[iPhone 7 - iOS 11] - lokalizacje i odświeżanie w tle - wątpliwości.
Napisano 19 listopada 2017 - 10:21
Mam pytanie odnośnie lokalizacji: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć pozycje, które znajdują się ...>usługi lokalizacji>Usługi systemowe. Są tam takie opcje, które nie są dla mnie, do końca jasne.
Kolejna sprawa, to „odświeżanie w tle”. Czy włączenie/wyłączenie tej opcji powoduje jakieś zmiany w powiadomieniach? Czy są to opcje niezależne od siebie?
W ogóle co to znaczy, ze aplikacja odświeża się w tle?
Czy sprawdza co tam nowego np na instagramie? Czy konkretnie sprawdza, czy np ktoś do mnie nie napisał na messengerze?
Mam telefon i komputer.
Napisano 22 listopada 2017 - 09:53
1. Nie wytłumacze Ci dokładnie za co odpowiada każda z poszczególnych opcji, ale u sieb ie mam wysztkie wyłaczone (z wyjątkiem "Znajdź mój iPhone). Nie zauważyłem żadnych problemów po wyłączeniu tych opcji.
2. Jeżeli chodzi o odświeżanie w tle, nie znam dokładnego mechanizmu działania tej funcji, ale również mam ją wyłączoną, wszelkie powiadomienia (fb, insta, messenger twitter, itp.) działają bez problemów.
iPhone 12 Pro, MacBook Pro, iPad Air, Apple Watch, AirPods, AppleTV
Napisano 22 listopada 2017 - 12:11
- alerty oparte na położeniu odpowiadają za przypomnienia wywoływane pojawieniem się w/opuszczeniem określonej lokalizacji, np. domu
- sieci wi-fi delikatnie przyspieszają lokalizowanie w aplikacjach
- sugestie oparte na położeniu pojawiają się na ekranie ostatnio otwartych aplikacji (2x przycisk "początek"), np. jeśli w domu często używasz aplikacji XYZ, to po czasie otrzymasz sugestię włączenia tej aplikacji będąc w domu
- ust. strefy czasowej pozwalają na automatyczne wybranie strefy czasowej na podstawie lokalizacji i umożliwiają z korzystania z Night Shift od zmierzchu do świtu
- wysyłaj moje położenie pozwala udostępniać lokalizację w aplikacjach, np. Moi Znajomi
- ważne miejsca zapisuje miejsca, w których często przebywasz, żeby na tej podstawie wyświetlać sugestie itp.
Odświeżanie w tle to nic innego jak automatyczne uruchamianie aplikacji co jakiś czas właśnie w tle. Przykładowo, jeśli Tweetbot ma włączone odświeżanie w tle, to po włączeniu tej aplikacji od razu zobaczysz ile masz nieprzeczytanych tweetów - nie musisz czekać aż je wczyta. Z kolei Reeder i Newsify (czytniki RSS) co jakiś czas wczytują kolejne wpisy. Krótko mówiąc - w tle dzieje się to, co działoby się gdybyś ręcznie włączył aplikację. Nie cały czas - cyklicznie. Im częściej używasz danej aplikacji, tym częściej ta będzie się odświeżać.
- inuictus i wopo lubią to
MacBook Pro (13-calowy, 2017 r.)
iPhone 14 Pro
Napisano 22 listopada 2017 - 21:42
Obecnie mam włączone tylko na Newsify, Podcasty i Pogodę, ale działa tylko na Pogodę - nie wiedzieć czemu

Pozdrawiam
Napisano 23 listopada 2017 - 01:36
Napisano 23 listopada 2017 - 09:21
10.3.3 to samo byłoBo masz ios 11

Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych