Witam serdecznie,
przymierzam się do kupna pierwszego macbooka, wydać chcę do 4000zł (ale wiadomo, im mniej tym lepiej , a komputer będzie używany do różnych zadań muzycznych: nagrywanie, miks, obróbka muzy, programy typu DAW, granie live itp. Oprócz tego do programowania, i wszystkiego, do czego używa się zwykle komputera.
Problem jest w tym, że znam w miarę parametry komputerów, ale nie do końca wiem, jak przekłada się to na Macbooki.
Modele z 2012 często mają 16GB RAM, 512 SSD, i7 2,6 x 4, wyświetlacz Retina, trochę lepszą kartę graficzną np. Geforce GT650 1 GB.
Modele z 2013 często są trochę droższe, mają już mniejszy dysk SSD(np 128), 8GB RAM, gorszą kartę graficzną itp. i często procesor dwurdzeniowy a nie cztero.
Nowsze modele (2014-2016) podobnie. Modele z 2017, nawet jakbym miał dołożyć kasy i kupić do 5000 w tej cenie mają już tylko procesor i5, 8giga ram, mniejszy dysk SSD itp itd.
Więc moje pytanie, w który rocznik celować, jak to się przekłada na faktyczne funkcjonowanie komputera. Kupując używany, ale z roku 2017 mam jeszcze kilka miesięcy gwarancji i to w zasadzie wydaje mi się jedynym plusem. Czy lepiej kupić z gorszymi parametrami ale z 2013-2014, czy wypasiony ale z 2012, czy może najlepiej celować w rocznik 2017. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.