Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Photoshop pdf i hasło

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 Jaras

Jaras
  • 568 posts

Posted 15 February 2008 - 23:23

Witam, Czy da się tak zapisać zdjęcie w formacie Photoshop pdf, by można je było linkować w Indyku z możliwością druku low-res, ale bez podania hasła nie można by go otworzyć w Photoshopie? Próbowałem już kilkanaście ustawień hasła i przy imporcie do InDesign za każdym razem pyta się o hasło. Ktoś już może to przećwiczył?

#2 klez

klez
  • 39 posts

Posted 16 February 2008 - 20:04

A dlaczego Id mialby nie pytac? Zapisujesz 2 hasla: 1. open password i 2. permissions i przy imporcie Indyk pyta cie o 2, a przy probie edycji o 1.

#3 Jaras

Jaras
  • 568 posts

Posted 17 February 2008 - 20:46

Teoretycznie tak to powinno działać, ale w praktyce tak nie jest. W oknie preferencji szyfrowania Photoshopa jest jednak napisane ostrzeżenie, że poprawnie one działają tylko w Adobe Acrobat. Aby zaimportować pdf-a do InDesign muszę*podać drugie hasło. Hasło to służy przecież do zmiany ograniczeń pdf-a, czyli znając je, mogę otworzyć zdjęcie w Photoshopie i np. skopiować ścieżkę lub selekcję. Mi chodzi o taką konfigurację, że można to zdjęcie zaimportować do InDesigna np. tylko jako prewkę, natomiast nie można go wogóle otworzyć w Photoshopie.

#4 klez

klez
  • 39 posts

Posted 17 February 2008 - 22:49

Rzeczywiscie, nie dziala tak jak sadzilem, ale moze rozwiazaniem bedzie taki oto sposob: najpierw import pdf do Id bez opcji hasel, save, zapisanie security pdf, wowczas nie podajesz hasel, o ktore indyk pyta przy otwarciu i probie fix linkow a wydruk low res jest mozliwy... innego sposobu tymczasem nie znalazlem

---- Dodano 18-02-2008 o godzinie 00:59 ----
Eh, ale przeciez to nie jest rozwiazanie, o ktore Ci chodzi?

#5 Jaras

Jaras
  • 568 posts

Posted 18 February 2008 - 10:27

Żeby było dobrze, to InDesign powinien się wogóle nie pytać o hasło tylko przy imporcie informować, że zdjęcie to jest zabezpieczone przed: ... i tutaj wymienianka ograniczeń. No cóż, może kiedyś w Adobe to zmienią...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users