Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaki plecak do MacBooka?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 15 lutego 2008 - 15:02

Hej! W związku z zakupem MacBooka interesuje mnie Wasza opinia na temat plecaków ze specjalnymi komorami do przenoszenia laptopów... Czy to daje jakąś gwarancję*bezpieczeństwa? Czy warto kupić taki plecak? Jeśli tak, to czy polecacie jakiś konkretny model? (na Allegro jest cała maja i nie wiem, który wybrać...) A może lepiej zwykły plecak + np Second Skin? A może combo plecak specjalny + np Second Skin? Torby odpadają. Na co patrzeć przy zakupie? Jaki materiał jest odpowiedni? Chciałbym się zmieścić w 150zł (second skin to 90, więc zostaje tylko 60zł na plecak...) Ma być na tyle wygodnie i bezpiecznie, żebym mógł bez problemu jeździć sobie rowerkiem na uczelnię, w plecaku trzymając laptopa i kilka grubszych zeszytów... ;-) Z góry dzięki za pomoc, oczywiście rozdaję punkciki reputacji (a jak ktoś określił, moje punkty boostują autorytet :lol: 8) ) Pozdr. Dawid, MacDada

#2 norbertcala

norbertcala
  • 1 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 lutego 2008 - 15:07

Ja używam Zwykłego placaka Quiksilvera jakiegoś on ma taka wewnetrzna małą komore nie przeznaczona na laptopa tylko na jakies dokumenty i tam wkladam MacBooka z Second Skinem. Bardzo dobrze sie spisuje i nie widac ze jest tam laptop. Dodatkowo czasem wrzucam tam mojego Nikona z obietywem tez w pokrowcu i dzieki temu moge mic wszystko w jedym plecaku ktory nie zwroci uwagi nikogo na ulicy
  • MacDada lubi to

#3 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 lutego 2008 - 15:08

za 60 zł porządnego plecaka nie kupisz. Przez jakiś*czas nosiłem w pożyczonym "condomku" i plecaku Case Logic:

Caselogic - opakowania multimedialne

Został mi on po Toshibie 15,4. Teraz noszę bez "condomka" i też daje rady. Plecak jest rewelacyjny, spokojnie wchodzi tam macbook i wszystko co potrzebuję na uczelnię. Co prawda nie jest najtańszy ale na tym nie ma co oszczędzać.

#4 lantiz

lantiz
  • 1 118 postów
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Napisano 15 lutego 2008 - 15:15

Ja polecam takie rozwiazanie: Normalny plecak (lekko stuningowany :D tzn: kupic dwa paski - rzepy, dać do krawca/owej zeby nam to przyszyla w srodku w taki sposob, żeby paski byly po bokach plecow w srodku plecaka) + Second Skin. Wkladasz komputer w second skinie do plecaka i mocujesz go do plecow, zeby nie latal na rzepy :)

#5 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 lutego 2008 - 15:20

tylko jakieś usztywnienie na dnie by się przydało.

#6 macdesk

macdesk
  • 849 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 lutego 2008 - 15:28

Ja mam plecak Nike z idealną przegródką pod macbooka, coś takiego jak na tej aukcji tylko bez tego napisu Just Do It, cały czarny.

PLECAK NIKE FLOW od E-MEGASPORT (313142593) - Aukcje internetowe Allegro
  • MacDada lubi to

#7 iSzym

iSzym
  • 1 244 postów
  • SkądRadom / New York

Napisano 15 lutego 2008 - 19:19

Moim zdaniem wystarczy sam pokrowiec (np taki) i wkladasz go do zwyklego plecaka ;)

Sam mam zamiar kupic taki sprzet dla swojego iBooka
  • MacDada lubi to

#8 macdesk

macdesk
  • 849 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 lutego 2008 - 20:01

Mimo wszystko polecam jakąś przegródkę w której laptop będzie stabilny (najlepiej przylegająca do pleców), a nie latał luzem po plecaku (nawet w pokrowcu).

#9 Googlarz

Googlarz
  • 384 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 lutego 2008 - 20:23

Logitech Kinetik - to dopiero plecak do lapka ;-)

#10 seba22

seba22
  • 421 postów
  • SkądKensington Beach

Napisano 15 lutego 2008 - 22:07

Też mam MacBooka i korzystam z TUCANO etui na notebooka 13.3'' MacBook Abbraccio Blue:

TUCANO etui na notebooka 13.3'' MacBook Abbraccio Blue

Bardzo fajny pokrowiec, który wkładam do zwykłego plecaka (JanSport / Nike itd.)
  • MacDada lubi to

#11 BladeRunner

BladeRunner
  • 73 postów
  • Skądanother place, another time ;)

Napisano 15 lutego 2008 - 22:09

Mam Kinetika, wygrał konkurs rozpisany na "Mój plecak do lapka":) gdzie pozostawił za sobą takich zawodników jak samsonite i delsey, będąc o 60-100 zł tańszy, od w/w, a jednocześnie "pancerny". Ale i tak z 280 zł wyskoczyłem ;] Zalety- w zasadzie same zalety ;D; znakomita pakowność [przenosiłem już w nim po kilka książek formatu średniej encyklopedii/słownika, + notatki, dwie pary spodni [sic!] etc., świetna ochrona komory lapkowej ;) mnóstwo schowków/kieszeni/futerałów. Ma też świetny patent w postaci takich dwóch mocowanych na rzep wew. kieszeni [w opisie symbolicznym- na mysz, pendrive etc.], a ponieważ cała wew. powierzchnia pokrywy plecaka jest zaopatrzona w w materiał rzepolubny ;p,można te kieszonki dowolnie przemieszczać. [tworząc miejsce na sprzęt o zróżnicowanch rozmiarach] Przy czym są w sam raz na size standardowego obiektywu, zaś w torbie spokojnie [i bezpiecznie] kryje się dowolny aparat foto. Poza tym cały plecak jest bardzo niewielki, nic nie zapowiada takiej pojemności dopóki się go nie otworzy :)Wady- pokrywa plecaka jest z jakiegoś takie czarnego gumowatego tworzywa, trzeba uważać żeby nie oprzeć o np. murek w knajpie bo łatwo ją porysować. Ale to tylko estetyka. Aha- firma ma zapewniać 5[!] lat gwarancji. Ciekawość tylko, czy na obszarze szanownej RP jest to respektowane...

---- Dodano 16-02-2008 o godzinie 00:14 ----
Aha-last, but not least;) Możnaby powiedzieć, że Kinetik jest sprzętem "japko friendly";p, bo ma na metce informacje że wchodzą do niego notebooki 15,4", oraz MB Pro 17" jako jedyna "siedemnastka".
  • MacDada lubi to

#12 cudo

cudo
  • 142 postów
  • SkądŻarów

Napisano 15 lutego 2008 - 22:27

ten jest kozacki i ma oczywiscie dedykowana kieszen na lapa i jest wogole super cena ok 300pln STM - protecting your digital cargo

#13 after.design

after.design
  • 54 postów

Napisano 16 lutego 2008 - 17:49

A ja polecam plecaki firmy targus.
Osobiście posiadam Targux XL ponieważ często noszę dużo rzeczy w plecaku i muszę powiedzieć że jest świetny.Dobrze wykonant, wygodny, dużo miejsca.

#14 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 17 lutego 2008 - 00:35

Mam torbe Reserved'a niby na lap-topa, z komora z gabka, ale jesli zapakuje gada do pokrowca to sie nie biesci, przez co i tak nosze w zwyklej przegrodce. Zdecydowanie polecam zestaw torba + pokrowiec, pokrowiec mam jakiejs firmy krzak, do plecaka moj powerbook sie nie miesci, ale makbuk bez problemu, wiec polece QuikSilver'a - moj plecak ma dwa lata co jest nie lada wyczynem, wszystkie inne umieraly po gora pol roku ;)

#15 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 18 lutego 2008 - 23:33

Dzięki za opnie.

Kupiłem już pokrowiec Tucano 13" MacBook (Microfibra).
Teraz szukam plecaka po AlleDrogo ;-)

Plecak taki "normalny" ma 25 czy 40l?

Zwróciłem uwagę na te dwa:
SUPER PLECAK na LAPTOPA 15,4"+gratis (315129146) - Aukcje internetowe Allegro
SUPER PLECAK / dla wymagających /+peleryna+gratis (309212259) - Aukcje internetowe Allegro

Tylko nie jestem pewien, czy 40l to nie za dużo jak na przewóz generalnie laptopa i kilku grubszych zeszytów A4... Choć pewnie na jakieś wypady poza miasto będzie lepszy niż 25l...

#16 Rogi_

Rogi_
  • 327 postów

Napisano 19 lutego 2008 - 02:25

A tak dołączę się i spytam, bo chciałem dokupić sobie jakiś pokrowiec. Te tanie to wszystkie takie szmatexowe i niezbyt mi się podobają. Myślę dlatego o dedykowanym etui na notebooka Tucano Folder MacBook Pro Guaina 15.4" brązowo-pomarańczowe w ofercie Sirius.pl. Zwłaszcza, że ten kolor jest na wypasie. :) Domyślam się, że to raczej dobry wybór, ale chciałem jeszcze jakiegoś potwierdzenia od użytkowników. Ew. czy jest coś podobnego w tej cenie?

#17 lantiz

lantiz
  • 1 118 postów
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Napisano 19 lutego 2008 - 14:59

Śmiało! Te second skiny od Tucano to dobra sprawa :) sam mam i bardzo go sobie cenie :)

#18 dusker

dusker
  • 383 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 19 lutego 2008 - 16:15

Ja polecam plecaki z serii Belkin NE. Ja niedawno kupilem taki i jestem bardzo zadowolony: http://pics.siedziba...he/C0125720.jpg

#19 adix666

adix666
  • 530 postów
  • SkądPoznań, Wielkopolskie

Napisano 19 lutego 2008 - 17:35

A jak w opsie plecaka będzie ze kompatybilne zkompami 14', 15', 15,4' to MacBook moze byc noszony w takim plecaku? I czy ten plecak na da sie do MacBooka
Internetowy sklep Vobis - Plecak do Notebooka Targus TEB01

#20 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 19 lutego 2008 - 19:02

Widziałem dzisiaj tego Targusa w Saturnie - fajny plecak, trochę duży. No i cena była 189, więc lepiej przez Internet zamówić ;)

Połaziłem dzisiaj po sklepach i widzę, że 40l to duuużo ;) Poszukam czegoś mniejszego...

---- Dodano 19-02-2008 o godzinie 23:10 ----
Kurcze, ten jest jak na mnie dość drogi, ale zapowiada się świetnie...

No i te 30 lat gwarancji :shock:
Nowy Plecak JanSport AirVital JK742008 Promocja ! (313510811) - Aukcje internetowe Allegro

Co o nim myślicie?

#21 hal9001

hal9001
  • 72 postów

Napisano 21 lutego 2008 - 14:48

A jak w opsie plecaka będzie ze kompatybilne zkompami 14', 15', 15,4' to MacBook moze byc noszony w takim plecaku? I czy ten plecak na da sie do MacBooka
Internetowy sklep Vobis - Plecak do Notebooka Targus TEB01

Mam ten model plecaka, MB lata w przegrodzie na laptopa jak zyd po pustym sklepie, przegroda jest na tyle duza ze MB wchodzi do niej w poprzek. Jak chcesz to bedac w domu moge cyknac pare fotek jak to wyglada. Ale z plecaka jestem bardzo zadowolony, jest duzy, wzglednie plaski i dobrze przylega do plecow. Co wazne przegroda na laptopa zakonczona jest jakies 3-4cm od dna plecaka, wiec podczas energicznego stawiania, dno komory nie ma styku z podloga.

#22 adix666

adix666
  • 530 postów

Napisano 21 lutego 2008 - 17:00

Jakbyś był tak miły to zrób fotki,a el z MB w środku i wyslij na email adix@gimpuj.info , albo daj tutaj ;)

#23 hal9001

hal9001
  • 72 postów

Napisano 21 lutego 2008 - 21:53

tak jak obiecalem, plecak Targus TEB01-10 + MacBook,

http://strony.aster....sa/plecak/1.JPG
http://strony.aster....sa/plecak/2.JPG
http://strony.aster....sa/plecak/3.JPG
http://strony.aster....sa/plecak/4.JPG
http://strony.aster....sa/plecak/5.JPG
http://strony.aster....sa/plecak/6.JPG

#24 adix666

adix666
  • 530 postów

Napisano 22 lutego 2008 - 07:32

Mieści się coś więcej prócz kompa? Da się do tego plecaka trochę książek i zeszytów do szkoły spakować?

#25 hal9001

hal9001
  • 72 postów

Napisano 22 lutego 2008 - 10:02

Mieści się coś więcej prócz kompa? Da się do tego plecaka trochę książek i zeszytów do szkoły spakować?

tego ci nie powiem bo nie chodze do szkoly, ale do plecaka spokojnie weszly trzy laptopy, MB i 2 IBM wraz z zasilaczami i innymi pierdolami, zestaw srubokretow [opakowanie wielkosci MB] i etui na 100CD zapelnione do polowy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych