Ja mam 2016 w wersji podstawowej i mogę polecić. Wydajność jest lekko podrasowana względem wersji podstawowej z 2015 r. Ale pewnie zbliżona do wersji z m5. Generalnie 2016 jest nowszym modelem i chyba lepiej brać takowy. Do zadań o których piszesz wystarcza bez problemu.
Różnica jest dosyć spora, a nawet kolosalna jeżeli komuś zależy na grafice, ta z 2015 to dramat, a akceleracja grafiki przydaję się w wielu zadaniach.
Wyniki z benchmarków mają wizualnie pokazać nam różnicę w wydajności pomiędzy różnymi konfiguracjami komputerów. MB 12' 2015 z prockiem 1,3GHz uzyskuje 5268 z kolei najsłabszy 2016 5073. Zastosowania piszesz podstawowe tylko pamiętaj że to też jest sprzęt dość podstawowy w dodatku pasywnie chłodzony i może wymagać zmiany przyzwyczajeń jeżeli jesteś osobą która intensywnie korzysta z multitaskingu.
Akurat o chłodzeniu mogę się wypowiedzieć bardzo pasywnie, ten generuję w porywach 3.5W TDP, to naprawdę mało i to mizerne chłodzenie radzi sobie naprawdę bardzo dobrze, w Air i Pro rzadkością były temperatury <55 C podczas lekkiej pracy.
Zależy co robisz ... ale powiedzmy ok. 10-11 godz.
Mój rekord to 5,5 godziny, ale zaznaczam że używałem Firefoxa + atom, ekran ustawiony na 30-40%, klawiatura na minimum. Niestety ale takie wyniki to chyba tylko przy oglądaniu filmu, bo w 13 calowym airze ponad 15 godzin było do zrealizowania.