Zawieszanie całego komputera (nie reaguje; zegar systemowy się zatrzymuje) z wyjątkiem myszki
Witam wszystkich forumowiczów,
Zdarzyło się kilka razy, że komputer (jak w temacie) kompletnie się zawiesił. Przez pierwszych kilka chwil myślałem, że to chwilowe, ale za każdym razem następuje całkowity brak reakcji na jakiekolwiek komendy, czy to na klawiaturę i z nią związane kombinacje klawiszy, czy klikanie myszą; o dziwo zawsze kursor myszy w przeciwieństwie do całego komputera reaguje, ale działa tylko ruch myszy.
Nie jest to związane z długością włączonego komputera, czasem potrafi się zawiesić po kilkudziesięciu minutach od włączenia, czasem po kilku godzinach.
Zrobiłem "pierwszą pomoc" za pomocą systemowego "narzędzia dyskowego" i wszystko jest w porządku oprócz:
"warning: apfs_num_other_fsobjects (69) is not valid (71)"
Dokonałem już wgrania systemu za pomocą bootowalnego pen-drive-a, więc system był wgrany na czysto, a następnie wgrałem kopię zapasową za pomocą Time Machine - Nie pomogło (chociaż odniosłem wrażenie, że zawieszanie występuje rzadziej).
Nie występuje to zbyt często (głównie ze wszystkich do tej pory zawieszeń, w 90-95% sytuacjach w momencie przechodzenia pomiędzy programami w trybie pełnoekranowym za pomocą Magic Mouse), ale zawsze, niestety kończy się resetem komputera.
Tego typu problemy zaczęły się dopiero kilka tygodni (może miesiąc) po zainstalowaniu najnowszego systemu "High Sierra".
Mój Mac:
iMac (21.5-inch, Late 2012)
Wszystkie podzespoły są fabryczne oprócz dysku, który wymieniłem na "Samsung SSD 850 EVO 500GB "
Wszystkim z góry serdecznie dziękuję za pomoc
Edited by Lulek6, 07 December 2017 - 21:51.