Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Brak wypełniania hasłem przy polskiej klawiaturze

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 sportpoz1

sportpoz1
  • 161 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 listopada 2017 - 16:21

Zauważyłem bardzo denerwujący mnie problem. Wraz z iOS 11 Apple wprowadziło możliwość wypełniania hasłem z iCloud do aplikacji (do stron było wcześniej). Coś jak 1password, tylko zaszyte systemowo. Niestety u mnie działa to tylko jeśli ustawioną mam klawiaturę angielską (lub USA). Kiedy ustawię język klawiatury na polski to nie działa.

Gdyby ktoś nie wiedział o czym mówię to dołączam zrzut ekranu z przykładowym uzupełnieniem do Allegro (klawiatura USA).

Moje pytanie - co zrobić by działało to także z klawiaturą PL?

Załączone pliki

Użytkownik sportpoz1 edytował ten post 24 listopada 2017 - 16:22

#2 iKnow

iKnow
  • 949 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 listopada 2017 - 11:48

Nie ma takiego czegoś w polskiej klawiaturze, bo nie ma predykcji dla niej, więc całego paska nad klawiszami klawiatury nie ma.
Gdy wpisujesz na polskiej to wyskakuje Ci 'Hasła' nad klawiszami klawiatury, klikasz i wybierasz danego maila i gotowe. Jeden krok tylko więcej niż w przypadku angielskiej klawiatury

Pozdrawiam

#3 sportpoz1

sportpoz1
  • 161 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 listopada 2017 - 13:05

No właśnie o to chodzi, że pasek z napisem „hasła” wyskakuje mi tylko na stronach www. W aplikacjach w ogóle. Za to jak przełączę na amerykańska klawiaturę to pojawiają się podpowiedzi haseł również w aplikacjach.

#4 iKnow

iKnow
  • 949 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 listopada 2017 - 14:40

Zdarzył mi się bug, co predykcja była dla języka polskiego, więc może dodadzą w iOS 12.
Ja nie do końca wiem, jak to wypełnianie hasłem działa. Skąd telefon wie, jakie hasło mam do zalogowania na moje konto w danej aplikacji? Czy jeśli logowałem się np na Allegro przez Safari i zapamiętałem do pęku kluczy hasełko, to w aplikacji na klawiaturze amerykańskiej rozpozna, że to jest to samo co na www?

Pozdrawiam

#5 sportpoz1

sportpoz1
  • 161 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 listopada 2017 - 14:46

Tak. Rozpoznaje bezbłędnie. Niestety tylko wtedy kiedy używasz amerykańskiej klawiatury. W przypadku polskiej w aplikacjach brak podpowiedzi. Na szczęście możesz mieć zainstalowane obie inprzelaczac się miedzy nimi w trakcie. Co tez mnie denerwuje bonobslugiwane jest to jednym przyciskiem od Emoji.

#6 iKnow

iKnow
  • 949 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 listopada 2017 - 16:30

Właśnie tak robię, bo piszę w obu językach i czasem gdy nie zmienię na polską klawiaturę, to widzę takie logowanie.
Chociaż w iOS 10, gdy miało się zapisane jedno konto do danej strony, nie było trzeba klikać 'Hasła' i wybrać mimo wszystko tylko tego jednego, tylko było polecenie 'Wypełnij hasło'... utrudniają, nie wiem w jakim celu...

Użytkownik iKnow edytował ten post 25 listopada 2017 - 16:32

Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych