Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z ładowaniem baterii Powerbook G4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Lukefij

Lukefij
  • 8 postów

Napisano 14 lutego 2008 - 21:37

Pomóżcie! Mój Powerbook G4 (power pc 1,5) nagle przestał działać na baterii. Podłączony do zasilacza działa ok, natomiast po wyciągnięciu wtyczki natychmiast się wyłącza. Na baterii nie świecą się żadne diody pokazujące stan jej naładowania choć coconut pokazuje 93% i 4127 mAh, za to ładowanie -(minus)1mAh i 0%. Jakiś czas temu, chyba z półtora roku, moja bateria została wymieniona na nową, w ramach tej akcji wymiany wadliwych baterii. Nie wiem czy to problem z baterią czy z zasilaniem. System profiler pokazuje, że bateria nie jest ładowana. Co mam robić? Czy ktoś miał już podobny problem? Próbowałem zresetować Power Manager według wskazówek na apple.com ale nic się nie zmieniło, straciłem tylko datę i zapamiętane sieci bezprzewodowe :). Będę wdzięczny za pomoc.

#2 dada39

dada39
  • 11 postów

Napisano 14 lutego 2009 - 15:22

Bateria PB Witam. Niestety nie pomogę Ci bo mam ten sam problem. Coconut pokazuje ,że bateria ma jeszcze 83% pojemności nominalnej(179 cykli), stan naładowania zero i profiler pokazuje ,że bateria nie jest ładowana. Pogrzebałem trochę na forum i robiłem reset pram i pmu , ale nic to nie pomaga. Z resztą po wyciągnięciu wtyczki zasilacza na pracującym kompie pmu sam mi się resetuje po ponownym włączeniu. Domyślam ,że trzeba zrobić reset elektroniki w samej baterii , ale wiadomo ,że robią to przy regeneracji baterii. I chyba się na to zdecyduję. 2 stówki to cena do przyjęcia, ale zastanawia mnie czy znowu bateria za szybko nie padnie. Może coś innego jest wadliwe? Mam nadzieję, że ktoś nam pomoże bo ja dopiero zaczynam przygodę z makami i nie za bardzo się jeszcze na tym znam. W ogóle jak dla mnie leopard jest rewelka . Pozdro

#3 peludito

peludito
  • 98 postów
  • SkądLublin/Wawa

Napisano 15 lutego 2009 - 00:01

Hej. Kilka postów niżej jest mój wątek. Mój pb g4 co prawda ładuje baterię, ale w ciągu chwili jej pojemność spadła ze 100 do 62% i tak już zostało. Dzisiaj na moment usnął z otwartą klapą, jak go wybudziłem - pokazywał podejrzanie długi czas pozostały do końca aktywności baterii. Coconut pokazał znowu 98%, ucieszyłem się jak jeleń i co? Ano nic, znowu mam 63%;) Widocznie p...szy się elektronika w niektórych bateriach od g4 i właśnie na nas padło, co zrobić. Z ponad 4 godzin na baterii zostało mi ok.1.10 - ni w d... ni w oko, ani wymieniać, ani używać tej. Mi na dodatek nie udało się zresetować pmu - słyszę przeciągły dźwięk z głośnika systemowego, lampka na uwalniaczu klapy zamrugała kilka razy, ale zegar systemowy pozostał i zapamiętane sieci też, więc nie wiem, co jest grane. Ciekawi mnie jedno - czy to aby napewno wina baterii, bo jak kupię nową i się okaże, że komp je uszkadza to rzucę nim o meblościankę;)

#4 Lukefij

Lukefij
  • 8 postów

Napisano 16 lutego 2009 - 04:39

Witajcie, ja rozwiazalem ten problem idac do dawnego SADu czyli teraz chyba iSource (prosto do serwisu). Najpierw pokorespondowalem z nimi mailem, ktory podano mi u nich w recepcji. Apple wypuscil na rynek pewna liczbe wadliwych baterii. Sprawdzili moja i na miejscu zamienili na nowa. Od tamtej pory zadnych problemow :-) Pozdrawiam

#5 peludito

peludito
  • 98 postów
  • SkądLublin/Wawa

Napisano 16 lutego 2009 - 18:05

Witajcie, ja rozwiazalem ten problem idac do dawnego SADu czyli teraz chyba iSource (prosto do serwisu). Najpierw pokorespondowalem z nimi mailem, ktory podano mi u nich w recepcji. Apple wypuscil na rynek pewna liczbe wadliwych baterii. Sprawdzili moja i na miejscu zamienili na nowa. Od tamtej pory zadnych problemow :-)
Pozdrawiam

To daje pewne nadzieje... Czy Twoja bateria też zwariowała w podobny sposób - nagle wyparowała z niej moc? Czy przestała się ładować? Przed chwilą też skrobnąłem do SAD-u, może się dowiem, co jest grane.
Pzdr!

#6 Lukefij

Lukefij
  • 8 postów

Napisano 17 lutego 2009 - 05:20

Bylo dokladnie tak samo. Po wyjeciu wtyczki komputer wylaczal sie, resetujac zegar, itp. Pozdrawiam.

#7 peludito

peludito
  • 98 postów
  • SkądLublin/Wawa

Napisano 18 lutego 2009 - 23:00

Jestem po korespondencji s SADem. Wysłałem nr baterii i kompa. Niestety, lakonicznie odpowiedzieli, że nie kwalifikuje się do wymiany i trzeba kupić nową baterię;) Niesamowita sprawa - akurat ja musialłem trafić na trefną baterię, która na dodatek nie podchodzi pod darmową wymianę... brak słów...

#8 dada39

dada39
  • 11 postów

Napisano 19 lutego 2009 - 00:23

jak pech to pech Witam! Moja bateria też niestety nie podchodzi pod wymianę. Sprawdziłem to na stronach apple we wsparciu (battery exchange program). Nie ma rady wysyłam baterię do regeneracji. Pozdro

#9 peludito

peludito
  • 98 postów
  • SkądLublin/Wawa

Napisano 19 lutego 2009 - 12:59

Hej, a jak wygląda taka regeneracja, tzn. gdzie to robią i ile kosztuje? Nie bardziej opłaci się kupić nową baterię? Pzdr

#10 dada39

dada39
  • 11 postów

Napisano 20 lutego 2009 - 11:06

regeneracja baterii

Wszystkie dane znajdziesz tu: [url]http://www.allegro.pl/item553128093_regeneracja_baterii_super_pojemnosc_gw_12_mc.htm[/url]
W przypadku PB G4 jest to sześć ogniw x 33 zeta= 198 zł + koszty przesyłki. Jak widzisz sporo taniej niż nówka. Poza tym wkładają pojemniejsze ogniwa niż oryginalnie. Ja swoją wyślę w poniedziałek. O efektach poinformuję na forum
Pozdro

#11 peludito

peludito
  • 98 postów
  • SkądLublin/Wawa

Napisano 21 lutego 2009 - 00:23

hmm, ja sam nie wiem... dada39, po 1. strona, którą podlinkowałeś się nie otwiera, po wtóre - znalazłem chbyba właśnie ją wpisując w wyszukiwarkę regeneracja baterii i jakoś nie specjalnie ta usługa budzi moje zaufanie. Tutaj: Nowa Bateria Apple Powerbook G4 15" Gwar.12mc (561834251) - Aukcje internetowe Allegro nie lepiej? Na regenerację i tak poczekasz, z przesyłką wyniesie cię pewnie podobnie... Myślisz, że bezpieczniejsze wyjście to regeneracja starej baterii, nie zakup?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych