Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dysk zewnętrzny do biura dla kilku stanowisk, jaki wybrać?

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 demas1

demas1
  • 31 posts

Posted 13 January 2018 - 13:33

Witam,

Mam pytanie odnośnie dysku zewnętrznego (mini bazy danych).

W biurze są 2 komputery mac-mini (thunderbolt_1).

Bardzo często występuje potrzeba wymiany plików które są duże, potrzebny jest również wspólny dostęp do plików przez 2 komputery.

Chciałbym utworzyć jeden wspólny dysk do którego oba te komputery mają dostęp. I teraz pytanie;

Czy możliwe jest to tylko przez sieć oraz utworzenia sieci > np. NAS ? Bo chyba thunderbolte nie połączymy dwóch komputerów z jednym dyskiem? :)

Pytam o thunderbolt ponieważ nie ukrywam, że zależałoby mi na szybkości.

Co do ceny to możemy poszaleć w granicach 2-3tys. zł

Pozdrawiam,

D1

#2 marcusp

marcusp
  • 362 posts

Posted 13 January 2018 - 17:55

NAS. Na gigabitowej sieci będziesz miał transfery około 100MB/s. Jeśli weźmiesz coś z dwoma kartami sieciowymi i zrobisz agregację portów to na każdej będziesz miał po 100MB/s do i z komputera w tym samym czasie.

Możesz wybrać coś z Synology lub Qnap, albo w tym budżecie możesz pomyśleć o serwerze np HP Microserver Gen8 lub Gen10, Dell T20, T130 itp. Serwery dają większe możliwości. Stawiasz VMware ESXI i wrzucasz maszynę wirtualną z NAS i zostają zasoby na inne maszyny - wg potrzeb. Ewentualnie Openmediavault bez ESXI i masz wydajny NAS, a w razie potrzeby odpalisz coś w kontenerze dockera. W przypadku serwera masz większe bezpieczeństwo danych - możesz za parę złotych kupić używany kontroler SAS RAID sprzętowy, ewentualnie bez sprzętowego kontrolera zrobić macierz ZFS. Osobiście mam Synology i serwer HP i serwer za mniejsze pieniądze daje większą wydajność i możliwości. W 3tys zmieścisz się z serwerem + 4 dyski.

#3 demas1

demas1
  • 31 posts

Posted 15 January 2018 - 11:25

NAS. Na gigabitowej sieci będziesz miał transfery około 100MB/s. Jeśli weźmiesz coś z dwoma kartami sieciowymi i zrobisz agregację portów to na każdej będziesz miał po 100MB/s do i z komputera w tym samym czasie.

Możesz wybrać coś z Synology lub Qnap, albo w tym budżecie możesz pomyśleć o serwerze np HP Microserver Gen8 lub Gen10, Dell T20, T130 itp. Serwery dają większe możliwości. Stawiasz VMware ESXI i wrzucasz maszynę wirtualną z NAS i zostają zasoby na inne maszyny - wg potrzeb. Ewentualnie Openmediavault bez ESXI i masz wydajny NAS, a w razie potrzeby odpalisz coś w kontenerze dockera. W przypadku serwera masz większe bezpieczeństwo danych - możesz za parę złotych kupić używany kontroler SAS RAID sprzętowy, ewentualnie bez sprzętowego kontrolera zrobić macierz ZFS. Osobiście mam Synology i serwer HP i serwer za mniejsze pieniądze daje większą wydajność i możliwości. W 3tys zmieścisz się z serwerem + 4 dyski.

Dzięki wielkie Marcus, co prawda nie wszystko z Twojej wypowiedzi zrozumiałem ale może jakoś dojdę ;- )

Chyba obstawie na firmę QNAP. Wystarczy mi spokojnie 4TB, pytanie ponieważ nie znam się ;- ). Czy wystarczy 2x rj45 do całej obudowy ? 2 komputery podłączam przez kabel internetowy a czy sama obudowa nie musi być podłączona do routera? 

Z góry dzięki !

#4 marcusp

marcusp
  • 362 posts

Posted 15 January 2018 - 17:28

Kup serwer QNAP lub SYNOLOGY z dwoma kartami sieciowymi i switcha który wspiera agregację portów. Skonfiguruj agregację w switchu i serwerze i będziesz miał link 2Gbit/s. Wtedy, gdy będziesz się łączył z obu maców mini do dysków sieciowych to z każdego w tym samym czasie uzyskasz pełną prędkość czyli około 100MB/s. Możesz kupić serwer dwudyskowy i 2 dyski 4TB i i zrobić RAID1, albo (lepiej) 4 dyskowy i dać 4 dyski 2 - 3TB w macierz RAID 10 lub RAID5. 

Gdybyś jednak przemyślał sprawę, to HP Microserver Gen8 lub Gen10 - instalacja oprogramowania NAS to 15 minut, a dalej konfiguracja bardzo podobna do tej w QNAP lub Synology.

#5 demas1

demas1
  • 31 posts

Posted 16 January 2018 - 18:38

Kup serwer QNAP lub SYNOLOGY z dwoma kartami sieciowymi i switcha który wspiera agregację portów. Skonfiguruj agregację w switchu i serwerze i będziesz miał link 2Gbit/s. Wtedy, gdy będziesz się łączył z obu maców mini do dysków sieciowych to z każdego w tym samym czasie uzyskasz pełną prędkość czyli około 100MB/s. Możesz kupić serwer dwudyskowy i 2 dyski 4TB i i zrobić RAID1, albo (lepiej) 4 dyskowy i dać 4 dyski 2 - 3TB w macierz RAID 10 lub RAID5. 

Gdybyś jednak przemyślał sprawę, to HP Microserver Gen8 lub Gen10 - instalacja oprogramowania NAS to 15 minut, a dalej konfiguracja bardzo podobna do tej w QNAP lub Synology.

Dzięki wielkie Marcusp, no czytam i czytam i powiem Ci że co raz bardziej ku temu HP Microserver :)

#6 musimisie

musimisie
  • 37 posts

Posted 08 February 2018 - 22:40

Cześć,
Pozwole się dołączyć do tematu. Szukam jakiegoś prostego i w miarę cichego ustrojstwa do którego włoże 4x 4tb WD RED PRO spięte w RAID 5, musi posiadać USB 3.0 do którego podłącze hacintosha, natomiast thunderbolt (Macbook pro 2017) też byłby mile widziany - chyba że przy tej konfiguracji RAID nie ma on sensu. Trochę jestem już zmęczony tym tematem. Wspomniany wyżej Serwer HP zainteresował mnie, ale z tego co wyczytałem nie da sie na nim postawić RAID 5 czy jest to głośne urządzenie (pracuje w domu) i czym właściwie się to różni np od SYNOLOGY 1517+ , który też biorę pod uwagę?

#7 marcusp

marcusp
  • 362 posts

Posted 10 February 2018 - 00:40

Dlaczego nie da się postawić RAID5? Da się bez problemu - programowy, a jak mocno potrzebujesz to dokupujesz kontroler RAID sprzętowy. Dowolny serwer będzie od synology dużo bardziej wydajny i będzie miał większe możliwości rozbudowy i większą elastyczność konfiguracji. RAID w obu przypadkach taki sam - programowy. Do serwera możesz dokupić sprzętowy kontroler RAID. Na plus synology jest to, że po wyjęciu z pudełka dostajesz gotowy i działający sprzęt, nie jest potrzebna przesadnie duża wiedza do jego skonfigurowania. Jeśli chodzi o podłączenie komputera przez USB tak, żeby w komputerze był widziany dysk to tak nie zadziała. Zadziała w drugą stronę, czyli do synology lub serwera możesz podłączyć dysk na USB i będzie on dostępny w urządzeniu. Jeśli masz budżet na DS 1517+, to z serwerów masz: HP Microserver Gen8, Gen10, HP ML30, Dell T30, Dell T130

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users