Witam.
Potrzebny mi jest prosty skrypt do programu Pages…
Zasada działania: mając otwarty plik, na którym pracuję, uruchamiam skrypt, który wyszukuje wszystkie teksty zastępcze (tekst sformatowany w Pages jako „tekst zastępczy”) i pozwala wpisać w ich miejsce własny tekst, a następnie formatuje nowo wpisany tekst jako zastępczy. W moim przypadku – w sumie dość typowym – pozwoli to przy działaniu na gotowym szablonie za jednym zamachem zmienić np. dane adresowe w całym pliku, z możliwością ich zmiany ponownie w trakcie pracy.
Znalazłem skrypt, który pozwala wprowadzić dane w miejscu tekstu zamiennego w momencie otwarcia szablonu (nowy plik z wzorca),
co jednak wymusza za każdym razem otwarcie nowego szablonu i pozwala wprowadzić zmiany tylko raz – nie można się pomylić…
Delikatnie zmodyfikowałem skrypt, który działa na otwartym pliku (niekoniecznie szablonie), nie jestem w stanie jednak sprawić, aby podmienione
teksty zastępcze ponownie były formatowane po zamianie na teksty zastępcze… – tym samym, pracując z plikiem, mam tylko jedną szansę na wpisanie
nowych treści – jeśli się pomylę, nie zmienię już tego z automatu…
Poniżej roboczy skrypt, wzorowany na rozwiązaniach ze strony: https://iworkautomat...older-text.html
Będę wdzięczny za pomoc.
tell application "Pages"