Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMessage- nie wysyła SMS, Facetime- nie wykrywa aktywności

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 k4milu

k4milu
  • 2 postów

Napisano 01 grudnia 2017 - 06:10

iPhone SE 32GB

iOS 11.1.2

Tel. z Polskiej dystrybucji.

Cześć!

Ostatnio mnie i mojej żonie udało zdobyć się dwa iPhone, model SE. Generalnie urządzenia są bardzo fajne, zgrabne, iOS cud miód itd ale nie o tym chciałem.

Problemem jest działanie iMessage i Facetime. Zacznijmy od tego pierwszego.

iMessage:

Jeżeli oba telefony są podłączone do sieci- jest ok. Oba telefony wysyłają i odbierają wiadomości poprzez iMessage. Problem pojawia się jeżeli jedno z urządzeń rozłączymy z internetem. Na iPhonie zmienia się wtedy opcja wysyłania na SMS- ok. Ale drugi iPhone który jest podłączony do internetu nie wiem, "nie wykrywa" że ten pierwszy połączenia z siecią nie ma i uparcie wysyła wiadomość przez iMessage. Czy tak powinno być? Wydaje mnie się że nie. Na moje powinno być tak że iPhone sprawdza czy numer jest podłączony- jeśli tak to iMessage, jeśli nie to SMS. A tutaj tak nie działa... Jest w stanie ktoś wytłumaczyć mi zasadzę działania i ewentualne nakierowanie co jest nie tak? :)

Facetime:

Na jednym iPhone (mojej Żony) jest ok- telefon wykrywa czy mój jest w sieci i pokazuje lub nie dostępność usługi. Na moim iPhonie przy kontakcie mojej Żony nie jest dostępna ikona połączenia wideo. Mogę to wykonać dopiero po nawiązaniu zwykłego połączenia i przełączenia się na Facetime. Gdzie może leżeć problem?

Będę wdzięczny za odpowiedź! 

Pozdrawiam :)

#2 tomciar

tomciar
  • 175 postów

Napisano 01 grudnia 2017 - 21:22

iPhone SE 32GB

iOS 11.1.2

Tel. z Polskiej dystrybucji.

Cześć!

Ostatnio mnie i mojej żonie udało zdobyć się dwa iPhone, model SE. Generalnie urządzenia są bardzo fajne, zgrabne, iOS cud miód itd ale nie o tym chciałem.

Problemem jest działanie iMessage i Facetime. Zacznijmy od tego pierwszego.

iMessage:

Jeżeli oba telefony są podłączone do sieci- jest ok. Oba telefony wysyłają i odbierają wiadomości poprzez iMessage. Problem pojawia się jeżeli jedno z urządzeń rozłączymy z internetem. Na iPhonie zmienia się wtedy opcja wysyłania na SMS- ok. Ale drugi iPhone który jest podłączony do internetu nie wiem, "nie wykrywa" że ten pierwszy połączenia z siecią nie ma i uparcie wysyła wiadomość przez iMessage. Czy tak powinno być? Wydaje mnie się że nie. Na moje powinno być tak że iPhone sprawdza czy numer jest podłączony- jeśli tak to iMessage, jeśli nie to SMS. A tutaj tak nie działa... Jest w stanie ktoś wytłumaczyć mi zasadzę działania i ewentualne nakierowanie co jest nie tak? :)

Facetime:

Na jednym iPhone (mojej Żony) jest ok- telefon wykrywa czy mój jest w sieci i pokazuje lub nie dostępność usługi. Na moim iPhonie przy kontakcie mojej Żony nie jest dostępna ikona połączenia wideo. Mogę to wykonać dopiero po nawiązaniu zwykłego połączenia i przełączenia się na Facetime. Gdzie może leżeć problem?

Będę wdzięczny za odpowiedź! 

Pozdrawiam :)

Przypadek pierwszy: no tak ma być, ten drugi telefon nie wie że ten pierwszy nie ma internetu no bo skąd. Wtedy wysyła iMessage która dojdzie do tego pierwszego jak on złapie internet LUB jeśli ten drugi człowiek wysyłający zorientuje się że iMessage nie dochodzą (bo nie ma wtedy komunikatu "dostarczono") to przytrzymujesz wysłaną wiadomość i pojawia się opcja "wyślij jako sms" LUB w opcjach wiadomości zaznaczasz opcję "wyślij jako SMS" i jeśli po jakimś czasie iMessage nie zostanie dostarczone to telefon automatycznie zamienia taką wiadomość na sms i wysyła jeszcze raz - zaznaczenie tej opcji spowoduje że wiadomość zawsze dojdzie, czy to iMessage czy SMS.

Co do przypadku drugiego - nie powinno tak być, ja bym zaczął od zrestartowania telefonów, potem ponowne wylogowanie i zalogowanie się do iCloud. Oczywiście w opcjach Facetime ma być włączone oraz zalogowane AppleID.

Użytkownik tomciar edytował ten post 01 grudnia 2017 - 21:26

#3 k4milu

k4milu
  • 2 postów

Napisano 01 grudnia 2017 - 22:17

Rozumiem, myślałem że iMessage działa podobnie jak Messenger Facebooka. Tam jest monit kto jest aktywny a kto nie. Tutaj telefon faktycznie wysyła SMS kiedy nie może wysłać wiadomości przez iMessage jednak trwa to dość długo. Ale skoro tak to działa to ok, wszystko jasne.

Co do FaceTime to nie mam pojęcia. Wszystko wydaje się dobrze skonfigurowane. Oczywiście na obu usługa jest włączona, konta zalogowane. Będę próbować coś zdziałać

#4 w000jtek

w000jtek
  • 2 postów

Napisano 07 grudnia 2017 - 00:44

A co w przypadku gdy telefon w wiadomościach grupowych wymusza wysłanie wiadomości poprzez iMessage?

1. Po utworzeniu grupy w iCloud i próbie wysłania SMS grupowego, pierwsza wiadomość wysyła się jako SMS. Natomiast chcąc kolejny raz coś napisać do użytkowników tejże grupy, telefon z automatu chce wysłać wiadomość jako iMessage. Próbowałem wysyłać jako iMessage lecz występował błąd, zmieniałem na wiadomość SMS ale także występował błąd, wyłączyłem w ustawieniach wiadomości iMessage ale iPhone wciąż chce wysyłać smsy jako iMessage. Aby korespondować z daną grupą jestem zmuszony przed każdym wysłaniem SMS do usunięcia wiadomości grupowej i założenia jej od nowa.

2. Chcąc wysłać wiadomość grupową do wybranych osób, jest pewne ograniczenie ilościowe. Akurat u mnie przy 9 osobach nie mam możliwości dodania kolejnych do wiadomości grupowej. Dlatego też zamiast wysłać jednego SMSa jestem zmuszony na wysłanie 3 wiadomości, i tak za każdym razem. Gdzieś na internecie ludzie wypowiadają się że ograniczenie jest do 25 osób, a taka ilość już by mi odpowiadała.  

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych