Dzień dobry. Od dłuższego czasu robiłem sobie co jakiś czas na jednym z iMaców kopię zdjęć ze swojego iPhona - kolekcja w telefonie ma aktualnie około 18 000 zdjęć. Na komputerze w aplikacji Zdjęcia jest ich około 17 000 i z ostatnich tygodni (może miesięcy) nie ma większości zdjęć - są tylko wybrane.
Próbowałem robić nowy plik bazy w Zdjęciach, aktualizowałem system Mac OS X, iPhone'a (teraz ma 11.1) etc. i nic.
Po zrobieniu np. dzisiaj 3 fotek dodały się do bazy, a inne z dzisiaj niekoniecznie. Pełna losowość.
Możliwe, że zbiegło się to z używaniem iCloud? Bo kupiłem pakiet 200 GB i wysłałem wszystkie foty - około 100 GB do chmury.
Na komputerach, ipadzie etc nie mam włączonej synchronizacji zdjęć przez iCloud, bo nie jest mi potrzebna. Kopię zapasową robię dodatkowo od lat przez Google Photos.
Czy ktoś miał podobny problem i może mi doradzić?
W Internetach widzę, że podobne problemy dzieją się od lat - niektórzy też wskazują, że częściej problemy występują w iOS 10 i 11.
Ja nie wiem kiedy dokładnie problem powstał. Wydaje mi się, że mogło się to zbiec w czasie z instalacją iOS 11 oraz włączeniem iCloud.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.