iPhone SE 32GB
iOS 11.1.2
Tel. z Polskiej dystrybucji.
Cześć!
Ostatnio mnie i mojej żonie udało zdobyć się dwa iPhone, model SE. Generalnie urządzenia są bardzo fajne, zgrabne, iOS cud miód itd ale nie o tym chciałem.
Problemem jest działanie iMessage i Facetime. Zacznijmy od tego pierwszego.
iMessage:
Jeżeli oba telefony są podłączone do sieci- jest ok. Oba telefony wysyłają i odbierają wiadomości poprzez iMessage. Problem pojawia się jeżeli jedno z urządzeń rozłączymy z internetem. Na iPhonie zmienia się wtedy opcja wysyłania na SMS- ok. Ale drugi iPhone który jest podłączony do internetu nie wiem, "nie wykrywa" że ten pierwszy połączenia z siecią nie ma i uparcie wysyła wiadomość przez iMessage. Czy tak powinno być? Wydaje mnie się że nie. Na moje powinno być tak że iPhone sprawdza czy numer jest podłączony- jeśli tak to iMessage, jeśli nie to SMS. A tutaj tak nie działa... Jest w stanie ktoś wytłumaczyć mi zasadzę działania i ewentualne nakierowanie co jest nie tak?
Facetime:
Na jednym iPhone (mojej Żony) jest ok- telefon wykrywa czy mój jest w sieci i pokazuje lub nie dostępność usługi. Na moim iPhonie przy kontakcie mojej Żony nie jest dostępna ikona połączenia wideo. Mogę to wykonać dopiero po nawiązaniu zwykłego połączenia i przełączenia się na Facetime. Gdzie może leżeć problem?
Będę wdzięczny za odpowiedź!
Pozdrawiam