Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone z iOS 11.x i aplikacja Zdjęcia - nie importuje wybranych zdjęć

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Radkovsky

Radkovsky
  • 77 postów

Napisano 31 października 2017 - 23:59

Dzień dobry. Od dłuższego czasu robiłem sobie co jakiś czas na jednym z iMaców kopię zdjęć ze swojego iPhona - kolekcja w telefonie ma aktualnie około 18 000 zdjęć. Na komputerze w aplikacji Zdjęcia jest ich około 17 000 i z ostatnich tygodni (może miesięcy) nie ma większości zdjęć - są tylko wybrane. 

Próbowałem robić nowy plik bazy w Zdjęciach, aktualizowałem system Mac OS X, iPhone'a (teraz ma 11.1) etc. i nic.

Po zrobieniu np. dzisiaj 3 fotek dodały się do bazy, a inne z dzisiaj niekoniecznie. Pełna losowość.

Możliwe, że zbiegło się to z używaniem iCloud? Bo kupiłem pakiet 200 GB i wysłałem wszystkie foty - około 100 GB do chmury.

Na komputerach, ipadzie etc nie mam włączonej synchronizacji zdjęć przez iCloud, bo nie jest mi potrzebna. Kopię zapasową robię dodatkowo od lat przez Google Photos.

Czy ktoś miał podobny problem i może mi doradzić?

W Internetach widzę, że podobne problemy dzieją się od lat - niektórzy też wskazują, że częściej problemy występują w iOS 10 i 11.

Ja nie wiem kiedy dokładnie problem powstał. Wydaje mi się, że mogło się to zbiec w czasie z instalacją iOS 11 oraz włączeniem iCloud.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

#2 NeeRek

NeeRek
  • 250 postów

Napisano 01 listopada 2017 - 11:08

Wczoraj robilem backup zdjęć na ICloud i też nie przesłało niektórych zdjęć i wideo . Namieszało mi tylko w galerii. Telefon robi co chce ;/ 

#3 Radkovsky

Radkovsky
  • 77 postów

Napisano 01 listopada 2017 - 11:54

Wczoraj robilem backup zdjęć na ICloud i też nie przesłało niektórych zdjęć i wideo . Namieszało mi tylko w galerii. Telefon robi co chce ;/ 

W iCloud mam wszystkie zdjęcia, które są na telefonie.

Ale chciałem zgrać na komputer przez Zdjęcia. Chyba wyłączę w całości przesyłanie zdjęć do iCloud, bo to trochę bez sensu - bajzel totalny się robi, ściągnięcie dużej ilości plików jest dramatycznie niewygodne (nawet samo zaznaczanie). A jak coś skasuje w chmurze lub w telefonie to też tracę.

Zostanę prawdopodobnie tylko przy Google Photos - tam mam wszystko od ponad 10 lat i w pełnym porządku.

Użytkownik Radkovsky edytował ten post 01 listopada 2017 - 12:04

#4 NeeRek

NeeRek
  • 250 postów

Napisano 01 listopada 2017 - 13:01

Podepnę się ze swoim pytaniem . Jak usunąć zdj na ICloud ? 
Wyłączyłem backup zdj na ICloud , na iphonie pousuwałem niepotrzebne zdj i chcę teraz przenieść tylko te zdj co pozsotały na iphonie , a te co są na ICloud chcę usunąć i zastąpić nowymi . 
Tzn. Muszę na chwilę wrzucić zdj na ICloud bo robię przywracanie ust. fabrycznych i chce później przywrócić TYLKO ZDJĘCIA , na czysty system . 
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to zrobić ? Bo sam nie potrafię ogarnąć :/ 

#5 a.s-6704ce448e

a.s-6704ce448e
  • 842 postów

Napisano 01 listopada 2017 - 13:34

Podepnę się ze swoim pytaniem . Jak usunąć zdj na ICloud ? 
Wyłączyłem backup zdj na ICloud , na iphonie pousuwałem niepotrzebne zdj i chcę teraz przenieść tylko te zdj co pozsotały na iphonie , a te co są na ICloud chcę usunąć i zastąpić nowymi . 
Tzn. Muszę na chwilę wrzucić zdj na ICloud bo robię przywracanie ust. fabrycznych i chce później przywrócić TYLKO ZDJĘCIA , na czysty system . 
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to zrobić ? Bo sam nie potrafię ogarnąć :/ 

możesz to zrobic na Macu wchodząc do iCloud, bądź jak masz Winde musisz zwyczajnie zalogować się do iCloud przez przeglądarkę internetową w laptopie... i tam odnajdź ikonę "zdjęcia" wejdź tam klikając na nią i pojawią Ci się Twoje foty...

https://www.icloud.com

Użytkownik a.s edytował ten post 01 listopada 2017 - 13:36

MacBook 12" (2016), iPhone 7, Apple Watch 3, Apple TV 4K 

#6 NeeRek

NeeRek
  • 250 postów

Napisano 01 listopada 2017 - 16:30

Widze te zdj i chce je usunąć i wrzucić nowe jak to zrobić ?
Śmieszna sytuacja bo po dodaniu 2 gb zdjęć ICloud pokazuje ze nadal ma 5gb wolnego miejsca :o 

#7 a.s-6704ce448e

a.s-6704ce448e
  • 842 postów

Napisano 01 listopada 2017 - 16:37

Widze te zdj i chce je usunąć i wrzucić nowe jak to zrobić ?
Śmieszna sytuacja bo po dodaniu 2 gb zdjęć ICloud pokazuje ze nadal ma 5gb wolnego miejsca :o

żeby usunąć, musisz zaznaczyć zdjęcie do usunięcia (kliknij na nie aż będzie w takiej niebieskiej ramce), a potem w prawym górnym rogu masz ikonę kosza - klikasz, pojawia się komunikat "czy jesteś pewny, ze chcesz usunąć" dajesz ok. i po krzyku...

co do miejsca w iCloudzie - nie ciesz się to się czasem z opóźnieniem aktualizuje tzn. tez tak kiedyś miałam...

#8 NeeRek

NeeRek
  • 250 postów

Napisano 01 listopada 2017 - 18:38

Coś się zbugowało chyba . Bo klikam na zdj i kosz mi się nie podświetla , tylko mogę udostępnić albo pobrać . 

#9 a.s-6704ce448e

a.s-6704ce448e
  • 842 postów

Napisano 01 listopada 2017 - 20:07

Coś się zbugowało chyba . Bo klikam na zdj i kosz mi się nie podświetla , tylko mogę udostępnić albo pobrać . 

to nie kosz się podświetla tylko zdjęcie. Klikaj na zdjęcie normalnie, bez rozwijania menu. Ikona kosz jest z boku (prawy górny róg)  i jak w nią klikniesz to pojawi się komunikat którym potwierdzasz usuwanie...

Użytkownik a.s edytował ten post 01 listopada 2017 - 20:11

#10 NeeRek

NeeRek
  • 250 postów

Napisano 01 listopada 2017 - 22:23

Wiem jak to powinno się zrobić , ale nie mam możliwości usunięcia tego zdjęcia . Jakby zdjęcia były zamrożone ;/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych