Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Czy 4GB ram ma jeszcze sens?

• Please log in to reply
24 replies to this topic

#1 Renox

Renox
  • 46 posts

Posted 16 November 2017 - 15:42

Zamierzam kupić używanego maca, niestety pro są droższe i mogę sobie pozwolić tylko na starsze modele, a z airami jest trochę lepiej. Tylko 4GB ramu to w tym zakresie cenowym norma, czy tyle wystarczy? Zastanawiam się czy kupić starszego pro i rozbudować go sobie, czy postawić na nowszego aira. Ewentualnie kupić nowszego maca pro bez ssd i dysk wymienić po pewnym czasie.

W razie czego, budżet to 1600zł i w tej cenie czegoś szukam

Edited by Renox, 16 November 2017 - 15:46.

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5066 posts
Posted 16 November 2017 - 15:48

Nie, 4GB to za mało praktycznie we wszystkich zastosowaniach. Nie radzę rozważać takiego wyboru, szczególnie jeśli byłby to model bez możliwości upgrade’u.

#3 Renox

Renox
  • 46 posts

Posted 16 November 2017 - 16:08

To już lepiej starszego pro wziąć i sobie rozbudować? Okej, będę czegoś szukał

#4 pedros

pedros
  • 1392 posts
  • SkądWAW, PL

Posted 16 November 2017 - 17:19

Bez przesady... Oczywiście wszystko zależy od potrzeb, bo niektórym to i 16 GB mało. Jeszcze rok temu do prywatnych codziennych zastosowań (mail, WWW, iTunes, Office, czasem jakiś film na YT albo przez VLC) używałem Aira z 4 GB RAM i nie narzekałem… Jasne, RAM-u nigdy za wiele, ale nie dramatyzowałbym.

Edited by pedros, 16 November 2017 - 17:20.

#5 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 16 November 2017 - 17:37

Przy SSD do podstawowych rzeczy wystarczy 

MacBook Air 13 + ThinkPad X260

#6 Renox

Renox
  • 46 posts

Posted 16 November 2017 - 18:22

Planuję go używać do GarageBand i xcode (Jakieś proste appki, bo zaczynam). Da radę? I żeby jakoś te dwa lata chociaż był do użytku w miarę komfortowo.

Za 4GB przemawia dla mnie jedna rzecz - boję się rozdzielczości macbooka pro non retina (zakładam, że aira z 8bg nie uda mi się kupić w tej cenie...). Myślę, że wolniejsze ładowanie się apek to jedno, ale lubię rysować sobie coś na tablecie graficznym i tu komfort pracy byłby chyba wyższy

Edited by Renox, 16 November 2017 - 18:24.

#7 MiL

MiL
  • 1486 posts
Posted 17 November 2017 - 09:11

Moja żona używa Aira z 4GB RAM do tworzenia prezentacji i pisania w Wordzie. Do tego więcej nie trzeba. Nie wiadomo jednak co będzie za rok czy dwa.

#8 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5066 posts
Posted 17 November 2017 - 09:38

lubię rysować sobie coś na tablecie graficznym i tu komfort pracy byłby chyba wyższy

Skoro używasz tabletu graficznego, to na pewno myślisz także o uruchamianiu całkiem zaawansowanych programów graficznych w stylu Photoshop czy Affinity Photo. Nie spodziewałbym się jakiegokolwiek komfortu pracy z tymi aplikacjami przy 4 GB. Xcode też ma swoje wymagania, w końcu musi mieć jakąś pamięć do uruchomienia emulatora iPhone'a. Twoje pieniądze, Twoja sprawa, ale dla mnie to jest topienie kasy w sprzęcie bez przyszłości.

#9 sevecc

sevecc
  • 773 posts
  • SkądWłocławek

Posted 17 November 2017 - 10:00

Nie, 4GB to za mało praktycznie we wszystkich zastosowaniach. Nie radzę rozważać takiego wyboru, szczególnie jeśli byłby to model bez możliwości upgrade’u.

To wszystko zależy od tego co będzie na nim robił.

Ja na codzień używam Aira mid 2013 w podstawowej konfiguracji do pracy. Aplikacje typu: Mail, Safari, Kalendarz, libre office, Skype, jakaś lekka obróbka zdjęć, handoff, w tle cały czas radio z iTunes i dscloud - w zupełności mi wystarcza do całkiem komfortowej pracy. 

iPhone 13 Pro Max /  Watch S4 / MacBook Pro 2020 / iPad Air 4th gen.

#10 Renox

Renox
  • 46 posts

Posted 17 November 2017 - 10:23

Skoro używasz tabletu graficznego, to na pewno myślisz także o uruchamianiu całkiem zaawansowanych programów graficznych w stylu Photoshop czy Affinity Photo. Nie spodziewałbym się jakiegokolwiek komfortu pracy z tymi aplikacjami przy 4 GB. Xcode też ma swoje wymagania, w końcu musi mieć jakąś pamięć do uruchomienia emulatora iPhone'a. Twoje pieniądze, Twoja sprawa, ale dla mnie to jest topienie kasy w sprzęcie bez przyszłości.

Szczerze to nie, robię różne rysunki w paint tool sai. Są plany w przerzuceniu się na photoshop'a (szczególnie, że nawet nie wiem nic o dostępności sai na maca :D), ale to dalej tylko rysunki. Nie używam tego programu, więc trudno mi ocenić. Najbardziej się martwię właśnie o xcode i dlatego będę jeszcze szukał czegoś co ma więcej ramu, albo jakiegoś pro z możliwością upgrade. Może coś się znajdzie.

Edited by Renox, 17 November 2017 - 10:25.

#11 Renox

Renox
  • 46 posts

Posted 17 November 2017 - 14:49

Martwi mnie tylko niska rozdzielczość macbooka pro nonretina (bo na retinę w tej cenie nie ma co liczyć)

#12 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5066 posts
Posted 17 November 2017 - 14:54

Martwi mnie tylko niska rozdzielczość macbooka pro nonretina (bo na retinę w tej cenie nie ma co liczyć)

Do zadań wymagających lepszego ekranu możesz potem dokupić monitor. Poza tym, wiesz, no niestety brutalna prawda jest taka, że przeznaczasz na ten zakup dość niewielki budżet i można mówić raczej o wyborze mniejszego zła. Chyba, że trochę odłożysz ten zakup w czasie i dozbierasz grosza.

Poza tym, to ja czegoś nie rozumiem. Przecież Air nie ma Retiny, więc o co chodzi z tym lepszym ekranem kosztem pamięci?

Edited by Mikołaj Maciejko, 17 November 2017 - 15:07.

#13 Renox

Renox
  • 46 posts

Posted 17 November 2017 - 15:50

A air nie ma trochę większej rozdzielczości? Tak przynajmniej mówi specyfikacja na stronie. Z tego co przeczytałem sprawa wygląda tak (dla 13 calowych modeli):
- macbook pro 1280 x 800
- MacBook air 1440 x 900

#14 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5066 posts
Posted 17 November 2017 - 15:56

No tak, ale to są dość subtelne różnice. Zasadnicza zmiana nastąpiła po wprowadzeniu Retiny, w którą, jak zakładam, obecnie nie celujesz. Zatem kupienie dodatkowych 160 pikseli w poziomie i 100 w pionie za cenę dwukrotnie mniejszej pamięci (bez możliwości rozbudowy), to nie jest droga, którą mógłbym komukolwiek polecić. Ekran da się podłączyć. Pamięci nie.

#15 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 posts

Posted 17 November 2017 - 17:29

Macbooka nie zmodyfikujesz, 4 GB przyda się szybciej niż się spodziewasz. Różnica w cenie do 4 GB więcej nie jest duża na parę lat użytkowania.

Macbook to nie iPhone, nie wymieniasz go szybko.

#16 Renox

Renox
  • 46 posts

Posted 17 November 2017 - 17:49

Trudno jest znaleźć aira 8GB w cenie trochę wyższej, niż fajne modele z 4GB. Niestety te z mniejszą ilością ram są o wiele popularniejsze. 

Edited by Renox, 17 November 2017 - 17:49.

#17 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5066 posts
Posted 17 November 2017 - 17:54

Modele z 4GB nie są fajne. Pewnie stąd ich wyższa podaż.

#18 Renox

Renox
  • 46 posts

Posted 17 November 2017 - 19:45

Zgadza się, dlatego zostaje mi pro. Ewentualnie znajdę jeszcze coś w fajnej cenie

Nie wiem czy tak wolno, ale nie chciałem robić nowego wątku na samo to pytanie. Czy warto kupić macbooka z takiej aukcji?

https://www.olx.pl/o...99-IDpKSYx.html

Cenę stargowałem do 1600zł z darmową wysyłką. Czy rozglądać się za czymś lepszym, próbować złapać jakąś 2013tkę? Po dwutygodniowych poszukiwaniach ta oferta wydaje się najlepsza.

Martyca raczej nie ma skaz, sprzedawca dosłał kilka dodatkowych zdjęć i wygląda okej. Jest z nim fajny kontakt.

Edited by Renox, 17 November 2017 - 17:59.

#19 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 posts

Posted 17 November 2017 - 20:11

Trudno jest znaleźć aira 8GB w cenie trochę wyższej, niż fajne modele z 4GB. Niestety te z mniejszą ilością ram są o wiele popularniejsze. 

Macbook to drogi ale fajny komputer, bez dwóch zdań. Macbook z niedoborem RAM to ciągle jest drogi komputer.

Z punktu widzenia programisty, więc najlżejsze zadania, bo to czysty text :) - i trochę multimediów z YouTube i SafariBooks OnLine do uzupełniania wiedzy - 8 GB RAM na Sierra potrafi przymulić. Kiedy kupowałem swojego Macbooka prawie 4 lata temu to wydawało się "na wyrost, po co?". Dobrze, że wtedy nie przyoszczędziłem na pamięci.

Kupisz 4 GB RAM i na pewno przeklniesz ten zakup szybciej niż się spodziewasz. Owszem, można argumentować, że do poczty, Worda i Facebooka wystarczy ale czy do tego na pewno potrzebujesz Macbooka o ile nie chcesz +10 do lansu w kafejce?

#20 Renox

Renox
  • 46 posts

Posted 17 November 2017 - 20:22

Na tej aukcji jest 4 GB, ale jak mi będzie mało to nawet do 16 GB sobie kiedyś rozbuduję :). Kości ram to nie jest wielki wydatek.

Edited by Renox, 17 November 2017 - 20:22.

#21 jakubzkujaw

jakubzkujaw
  • 4 posts

Posted 06 December 2017 - 21:46

ja zrobiłem tak samo z Mac mini, kupiłem z 4gb , dołożyłem 8gb i po czasie dorzucę drugie 8. obecnie z 12gb działa to wszystko bardzo szybko i komfortowo

#22 D4n2

D4n2
  • 59 posts

Posted 15 December 2017 - 08:50

Do podstawowych rozwiązań na początek na pewno 4 GB ramu wystarczą. Dokupisz sobie później następne 4 i będzie grało i buczało ;).

Uważaj na macbooki na olx. Pełno tam odratowanego, złożonego szrotu !!! Sprawdź wszystko trzy razy przed zakupem w tym:

1. Czy wszystkie porty działają

2. Zapuść jakiś program testujący grafikę i procesor pod maksymalnym obciążeniem przez co najmniej 20 minut

3. To samo z muzyką... czy port jack działa prawidłowo

4. Dopytaj o baterię!!! Do większości jest włożona "nowa bateria z dwoma cyklami" - a później okazuje się, że jakiś szrot z chin.

5. Zwróć uwagę na klawiaturę, a w szczególności czy absolutnie wszystkie klawisze działają prawidłowo i dobrze odskakują!!

Jeśli w którymś z powyższych punktów znajdziesz coś nie tak jak nie kupuj!!!

Powodzenia

#23 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 15 December 2017 - 13:29

Do podstawowych rozwiązań na początek na pewno 4 GB ramu wystarczą. Dokupisz sobie później następne 4 i będzie grało i buczało ;).

Kwestia dokupienia i dołożenia to już praktycznie historia. iMac Pro za prawie 24.000zł nie ma takiej możliwości :)

#24 uaru

uaru
  • 256 posts
  • SkądWrocław, Haga, Sendai, Tokyo

Posted 15 December 2017 - 17:53

Macbook to drogi ale fajny komputer, bez dwóch zdań. Macbook z niedoborem RAM to ciągle jest drogi komputer.

Z punktu widzenia programisty, więc najlżejsze zadania, bo to czysty text :) - i trochę multimediów z YouTube i SafariBooks OnLine do uzupełniania wiedzy - 8 GB RAM na Sierra potrafi przymulić. Kiedy kupowałem swojego Macbooka prawie 4 lata temu to wydawało się "na wyrost, po co?". Dobrze, że wtedy nie przyoszczędziłem na pamięci.

Kupisz 4 GB RAM i na pewno przeklniesz ten zakup szybciej niż się spodziewasz. Owszem, można argumentować, że do poczty, Worda i Facebooka wystarczy ale czy do tego na pewno potrzebujesz Macbooka o ile nie chcesz +10 do lansu w kafejce?

4GB to dramatycznie mało w dzisiejszych czasach.  Ja miałem 8GB i ciągle mnie to irytowało. Kupowałem 3 lata temu i niestety na skutek okoliczności nie mogłem kupić 16GB. Gdyby nie to, to to dziś by mi ten komputer wystarczał. A tak, co zwłaszcza na Sierra cokolwiek bym nie zrobił, Memory Pressure na czerwono i czekanie, aż komputer się namyśli. High Sierra trochę pomogło, ale nadal pady się zdarzały, choć rzadziej. Nie mówiąc już o tym, że trudno mówić o postawieniu jakiejś maszyny wirtualnej, która by miała więcej niż 512MB...

#25 John Sherridan

John Sherridan
  • 249 posts
Posted 17 December 2017 - 12:56

Kwestia dokupienia i dołożenia to już praktycznie historia. iMac Pro za prawie 24.000zł nie ma takiej możliwości :)

Ma taką możliwość, ale tylko w serwisie, pewnie siedzą tam zwykłe gniazda so-dimm jak w imacu 21" i wiąże się to z rozbiórką całego imaca.

Mac Mini Late 2012 i7/128SSD/1TB HDD/16GB-High Sierra, MacBook Pro 13" Mid 2009 C2D 2.26GHz/500GB HDD/8GB-El Capitan, iPhone 6 Plus-iOS 11

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users