikacji np. Dropboxa mogę ustawić wybrane zdjęcie jako tapetę na iPhone czy za każdym razem muszę ją pobierać i dopiero wtedy mogę ustawić jako tapetę? Czy jest może jakieś lepsze rozwiązanie?

#8 Agraf

Agraf
  • 2 postów

Napisano 07 stycznia 2021 - 21:43

Ja ponowie pytanie - bardzo przepraszam ale czy naprawdę nie ma opcji aby np. zdjęcia/grafiki/filmy z whatsapp nie pokazywały się razem ze zrobionymi przeze mnie zdjęciami w jednym albumie/folderze ?

#9 winmaciek

winmaciek
  • 6 890 postów
Napisano 08 stycznia 2021 - 00:23

Najprościej jest wyłączyć automatyczne zapisywanie w bibliotece zdjęć. https://faq.whatsapp...-incoming-media

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych