Hej. Chciałem zmienić domyślny motyw terminala w Mac OS i niestety mam problem. Robię wszystko tak jak jest opisane w różnych miejscach (Preferencje -> Importuj) w sieci, ale kolory mam inne niż pobieranego motywu. Wgrywam "Draculę" na przykład i wszystkie teksty są białe... Gdzie może leżeć problem?
Zmiana motywu terminala
Napisano 01 listopada 2017 - 23:13
Napisano 03 listopada 2017 - 14:15
Hej. Chciałem zmienić domyślny motyw terminala w Mac OS i niestety mam problem. Robię wszystko tak jak jest opisane w różnych miejscach (Preferencje -> Importuj) w sieci, ale kolory mam inne niż pobieranego motywu. Wgrywam "Draculę" na przykład i wszystkie teksty są białe... Gdzie może leżeć problem?
Pokaż wynik komendy z terminala: cat /etc/bashrc
Użytkownik PatrykDot edytował ten post 03 listopada 2017 - 14:16
Napisano 04 listopada 2017 - 01:05
Pokaż wynik komendy z terminala: cat /etc/bashrc
if [ -z "$PS1" ]; then return fi PS1='\h:\W \u\$ ' # Make bash check its window size after a process completes shopt -s checkwinsize [ -r "/etc/bashrc_$TERM_PROGRAM" ] && . "/etc/bashrc_$TERM_PROGRAM"
Problem rozwiązałem tworząc .bash_profile:
export CLICOLOR=1 export LSCOLORS=Exfxcxdxbxegedabagacad export GREP_OPTIONS='--color=auto' export TERM="xterm-color" PS1='\[\e[0;33m\]\u\[\e[0m\]@\[\e[0;32m\]\h\[\e[0m\]:\[\e[0;34m\]\w\[\e[0m\]\$ '
Napisano 04 listopada 2017 - 12:03
if [ -z "$PS1" ]; then return fi PS1='\h:\W \u\$ ' # Make bash check its window size after a process completes shopt -s checkwinsize [ -r "/etc/bashrc_$TERM_PROGRAM" ] && . "/etc/bashrc_$TERM_PROGRAM"Problem rozwiązałem tworząc .bash_profile:
export CLICOLOR=1 export LSCOLORS=Exfxcxdxbxegedabagacad export GREP_OPTIONS='--color=auto' export TERM="xterm-color" PS1='\[\e[0;33m\]\u\[\e[0m\]@\[\e[0;32m\]\h\[\e[0m\]:\[\e[0;34m\]\w\[\e[0m\]\$ '
Spróbuj ustawić to tak:
CLICOLOR=1
LSCOLORS=ExFxBxDxCxegedabagacad
alias ls='ls -GFh'
Co tak naprawdę chcesz uzyskać w terminalu?
Użytkownik PatrykDot edytował ten post 04 listopada 2017 - 12:03
Napisano 05 listopada 2017 - 02:09
Co tak naprawdę chcesz uzyskać w terminalu?
Chciałem tylko wprowadzić trochę kolorystyki, żeby katalogi i ścieżka się jakoś wyróżniały. Na chwilę obecną jakoś to już wygląda.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych