Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 7 - wymiana szkła aparatu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 konrad53

konrad53
  • 43 postów

Napisano 09 listopada 2017 - 10:42

Jak wygląda sprawa z wymianą szkiełka aparatu w iPhonie 7? Tracę gwarancję po wymianie? Ewentualnie czy jest gdzieś możliwa wymiana, żeby jej nie utracić?

#2 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 listopada 2017 - 10:52

Nie, bo producent nie przewiduje takiej naprawy. W przypadku uszkodzenia szkła autoryzowana naprawa polega na wymianie całego telefonu.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#3 konrad53

konrad53
  • 43 postów

Napisano 09 listopada 2017 - 11:09

Rozumiem, że to odpowiedź na ostatnie pytanie? Czyli jak wymienię szkło gdziekolwiek, to tracę gwarancje na całego iPhona, tak? Chciałem go oddać na gwarancję z baterią, ale jak mam teraz rozbite szkło to już i tak za późno?

#4 MasterM

MasterM
  • 1 658 postów

Napisano 09 listopada 2017 - 12:59

Gwarancji nie stracisz tylko wtedy, gdy naprawa zostanie dokonana w autoryzowanym serwisie Apple. Jak masz rozbite szkło, to gwarancja jest anulowana.

Użytkownik MasterM edytował ten post 09 listopada 2017 - 13:00

#5 untaztood

untaztood
  • 566 postów

Napisano 09 listopada 2017 - 15:41

Nie ma co przesadzać. Podejrzewam, że wymiana samego szkła aparatu nie wpłynie na gwarancję, o ile zostanie to przeprowadzone prawidłowo, oraz bez rozbierania telefonu.

 iPhone 15 Pro 256GB  Mac mini (Late 2014)  Apple Watch Ultra 2  AppleTV 4K

#6 konrad53

konrad53
  • 43 postów

Napisano 09 listopada 2017 - 18:23

Dzięki. Jutro się przejadę do orange, bo mam tam ubezpieczenie ale nie pamiętam czy na sam ekran, czy cały telefon.

Żeby mieć aż takiego pecha, że upadł z niskiej wysokości akurat na aparat... nawet rysy nie ma na obudowie. Używałbym go póki co bo nawet zdjęcia ładne robi, tylko jedno szkiełko jest pęknięte w stronę środka aparatu i się boję, żeby nie porysowało matrycy (nie jestem pewien jak to się nazywa :D ).

#7 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 09 listopada 2017 - 21:50

Jeśli dobrze pamiętam to Apple dało możliwość wymiany rozbitych ekranów serwisom trzecim pod warunkiem że zostanie to wykonane naprawdę dobrze i bez dziwnych rzeczy pozostawionych w środku. Być może jest zatem szansa na wymianę szkiełka tak by się nikt nie zorientował ;) Zresztą skoro masz w perspektywie wymianę całego telefonu (a nikt tego za darmo nie zrobi) może lepiej poszukać alternatywy. 

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#8 konrad53

konrad53
  • 43 postów

Napisano 09 listopada 2017 - 22:36

Jeśli dobrze pamiętam to Apple dało możliwość wymiany rozbitych ekranów serwisom trzecim pod warunkiem że zostanie to wykonane naprawdę dobrze i bez dziwnych rzeczy pozostawionych w środku. Być może jest zatem szansa na wymianę szkiełka tak by się nikt nie zorientował ;) Zresztą skoro masz w perspektywie wymianę całego telefonu (a nikt tego za darmo nie zrobi) może lepiej poszukać alternatywy. 

Wymianę całego telefonu? Tzn jak? Ja takiego zamiaru nie mam :D chyba, że wymieniliby na gwarancji z powodu baterii bo na iOS 11 leci jak nienormalna, 5h w użyciu

#9 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 09 listopada 2017 - 23:26

Jeśli dobrze pamiętam to Apple dało możliwość wymiany rozbitych ekranów serwisom trzecim pod warunkiem że zostanie to wykonane naprawdę dobrze i bez dziwnych rzeczy pozostawionych w środku. 

Apple nigdy nie autoryzowało napraw wykonywanych przez serwisy nieautoryzowane ...

Jednak kiedyś, np. po wymianie ekranu poza serwisem nieautoryzowanym  - Apple nie oferowało żadnej możliwości naprawy (nawet odpłatnej) takiego telefonu. Obecnie jak po samodzielnej wymianie ekranu zauważysz, że jakość wyświetlacza czy dotyku jest nie ta, albo baterię trzeba ładować 2-3 razy częściej (bo to najpopularniejszy efekt uboczny nieoryginalnego ekranu) to możesz "posypać głowę popiołem" i ze skruchą przyjść do ASA prosząc o odpłatną wymianę nieoryginalnego ekranu na oryginalny (tak jakbyś zapłacił za wymianę oryginalnego rozbitego na nowy). Oczywiście o ile podczas wcześniejszej wymiany ekranu nie zepsuto czegoś np. na płycie głównej - czyli jak to określiłeś "bez dziwnych rzeczy pozostawionych w środku"

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#10 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 10 listopada 2017 - 07:06

A czy na początku roku nie było info że wymiana ekranu na nieoryginalny nie powoduje już utraty gwarancji? Chyba że to jakiś fake news był.

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#11 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 10 listopada 2017 - 22:57

Jeśli dobrze pamiętam to Apple dało możliwość wymiany rozbitych ekranów serwisom trzecim pod warunkiem że zostanie to wykonane naprawdę dobrze i bez dziwnych rzeczy pozostawionych w środku. 

A czy na początku roku nie było info że wymiana ekranu na nieoryginalny nie powoduje już utraty gwarancji? Chyba że to jakiś fake news był.

Apple, aby uniknąć zarzutów o wykorzystywanie pozycji monopolisty na rynku oryginalnych części zamiennych (należy pamiętać, że Apple udostępnia oryginalne części zamienne tylko serwisom autoryzowanym przez Apple i nie ugięło się pod naciskami różnych Komisji i Urzędów aby otworzyć dostęp do oryginalnych części zamiennych również innym serwisom) było praktycznie zmuszone do usunięcia niektórych zapisów z postanowień gwarancyjnych. 
Skutkiem tego m.in. sam fakt posiadania nieoryginalnego ekranu w iPhone nie jest już wystarczającym powodem dla odmowy świadczenia gwarancyjnego (oczywiście o ile zgłaszany problem nie jest spowodowany obecnością nieoryginalnego ekranu lub procesem jego zamontowania przez osoby trzecie - czyli takie, za działalność których Apple nie odpowiada).

Jeżeli więc mając nieoryginalny wyświetlacz zgłaszasz z tytułu gwarancji np. problem z tylną kamerą, to najprawdopodobniej byłaby ona wymieniona w ramach gwarancji bezpłatnie.
Jak zgłaszany jest np. krótki czas pracy na baterii, niestabilność działania/restarty albo problemy z dotykiem to (jak piszą na różnych forach w USA i Europie), pomimo tego, że iPhone jest na gwarancji proponowana jest najczęściej w takich przypadkach odpłatna wymiana nieoryginalnego ekranu na oryginalny.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych