Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Podział łącza Multimedia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 mcfrey

mcfrey
  • 424 postów
  • SkądGizycko

Napisano 15 lutego 2008 - 14:06

Czy ktos dzielil lacze Multimedii? Czy sa jakies klopoty? Czy trzeba miec jakis specjalny router?

#2 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 lutego 2008 - 14:17

o ile dobrze pamiętam to Multimedia idzie przez kablówkę :) modem kablowy podłączasz sobie przez kabel sieciowy do routera [przewodowego czy bezprzewodowego jak tam sobie chcesz] i będzie działać.

#3 bartel

bartel
  • 1 050 postów

Napisano 15 lutego 2008 - 14:31

i działa - mam router d-linka dl-524 ;)

#4 mcfrey

mcfrey
  • 424 postów
  • SkądGizycko

Napisano 15 lutego 2008 - 14:43

no dobra ale Multimedia nie pozwala chyba dzielic lacza. Obchodzicie to jakos?

#5 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 lutego 2008 - 15:14

Ale jak chcesz dzielić to łącze? Bo nie wolno dzielić poza lokal czyli u siebie w domu możesz sobie podłączać ile tam kompów chcesz. Inaczej faktycznie nie wolno

#6 mcfrey

mcfrey
  • 424 postów
  • SkądGizycko

Napisano 15 lutego 2008 - 15:22

No nie ja chce w domu ale po pierwsze slyszalem od czlowieka no a jak uslyszalem to przeczytalem w necie i w obrebie domu tez nie pozwalaja:)

#7 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 lutego 2008 - 15:24

?? a to dziwne, w sumie prawda jest taka, że jak sobie router wifi zainstalujesz to nic Tobie nie zrobią*:) musieli by się trochę wgłębić, żeby stwierdzić, że u Ciebie pracuje kilka kompów a nie jeden.

#8 bartel

bartel
  • 1 050 postów

Napisano 15 lutego 2008 - 15:27

No a ja gdzies czytalem, ze mozesz robic ze swoim Internetem co chcesz - tylko nie mozesz pobierac za to oplat.

#9 mcfrey

mcfrey
  • 424 postów
  • SkądGizycko

Napisano 15 lutego 2008 - 15:31

ISP [Multimedia Polska] a podział łącza na 2 kompy... - Forum CDRinfo.pl
takich watkow jest calkiem sporo w necie:) A to czy wolno czy nie wolno zalezy od umowy jaka podpiszesz:) W sumie to mnie nie obchodzi czy wolno bardziej czy sie da bo slyszalem ze oni przypisuja adres MAC karty sieciowej i nie mozna sie polaczyc na innej.

#10 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 lutego 2008 - 15:40

no tak ale kaźdy router oferuje klonowanie MAC adresu :) czyli wklepujesz do routera mac adres komputera który masz zarejestrowany u ISP i bangla :)

#11 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 15 lutego 2008 - 23:21

Mam już od dawna dostęp via MM, który dzielę routerem wifi Linksys. Wszystko hula bez problemu. Na zewnątrz widać jeden IP, wiec MM się nie czepia. Rozwiązanie b. wygodne. Nic się nie wykrzacza.

#12 kozik69

kozik69
  • 4 postów

Napisano 28 lutego 2008 - 23:21

witam jestem użytkownikiem internetu od Multimedii od wczoraj, podłączenie przez kablówkę - jak tu wygląda sprawa z podziałem? mam już router D-Link 524 i tu pytanie - czy adres IP jest dynamiczny? oraz czy do podziału potrzebna jest nazwa użytkownika i hasło? bo nie dostałem nic takiego od Panów, którzy zakładali net teraz po prostu podpinam modem i jazda :)

#13 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 lutego 2008 - 00:53

sklonuj mac id komputera na router, podłącz kabel do niego, ustaw sobie nazwę sieci wifi jaką tam chcesz i najlepiej zabezpiecz ją jakimś hasłem i będzie działać.

#14 MaTi

MaTi
  • 230 postów
  • SkądKalisz

Napisano 29 lutego 2008 - 01:03

Mam już*od dawna dostęp via MM, który dzielę routerem wifi Linksys.
Wszystko hula bez problemu. Na zewnątrz widać jeden IP, wiec MM się nie czepia.

Rozwiązanie b. wygodne. Nic się nie wykrzacza.

dokladnie - mam takie samo rozwiązanie i wszystko pięknie działa. MAC adresy swoich wpisałem sobie na liste w linksysie. Troche to niewygodne bo jak ktos przyjdzie ze swoim lapkiem to trzeba od nowa wpisywac. Ale bez tego sasiedzi mi spowalniaja lacze ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych