Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Quicksilver , 43folders, GTD i organizacja czasu...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Przemion

Przemion
  • 2 465 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 13 marca 2006 - 00:19

Kilka razy natknołem się w sieci na opis aplikacji zwanej Quicksilver. Oficjalny opis to:

Program, który ułatwia uruchamianie programów. Jego przeznaczeniem jest maksymalne przyspieszenie wyszukiwania plików na dysku. Wystarczy, że uruchomisz to narzędzie i zaczniesz wpisywać za pomocą klawiatury początek nazwy. Po wciśnięciu przycisku Enter pożądany program zostanie uruchomiony. Ponadto szerokie opcje konfiguracji i dostosowania programu, podgląd ostatnio uruchamianych aplikacji, otwieranych dokumentów, historia stanowią prawdziwą alternatywę dla standardowych rozwiązań systemowych.

Po zapoznaniu się z kilkoma stronami takimi jak:
Quicksilver Changes Everything
Quicksilver: Setup & Troubleshooting

Zaczynam odkrywać to narzędzie chciałem się dowiedzieć czy używacie tego ?

Wygląda to na aplikacje za pomocą której móżna zrobić wszystko w systemie w o wiele krótszym czasie, zupełnie niesamowita sprawa. To taki Spootlight, z duuużą ilośćią funckji w skrócie. O wiele potężniejszy!

---

Dodatkowo polecam:
http://www.43folders.com - strona poświęcona organizacji czasu i systemowi GTD (Get Things Done), dodatkowo autor tej strony pokazuje jak efektywnie wykorzystywać mac'a w ogranizacji pracy z wykorzystaniem systmu GTD oraz m.in Quicksilvera. i ne tylko (AdressBook'a, iCal, itp).

Interesuje mnie jakei są wasze sposoby na ogranizacje czasu/planowanie/notowanie/itp z wykorzysatniem mac'a.

Pozdrawiam :D

#2 jarasek

jarasek
  • 81 postów

Napisano 13 marca 2006 - 15:11

15 zoltych karteczek na monitorze.
dziala zawsze i niezaleznie od OSX.

strona producenta

#3 njet

njet

• 1 342 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 marca 2006 - 17:10

Przemion, natknĄŁeś się na coś nie natknOŁeś. A QuickSilver już leży u mnie na biurku po lewej stronie, czyli To Dos Half :) Na razie jestem na etapie przeglądania blogów i oglądania tutoriali o QS.

Polecam ten: http://www.theappleb...r-demo-movie-1/
Film trwa z minutę ale jest cały o przygotowywaniu akcji w QS, a ostatnie 2sek. to sama akcja :)

#4 Przemion

Przemion
  • 2 465 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 13 marca 2006 - 18:44

jarasek, w dashboardzie też są :P (BTW tęż uźywam ich masę :D )

njet, dzięki za skorygowanie... co do QS, to ja się uczę... może coś wyskrobie na ten temat dłuższego... ale już widzę postępy, masakrycznie przyjemna sprawa, ale trzeba poświęcić troszkę czasu na naukę... coś czuję, że po tym mac bez QS to jak mac bez OSX... :P

#5 njet

njet

• 1 342 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 marca 2006 - 20:25

Przemion, ja już łapię o co chodzi - genralnie bylbym w niebie gdybym miał jeszcze akcję Get Current Selection - wtedy wysyłanie mail będzie banalnie proste (no i inne :))

#6 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 13 marca 2006 - 20:30

A ja jakoś się nie mogę przekonać... Poczekam aż wszystko będziecie wiedzieć i napiszecie jakiś Przewodnik :mrgreen:

#7 Przemion

Przemion
  • 2 465 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 13 marca 2006 - 21:01

njet, potęga nie... ech, po prostu to MUSI wejść do OSX jako standart... :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych