Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro 2017 vs 2016 (ile RAM + gdzie bezproblemowa klawiatura)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 mangekyo

mangekyo
  • 32 postów

Napisano 22 grudnia 2017 - 09:31

Cześć!

Kupuję niebawem nowego MacBooka, mój Air z 2011 powoli ma za mało mocy i za mały ekran. Myślę nad nowym Pro, 13". Zastanawiam się tylko czy wybrać model z 2016 czy z 2017 roku, ale bliżej mi do nowszego ze względu na baterię i możliwość kupienia nowego na fakturę.

Wiem, że w modelach bez Touch-Bar można wymienić SSD (https://everymac.com...h-mid-2017.html) dlatego na pewno na taki wybór się zdecyduję.

Mam jednak pytania:

1. Do codziennego użytkowania na zasadzie Excel, Chrome + Windows w osobnym oknie, warto brać 16GB RAMU?

2. Czy klawiatura rzeczywiście jest głośna i zawodna? Sporo o tym czytałem, nie mam jednak gdzie samemu tego przetestować. Jak się Wam użytkuję klawiaturę?

3. Czy miejsca przy gładziku "ścierają" się, czy schodzi kolor?

4. Jakie jeszcze problemy macie/często występują?

Dzięki bardzo!

#2 douglas

douglas
  • 613 postów

Napisano 22 grudnia 2017 - 10:07

Ale zdajesz sobie sprawę, że te SSD są niestandardowe i można je wymienić tylko na oryginalne Apple co oczywiście wiąże się z chorymi cenami? Nawet OWC nie produkuje zamienników. Także ta zaleta jest taka raczej teoretyczna bo bardziej się opłaci od razu kupić większy dysk.

Ad 1. Windows - czyli wirtualka? Zależy ile pamięci jej przydzielasz, jak 4GB to zostaje tylko 4GB dla macOS więc trochę mało. Biorąc pod uwagę, że poprzedni używałeś przez 6 lat to ten też tyle może służyć więc lepiej brać 16 GB i mieć spokój.

#3 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5 075 postów
Napisano 22 grudnia 2017 - 10:15

Jeśli Windows na Bootcamp, to 8GB na Excela wystarczy. Jeśli wirtualka, to jak wyżej. Ale podpisuję się obiema rękami pod komentarzem odnośnie wymiany dysku. To czysto hipotetyczna możliwość. Finansowo kompletnie absurdalna. Jeśli planujesz mieć 2 systemy, to 256GM to absolutne minimum. Tu nie ma znaczenia, czy Bootcamp, czy VM.

#4 rzymcio9

rzymcio9
  • 95 postów

Napisano 22 grudnia 2017 - 10:20

Ja dorwałem z 2016 za prawie połowę ceny Apple (5500zł vs 9999zł), stan jak nówka, do tego dokupiłem AppleCare, co do zawodności klawiatury, to wersje produkowane pod koniec 2016 miały już poprawioną wersje klawiatura, taka sama, która jest montowana w 2017.

MacBook Pro 13 Touch Bar 2016 i5 8GB 512 SSD

iPhone X 64GB Black

#5 mangekyo

mangekyo
  • 32 postów

Napisano 22 grudnia 2017 - 11:10

O SSD niestety nie wiedziałem :( A myślałem że kupię wersję 256 i za jakiś czas sobie zrobię upgrade na 512. Bo cenowo strasznie drogo Apple sobie za SSD życzy.

Windows w drugim oknie czyli wirtualka. I te 512 na pewno z czasem się przyda.

To już wiem że 16 GB RAMu 512 na dysk. Czyli wyjdzie drożej. Może jak rzymcio zapoluję na jakąś używkę + dokupię apple care. Chociaż na firmę i tak wychodzi tanio.

To powiedzcie tylko czy klawiatura nie jest głośna i jak to się Wam jej używa? I czy ktoś doznał tego "ścierania" koloru. Albo kupię po prostu srebrny ;)

Dzięki!

#6 Andaar

Andaar
  • 1 688 postów

Napisano 22 grudnia 2017 - 11:57

Co do klawiatury to według mnie nie jest głośna (wszystko zależy od tego jak piszesz ;) ). Ogólnie po przyzwyczajeniu się do niej dziwnie mi się używa innych klawiatur.

Jeśli chodzi o dysk to plus tego, że jest wymienny jest taki, że jakby nie daj boże padł po okresie gwarancji, to jesteś sobie go w stanie sam wymienić (bo tak jak koledzy wyżej pisali nie opłacalne jest kupowanie dysku o mniejszej pojemności jeśli chcesz kupować z nastawieniem, że potem sobie dokupisz większy).

Co do wirtualki, to dolicz do ceny Mac'a Parallels, bo na darmowym odpowiedniku (virtual box) nie da się korzystać z żadnego systemu (lagi), ale raczej przy cenie tego komputera to pikuś.

Ostatniej rozterki niestety nie rozwieję, bo mam wersję srebrną.

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#7 C2O5

C2O5
  • 200 postów

Napisano 22 grudnia 2017 - 13:04

Jak już wiesz i tak nie wymienisz SSD ale weź bez Touch bara, IMO nie warto dopłacać. Ram 16, dysk... wiesz ile potrzebujesz miejsca. Im więcej tym lepiej, ja żałuje, że nie dopłaciłem do 512 ale moja siostra mieści się na 128. Zapytaj o rabat, poszukaj na allegro wyjdzie na pewno mniej niż 9k za ten konfig.

Problemy z klawiaturami były w modelu '16 ale bez problemu wymieniali cały top case na taki z inną klawiaturą. Działa tak samo tylko, że działa :P

#8 MiL

MiL
  • 1 490 postów
Napisano 22 grudnia 2017 - 13:15

Wersja bez TB to nie tylko brak TouchBara ale też wolniejszy procesor, inne chłodzenie itd.

#9 C2O5

C2O5
  • 200 postów

Napisano 22 grudnia 2017 - 17:27

Wersja bez TB to nie tylko brak TouchBara ale też wolniejszy procesor, inne chłodzenie itd.

Tak i dwa TB mniej i minimalnie większą baterię oraz brak Touch Bara który też jednak pożera energię.

Czy bardziej odczujesz różnicę w excelu mając wydajniejszy procesor i 8GB ramu czy troszkę wolniejszy i 16GB ramu w tej samej cenie? Jeśli ma być wydajny to zawsze można kupić 15... a jak stać na biurku to iMaca Pro za 2tyg Ci kurier przywiezie jak dzisiaj zamówisz :P

Użytkownik C2O5 edytował ten post 22 grudnia 2017 - 17:29

#10 mangekyo

mangekyo
  • 32 postów

Napisano 23 grudnia 2017 - 16:47

Hej!

Dzięki za info. Dobrze że nie widać za dużo postów antyklawiaturowych, może ostatecznie nie są takie złe :D A kolor chyba jednak wezmę srebrny, mój obecny Air wygląda jak nowy i pewnie spora w tym zasługa koloru, farba nie schodzi, rysek nie widać ;)

TB/bez TB - Wybieram model bez TB - niby ma lepszy procesor, ale niewiele z niego skorzystam (internet + serio głównie Excel). Za to krócej żyje bateria.

RAM - Biorę 16 GB RAMU, to na pewno.

SSD - Gorzej z dyskiem, bo robi się strasznie drogo :/ Zostanie ten 256 pewnie, z resztą takie częściej na allegro widuję (ewentualny zakup używki).

I teraz gdzie można takiej nówki szukać z jakimś rabatem, bo jednak sprzęt w połowie cyklu to może się coś uda dorwać? C2O5 możesz coś podpowiedzieć? ;)

Lama jestem że nie skorzystałem z jakiś Black Friday rabatów  :huh:

#11 C2O5

C2O5
  • 200 postów

Napisano 24 grudnia 2017 - 01:33

Hej!

Dzięki za info. Dobrze że nie widać za dużo postów antyklawiaturowych, może ostatecznie nie są takie złe :D A kolor chyba jednak wezmę srebrny, mój obecny Air wygląda jak nowy i pewnie spora w tym zasługa koloru, farba nie schodzi, rysek nie widać ;)

TB/bez TB - Wybieram model bez TB - niby ma lepszy procesor, ale niewiele z niego skorzystam (internet + serio głównie Excel). Za to krócej żyje bateria.

RAM - Biorę 16 GB RAMU, to na pewno.

SSD - Gorzej z dyskiem, bo robi się strasznie drogo :/ Zostanie ten 256 pewnie, z resztą takie częściej na allegro widuję (ewentualny zakup używki).

I teraz gdzie można takiej nówki szukać z jakimś rabatem, bo jednak sprzęt w połowie cyklu to może się coś uda dorwać? C2O5 możesz coś podpowiedzieć? ;)

Lama jestem że nie skorzystałem z jakiś Black Friday rabatów  :huh:

Z klawiaturą problem był tylko na początku, sam miałem problem. Ale wymienili mi top case i teraz mam taką klawiaturę jak mają komputery z '17.

Co do koloru to poprzednie top case przez 11 miesięcy prawie się nie zużył. Miałem jakieś delikatne przetarcia z tyłu tylko.

Standardowo rabat studencki -6%, do końca października był chyba -11% i możesz na to wziąć fakturę. Saturn/Media Markt... może będą mieli 16GB. 

http://thinkapple.pl/morele-net/ Tutaj jest też jakaś promocja, z kodem zniżka jest mała ale już na stronie też mają przyzwoite ceny. 

Z moich doświadczeń z Allegro to polecam tego Pana: http://allegro.pl/ma....html#thumb/1 

W Warszawie odbierałem wszystko osobiście, w dobrej cenie i bezproblemowo. Zadzwoń i zapytaj co ma/na kiedy może mieć i w jakiej cenie. Może się dogadacie ;)

#12 Wikii

Wikii
  • 2 postów

Napisano 01 lutego 2018 - 11:28

Witam wszystkich na forum. Bardzo proszę o poradę. Planuje zakupić MBP 13” z dyskiem 256. Zastanawiam się nad tym czy kupić wersję bez touch bara czy jednak jeszcze sie wstrzymać i dozbierać. Mój budżet w tej chwili wynosi ok 7500. Nad touch barem zastanawiam sie głównie ze względu na 4 porty i Touch ID. Poprzedni laptop używałam 7 lat, ten tez pewnie posłuży mi na dłużej. Czy w sklepach typu Saturn jest sens pytać o rabat, bo tam już i tak jest taniej niż w apple.

#13 mangekyo

mangekyo
  • 32 postów

Napisano 02 lutego 2018 - 13:06

Ja ostatecznie kupiłem MBP 13 z 2015 roku. Używany, tylko kilkanaście cykli baterii, Apple Care do połowy 2020 roku, obudowa jak nowa, drobne przetarcie na spodzie. I jestem mega zadowolony :) Kochana, stara, niezawodna klawiatura i MagSafe (chociaż ten z mojego MBA 2011 był lepszy, rzadziej się wypinał). Na moje potrzeby mocy starczy. I połowa kosztów modelu z 2017 roku. 

#14 Wikii

Wikii
  • 2 postów

Napisano 02 lutego 2018 - 22:19

Byłam dziś w Saturn obejrzeć. Rabatów tam nie dają, bo już i tak maja najtaniej. Skłaniam sie ku kupnie w Saturnie opcji bez touch bar. Przejrzałam tez Allegro. Czy ktoś kojarzy tego sprzedawcę? Co ogólnie sądzicie o tej aukcji?

http://allegro.pl/apple-macbook-pro-13-3-1ghz-8gb-256gb-z-touch-bar-i6850890122.html

#15 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 03 lutego 2018 - 09:03

MacBook Pro z 2015 prawie nowka (widać po
baterii i gwarancji do 2020) to obecnie rzadkość.
Co do modelu bez touchbara. To twoja decyzja. Cóż możemy podpowiedzieć. Ja ske przekonałem do nowych modeli Pro i raczej nie wróciłbym do starszych.

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#16 rzymcio9

rzymcio9
  • 95 postów

Napisano 03 lutego 2018 - 12:07

MacBook Pro z 2015 prawie nowka (widać po
baterii i gwarancji do 2020) to obecnie rzadkość.
Co do modelu bez touchbara. To twoja decyzja. Cóż możemy podpowiedzieć. Ja ske przekonałem do nowych modeli Pro i raczej nie wróciłbym do starszych.

Czy taka rzadkość, to nie wiem, do dzisiaj można go kupić bezpośrednio na stronie Apple (wersja 15 cali)

MacBook Pro 13 Touch Bar 2016 i5 8GB 512 SSD

iPhone X 64GB Black

#17 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 03 lutego 2018 - 13:41

No właśnie 15 cali a mówimy o 13. Ciężko jest dostać zafoliowanych egzemplarz. Przynajmniej jak patrzyłem jakiś czas temu. Może coś się zmieniło.

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#18 C2O5

C2O5
  • 200 postów

Napisano 03 lutego 2018 - 13:42

Czy taka rzadkość, to nie wiem, do dzisiaj można go kupić bezpośrednio na stronie Apple (wersja 15 cali)

Co jest kompletnie nie opłacalne, nie mówiąc o tym, że raczej wybrał 13 XD

#19 mangekyo

mangekyo
  • 32 postów

Napisano 05 lutego 2018 - 15:01

Zdecydowanie 13 :D Ja dorwałem w doskonałej cenie ;) czasem się pojawiają na allegro. Miałem trochę szczęścia być może, bo mój nie był opisany jako MacBook Pro, tylko jako MacBook Retina. A wcześniej zawsze po MBP szukałem i te używane mnie omijały.

#20 Kowadełko

Kowadełko
  • 335 postów

Napisano 01 marca 2018 - 07:09

W doskonałej cenie to teraz jest promocja w Cortlandzie na MBA- https://www.cortland...acbook-air.html

#21 Emej

Emej
  • 1 161 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 marca 2018 - 16:41

Już od dawna jest taka cena. Tylko czy to dobra dobra za kilkuletni już komputer z słabej jakości wyświetlaczem.

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych