Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iphone 7 bateria ładuje do 98%

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 slawek42

slawek42
  • 3 posts

Posted 25 December 2017 - 18:31

Witam!

Zmagam się z pewnym bardzo irytującym problemem. Dwa tygodnie temu kupiłem nowego iphone'a 7. Zawsze gdy go ładuje bateria dochodzi do granicy 95-98% i nie chce tego przejść. Dzwoniłem na apple support, facet wykonał diagnostykę z której wyszło że software i hardware jest w porządku, polecił wymianę kabla lub adaptera. Udałem się do serwisu i wymieniłem kabel oraz adapter, niestety problem nadal pozostał. Przeszukałem różnorakie fora i znalazłem kilka solucji które mogłby zaradzić temu problemowi, otóż:

1. Kalibracja baterii - nie pomogło
2. Czysta instalacja systemu jako nowy iphone - nie pomogło
3. Wyłączenie wifi w trakcie ładowania - EUREKA - pomogło

Teraz nasuwa się pytanie dlaczego? Ostatnie dwa lata używałem 6s i nigdy nie spotkała mnie jakakolwiek "czkawka" baterii, a procent baterii dochodził do 100%. Jestem świadom, że pomiar baterii może być nieprecyzyjny, ale kupując telefon mało mnie to szczerze mówiąc interesuje. Pytanie do Was, czy ktokolwiek spotkał się z takim problemem?

Osoba mi bliska posiada 7-kę i niezależnie od tego co jest włączone w tle, bateria dobija 100%. Nie chciałbym po dwóch tygodniach wymieniać telefonu na refurba i raczej traktuje to jako ostateczność. Będę wdzięczny za wsze rady bądź spostrzeżenia.

#2 xeqtr

xeqtr
  • 11 posts

Posted 10 January 2018 - 13:28

Również mam 7. U mnie telefon ładuje się do 98 % a te dwa ostatnie procenty ładują się najwolniej. Ale sięgają 100 %. Gdy masz 98 % wyciągnij kabel i włóż go a możliwe ze odrazu wskoczy Ci na 100 %.

Aha a czy nie używałeś jakiegoś Battery doctor lub coś podobnego ?

Edited by xeqtr, 10 January 2018 - 13:29.

#3 slawek42

slawek42
  • 3 posts

Posted 30 January 2018 - 13:11

Nie używałem, aczkolwiek potestowałem sytuacje przez 2 tygodnie i wyniki są co najmniej zastanawiające...Telefon ładuje się do 90% w ok. 2h, natomiast 90-100% ładuje się kolejną godzinę. Wyjęcie kabla i włożenie z powrotem pomaga, aczkolwiek jest to trochę śmieszne rozwiązanie - tym bardziej kupując telefon za takie pieniądze. Skłaniam się ku oddaniu go na gwarancje, aczkolwiek mam ograniczone zaufanie do serwisów po moim ostatnim rozpatrywaniu gwarancyjnym przez jednego z partnerów seriwsowych apple...Być może to wina temperatury baterii...nie wiem, wcześniej miałem 6s i bateria bez żadnych problemów dobijała do 100%. Rozumie ograniczenia wynikające z wpływu jaki ma zasięg, wi-fi i działające w tle aplikacje które mogą spowolnić proces ładowania, ale bez przesady...3h? To co najmniej tragiczny wynik.

Próbowałem nawet ładować przez ładowarke 12W od Ipada i czas jest nieco lepszy, ale nadal pozostawia wiele do życzenia...

Edited by slawek42, 30 January 2018 - 13:15.

#4 Regiss

Regiss
  • 2975 posts
  • SkądRadom

Posted 30 January 2018 - 13:42

Coś jest nie tak z układem ładowania. Telefon powinien się naładować do 100% w jakieś 2h10-2h15. Nie bój się serwisu, oddaj telefon do Cortland. Bardzo profesjonalnie podchodzą do sprawy.

iPhone 15 Pro

#5 slawek42

slawek42
  • 3 posts

Posted 22 February 2018 - 13:26

Jestem właśnie po wymianie gwarancyjnej baterii, obecnie wyniki wyglądają następująco 0-100% w 2h 30min - 19:30-22:00. Włączone wifi, aplikacje facebook, instagram, messenger oraz usługi lokalizacji i odświeżania w tle. Czy to wynik akceptowalny? Czy jest sens inwestować w ładowarkę 12w ipada?

#6 Regiss

Regiss
  • 2975 posts
  • SkądRadom

Posted 22 February 2018 - 13:46

Normalny wynik. Ładowarka od iPada jest przydatna jak musisz podładować szybko telefon od 5-20% w górę bo musisz gdzieś wyjść. Wtedy widać znaczącą różnicę. Jeśli raczej ładujesz wieczorem do 100% to będzie zysk 15-20 minut więc rewelacji nie ma. Po 70% ladowanie zwalnia znacząco zarówno na zwykłej ładowarce 5w jak i iPada 10-12W.

iPhone 15 Pro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users