Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone prosi o kod do telefonu i hasło do Mac'a

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Maciek219410

Maciek219410
  • 127 postów
  • SkądKTW.

Napisano 26 października 2017 - 21:04

Cześć

Dostałem komunikat na moim tel (ip), że musze zaktualizować dane Apple ID zeby móc korzystać z innych fukncji na tel. Ok, podałem hasło do mojego apple id a póżniej iPhone poprosił mnie o podanie kodu do iPhone'a z wiadomością "Kod służący do odblokowywania tego iPhone'a pozwala na uzyskiwanie dostępu do konta apple id, zachowywania haseł i innych danych przechowywanych w iCloud po zalogowaniu się na nowym urządzeniu". Kod wpisałem, a następnie poprosił mnie o hasło do Mac'a z takim komunikatem "Podaj hasło do odblokowywania Maca "iMac (****). Hasło słuzy do ochrony konta Apple ID, zachowywania haseł i innych danych przechowywanych w iCloud. Hasło jest szyfrowane; Apple nie może go odczytać".

Może mieć to związek ze aktywowałem ,a później anulowałem "znajdz mój Mac"? Nie zmieniałem ani kodu do tel ani hasła do komputera. PRoszę o pomoc bo trochę świruję. Nigdy telefon nie prosił mnie o hasło do komputera...

Tak, iP i Mac są podpięte pod jedno ID

#2 RomaszT

RomaszT
  • 91 postów

Napisano 27 października 2017 - 12:58

Witaj!

Raczej nie masz powodu do obaw, tak się zachowują się sprzęty po zmianie ustawień zabezpieczeń konta iCloud (weryfikacja dwuetapowa). Od teraz będziesz podawał kod czy hasło do Maca przy dodawaniu nowych urządzeń do swojego konta - chyba w zależności od tego czy iOS (kod) czy macOS (hasło do Maca).

Jeśli wyłączyłeś Find My Mac (które pewnie było włączone przed uruchomieniem dwustopniowej weryfikacji), a później chciałeś włączyć raz jeszcze, to komputer musiał na nowo "dodać" się do Twojego konta. Po takiej operacji iCloud będzie się domagał kodu lub hasła już tylko przy dodawaniu nowych urządzeń.

Pozdrowionka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych