Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problemy z bluetooth na iOS 11

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 lukasamd-c1a4257ed5

lukasamd-c1a4257ed5
  • 74 posts

Posted 18 December 2017 - 11:31

Cześć,

mam iP7 oraz najnowszy na chwilę obecną, stabilny iOS 11 (po premierze instalowany na czysto). 

Od momentu wydania tej wersji mam pewne problemy z bluetooth. Jest ciągle włączone za sprawą idiotycznej zmiany z przełacznikami, ale ok, nie przeszkadza mi to.

W samochodzie mam radio z wbudowanym BT więc można korzystać do połączeń czy odtwarzania muzyki.

I z tym jest problem - urządzenia łączą się poprawnie, tak jak zawsze w samochodzie mam info o zasięgu i sieci komórkowej w telefonie, ale gdy próbuję coś uruchomić typu Tidal, podcasty, audiobook, dźwięk idzie z telefonu a nie nagłośnienia samochodowego.

Najczęściej wystarczy wejść w telefonie w ustawienia -> bluetooth i kliknąć na połączenie z samochodem (mimo, iż jest już połączony) i "automagicznie" się naprawia.

Rzecz w tym, że za każdym razem tak? Strasznie upierdliwe, a na iOS 10 żadnych cyrków tego typu nie było. 

Inny przykład to zegarek garmina. Widzą się, niby jest połączone, odpalam appkę garmina ale treningów nie synchronizuje. Dopiero po zabiegu jak wyżej, czasami po ubiciu appki (ale to raczej nie jej wina, wcześniej było ok). 

Czy ktoś się spotkał z takim problemem i/lub wie jak to rozwiązać?

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5066 posts
Posted 18 December 2017 - 11:58

Odnośnie Garmina - też miałem ten problem. Wydaje mi się, że znalazłem obejście (bo trudno to nazwać rozwiązaniem). W zegarku wejdź w Settings->Phone/Alerts i ustaw na On. Jak miałem Off, było dokładnie tak samo, jak u Ciebie. Kilka dni temu przestawiłem i póki co, jeszcze nie zerwało. Być może to zbieg okoliczności, ale warto spróbować.

No i znalazłem jeszcze coś takiego:

https://support.garm...mhY6uQSUVU3Qvv8

Edited by Mikołaj Maciejko, 18 December 2017 - 12:00.

#3 lukasamd-c1a4257ed5

lukasamd-c1a4257ed5
  • 74 posts

Posted 18 December 2017 - 12:11

Używam vivoactive i nie mam takiej opcji. Mam w zegarku włączone notyfikacje tylko po połączeniach w trakcie aktywności, a także informacje o połaczeniu bluetooth.

Może właczenie powiadomień o wszystkim coś zmieni, ale skoro sami piszą o tych problemach, to chyba coś tu ewidentnie iOS 11 spaprał 

#4 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5066 posts
Posted 18 December 2017 - 12:17

Używam vivoactive i nie mam takiej opcji. Mam w zegarku włączone notyfikacje tylko po połączeniach w trakcie aktywności, a także informacje o połaczeniu bluetooth.

Może właczenie powiadomień o wszystkim coś zmieni, ale skoro sami piszą o tych problemach, to chyba coś tu ewidentnie iOS 11 spaprał 

Albo iOS spaprał, albo Garmin nie dostosował apki do nowego iOS. Trudno mi ocenić. Fakt, że podlinkowany komunikat jest już dość stary i nic się nie zmienia. Znalazłem też wątek na ten temat na forum Garmina, ale nie mam teraz do niego linku.

Odnośnie samochodu - wydaje się, że tutaj jest problem z softem w aucie. U mnie wszystko działa jak należy.

#5 lukasamd-c1a4257ed5

lukasamd-c1a4257ed5
  • 74 posts

Posted 18 December 2017 - 12:28

Nie twierdzę, że u kogoś innego nie działa ok - piszę jak jest u mnie. No i nie mogę inaczej niż drogą dedukcji dojść do pewnych wniosków:

Garmin - przed update do iOS 11 działało ok.

Na innym urządzeniu (Huawei P10) działa ok.

Samochód - przed update do iOS 11 działało ok.

Na innym urządzeniu (Huawei P10) działa ok.

Soft w samochodzie się nie zmienia, ogólnie było ok na różnych sprzętach przez ostatnie 5 lat.

Wychodzi mi na to, że coś sknocono nie w appce Garmina, nie w sofcie samochodu, ale iOS 11 i jest to [dla mnie] koszmarnie upierdliwe. 

#6 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1888 posts

Posted 18 December 2017 - 14:58

To samo. Tez Vivoactive, Volkswagen i do tego słuchawki BT Creative. Tylko IP 8+. Zdecydowanie za często się nie łączą a działały znacznie lepiej. Rozwiązania nie mam.

#7 lukasamd-c1a4257ed5

lukasamd-c1a4257ed5
  • 74 posts

Posted 19 December 2017 - 09:58

W sumie to zaobserwowałem problem i na MacOS - myszka Logitech M590, ma możliwość podłączenia i po bluetooth i po ich nadajniku. Wolałem BT. No i notorycznie, czasami raz na dzień czasami kilka razy, zrywa połaczenie i trzeba na nowo parować. Sprawdziłem na innym komputerze z Windows, problemu nie ma. Jeszcze sprawdzę u siebie na bootcampie. MBP 2015 early. Co ciekawe, z magic keyboard tego samego problemu nie ma - ale ja nie będę specjalnie kupował magic mouse "bo apple", miałem i dziękuję za tak nieergonomicznego gniota. 

#8 Ramcel76

Ramcel76
  • 249 posts

Posted 19 December 2017 - 17:17

Używam Magic Mouse 2 na moim Maczku i nie dam złego słowa powiedzieć na tą mysz. Wszystko śmiga elegancko, szybko łączy, no ma gesty.
Mój Sprzęt: Huawei Mate 10 Pro - Apple Watch - iPhone 6s - iPhone 7 - iPad 4 mini - MacBookPro 15”

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users